Papa Francisc, ultima zi în România. Șapte episcopi-martiri vor fi beatificați la Blaj

02-06-2019 07:16


Oraşul Blaj sau mica Romă este centrul Bisericii Greco-catolice din România.

Orașul a fost întemeiat în urmă cu aproape trei secole, atunci când Inocențiu Micu-Klein a mutat aici sediul episcopiei. Zeci de mii de oameni vor fi prezenți astăzi la Blaj, acolo unde Sfântul Părinte va efectua slujba de beatificare a celor șapte episcopi martiri.

Un oraş cochet, cu o încărcătură istorică puternică, Blajul devine astăzi un centru al creştinătăţii. În 1737, episcopul Inocenţiu Micu-Klein devine întemeietorul oraşului, după ce mută sediul episcopiei greco-catolice de la Făgăraş la Blaj. În decurs de zece ani construieşte o şcoală, o mănăstire şi o catedrală într-o zonă aproape pustie.

Cristian Rus, preot paroh Parohia Catolică Blaj: "Găseşte un castel, un castel de vânătoare şi câteva căsuţe din pământ acoperite cu paie, însă el vede dincolo de aceste aperențe, fiind un spirit vizionar, el pune temelia oraşului."

Ani mai târziu, Câmpia Libertăţii devine simbol al Blajului. Zeci de mii de ţărani români vin aici să îşi ceară drepturile.

Anton Rus - Facultatea de Teologie din Blaj: "În 1848, românii din întreaga Transilvanie s-au adunat aici pe Câmpia Libertăţii în jur de 40.000 de persoane, de români, de ţărani adevăraţi pentru a cere libertatea pentru poporul lor.  Peste ani, în 2019 iarăşi se adună."

Astăzi, pe Câmpia Libertăţii, în mijlocul miilor de oameni se va afla Papa Francisc, al cărui mesaj este simplu - să mergem împreună.

Cel mai important moment: Ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi-martiri
 

Ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi martiri va fi un eveniment cu totul special. În timpul liturghiei, Papa Francisc va folosi acelaşi potir din care episcopul Valeriu Traian Frentiu îi împărtăşea în anul 1938 pe credincioşi.

Alte zeci de obiecte care păstrează vie amintirea celor 7 episcopi au fost expuse publicului larg la Catedrala Greco-Catolică din Blaj.

Preot: "Obiecte de ceremoie, mănuşile de ceremonie, toiagul, evanghelia şi potirul."

Preot: "E un fel de expoziţie vie, o expoziţie a fericirii atingând obiectele, privindu-le aflăm ce e adevărata fericire."

O însemnătate aparte o are pătura istorică a episcopului Iuliu Hossu, care s-a aflat pe umerii lui Miron Cristea acum 100 de ani, la Marea Unire de la Alba Iulia.

Anca Firu, stră-strănepoata lui Iuliu Hossu: "A rămas în familie şi a fost predată din generaţie în generaţie ca pătura istorică, aşa se numea la noi în familie."

În dar, Papa Francisc va primi un relicvar şi o icoană ce au aparţinut episcopilor. La ceremonia de beatificare a celor 7 episcopi de pe Câmpia Libertăţii vor asista peste 50.000 de credincioşi din toată lumea

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO