Pacienți, ținuți în condiții terifiante, în timp ce la doi pași se află un spital gol
În urma teribilului incident de la Săpoca, încheiat cu 5 morţi şi 8 răniţi grav, apar imagini de groază şi din alte instituţii psihiatrice.
În localitatea Borşa din judeţul Cluj, aproape 200 de pacienţi sunt trataţi în condiţii greu de imaginat. Sunt înghesuiţi câte 20 într-un salon, merg la toalete insalubre, iar toată clădirea, veche de două secole, mai are puţin şi cade peste ei. La câţiva paşi s-a ridicat un spital nou care nu este folosit.
Între zidurile putrede, bolnavii cu afecţiuni psihice stau săptămâni, luni sau chiar ani. Băile şi toaletele sunt greu de privit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cel mai mare pavilion adăposteşte 115 suflete în 11 saloane. Clădirea care stă să cadă, e de fapt un castel care a aparţinut familiei Banffy. Comuniştii l-au transformat în spital, iar după Revoluţie s-au judecat pentru el Consiliul Judeţean Cluj şi Biserica Reformată.
Cum proprietarul a fost incert atâţia ani, nimeni n-a făcut investiţii. Acum cinci ani, Biserica a câştigat imobilul şi două hectare din teren, iar spitalul plăteşte chirie pentru aceleaşi ziduri putrede.
Emanuel Ungureanu, deputat: „Toată lumea ştie despre el de 50 de ani şi nimeni nu a făcut nimic şi în stilul românesc, trebuie să moară cineva, cum s-a întâmplat la Săpoca, ca să aflăm de aceste nenorociri.”
Managerul spitalului spune că face anual igienizări. Şi că obiectele sanitare sunt schimbate des, dar sunt distruse de pacienţi.
Ana Jucan, director Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa: „Din păcate, multe lucruri se degradează rapid. Se schimbă foarte des. Suntem pe picior de mutare, aţi văzut clădirea noastră şi ne-am concentrat toate eforturile pe acea zonă.”
Noua clădire construită în vecinătate este aproape gata, dar n-are canalizare încă.
Valentin Jucan, purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Cluj: „Au fost probleme care ţin de proceduri de care vorbeam: recepţie, probleme cu constructorii care sunt sau nu serioşi.”
Pacienţii ar urma să fie mutaţi în condiţii omeneşti din această toamnă.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!