Padurile de la marginea oraselor au devenit imense gropi de gunoi. Explicatia locuitorilor: "Aici arunca toata lumea"

12-01-2016 18:49


Pe langa faptul ca in Romania sunt taiate zilnic padurile, cele care au mai ramas au devenit gropi de gunoi. Sute de oameni arunca resturile in spatiile verzi, la marginea oraselor sau chiar pe plaja, daca sunt pe litoral.
 

Autoritatile au pierdut de mult aceasta lupta, in ciuda masurilor pe care le-au luat, probabil prea blande. Iata si dovada.

Aceasta secventa a fost surprinsa la orele pranzului, intr-un cartier marginas al Constantei. "Aici arunca toata lumea", este explicatia doamnei din imagini.

In urma cu 2 luni, aceasta zona situata intre liniile de cale ferata, la intrarea in Constanta, era o imensa groapa de gunoi, intinsa pe 5 km. In urma semnalelor de alarma trase de organizatiile de mediu, poprietarul terenului - CFR Infrastructura - a decis sa ia masuri. Dar in zadar.

In urma cu cateva saptamani, autoritatile au curatat gunoaiele din acest cartier marginas al Constantei, dar incet, incet zona se transforma din nou intr-o imensa groapa de gunoi, pentru ca localnicii arunca in continuare gunoaie aici, in special menajere.

Cu o priveliste dezolanta sunt intampinati si cei care se plimba zilele acestea prin Mamaia. Inca mai sunt gunoaie ramase in urma turistilor, dar si materiale de constructii.

Si padurea Faget, de langa Cluj, a devenit groapa de gunoi a orasului. Autoritatile fac curatenie in zona doar primavara.

Localnic: "Si la mine au venit si au aruncat gunoaie, i-am prins, nu ia nimeni nici o masura. Eu am vorbit cu autoritatile, s-a sesizat un inspector de la mediu si nu s-a facut nimic."

La o margine a padurii Faget gasim un alt loc plin de gunoaie, chiar sub panoul unde scrie clar ca este interzisa depozitarea deseurilor. Padurea are mai multi proprietari printre care, Mitropolia Clujului, Directia Silvica si primaria din Cluj Napoca.

Adrian Apostoaie, sef Ocolul Silvic Cluj: "In fiecare an se dau amenzi la cei pe care ii prind, doar ca oamenii le arunca noaptea. Dar azi le strangi, maine sunt altele."

Primaria a montat in zona si camere de supraveghere. Insa, in ciuda acestor masuri, multi localnici arunca deseurile in padurea Faget. Nu le pasa ca polueaza, de fapt, chiar aerul pe care il respira.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO