Dosar penal in cazul pacientului cu viermi in rani de la Spitalul de Arsi. Activitatea sectiei ATI a fost suspendata

×
Codul embed a fost copiat

Un nou caz infiorator zguduie sistemul romanesc de Sanatate. Satul sa lucreze in conditii subumane, un medic a filmat scene ingrozitoare in care se vede cum ranile unui pacient internat la Spitalul de Arsi din Capitala sunt pline de larve.

Bietul om a si murit intre timp. Procurorii investigheaza intreaga poveste, iar ministrul Sanatatii incearca din rasputeri sa gaseasca solutii. Recunoaste ca a luat de 3 ori decizia de a inchide spitalul insalubru, insa tot de atatea ori a renuntat pentru ca nu are unde sa transfere bolnavii. 

Reactia ministrului vine dupa ce Catalin Tolontan a publicat un filmulet, facut de un medic de la acest spital, in care un pacient avea ranile pline de larve.

ATENTIE, IMAGINI CU PUTERNIC IMPACT EMOTIONAL IN ARTICOL!

SUMARUL EVENIMENTELOR:
► 
Apelul unui medic de la Spitalul de Arsi: ”Difuzati aceasta filmare pentru ca Spitalul de Arsi a ajuns sa omoare oameni"
Activitatea in sectia ATI, suspendata
Prima reactie a ministrului Sanatatii
Dosar penal deschis de procurori in acest caz
► 
Control al DSP Bucuresti la Spitalul de Arsi. MS spune ca este o problema de management la spital
► 
Stanculea: Pacientul cu o rana invadata de viermi, de la Sectia ATI, a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu il omoara
► 
Seful sectiei ATI de la Spitalul de Arsi : A existat o contaminare in spital

Citește și
salvare
Caz incredibil in Botosani. O femeie a ajuns in coma la spital, insa toti medicii erau plecati in concediu sau in alta tara
De ce criminalul Ion Rîmaru a strigat, înainte de a fi împuşcat: „Să fie adus aici tata!”

Declaratiile ministrului Sanatatii despre coruptia din sistemul medical

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi seara, ca exista multa coruptie in sistemul medical: "Multa. Se simte la fiecare pas. Este multa coruptie. Ideea subfinantarii sistemului sanitar este valabila in anumite sectoare. Daca vorbim despre investitii trebuie sa ne uitam cum au fost facute aceste investitii in sanatate".

Voiculescu a afirmat ca sistemul sanitar are o "rezistenta deosebita la orice fel de schimbare", potrivit Agerpres.

Ministrul Sanatatii considera ca este esentiala curatarea corpului profesional din sanatate, iar medicii ar trebui sa faca in acest sens front comun cu Ministerul: "Cred ca este esential ca corpul profesional sa se curete pe sine si este esential ca medicii care vor o schimbare in sistemul de sanatate sa faca un front comun si noi cu siguranta le suntem aliati".

El a precizat ca unul dintre indicatorii de performanta ai managerilor de spital va consta in feedback-ul primit din partea pacientilor. In opinia sa, unul dintre managerii foarte buni este cel al Spitalului Militar.

Vlad Voiculescu a amintit ca sectia de ATI de la Spitalul de Arsi nu mai primeste pacienti de saptamana trecuta.

Intrebat ce crede despre gestul medicului care a filmat larvele pe pacientul in varsta, ministrul Sanatatii a spus ca nu comenteaza gestul acestuia, insa spera ca dupa filmare medicul sa fi incercat sa ajute pacientul.

"Nu am sa comentez gestul medicului, sper ca dupa ce a lasat din mana camera a incercat sa ajute pacientul", a mai adaugat Vlad Voiculescu, la Digi 24.

El a mai amintit ca in sistem sunt 6.700 de posturi vacante in acest moment, iar deficitul de personal este de 44% in Ialomita, in Calarasi 42%, in Tulcea 40%.

Inspectia sanitara a dispus suspendarea activitatii in sectia ATI a Spitalului de Arsi

In urma controlului efecutat astazi, Inspectia Sanitara a decis interzicerea serviciilor de asistenta medicala care implica utilizarea sectiei ATI la Spitalul de Arsi.

In acest moment sunt doi pacienti pe sectia ATI. Dupa transferarea acestora, activitatea sectiei se suspenda complet pana la remedierea deficientelor. intre timp, spitalul nu poate primi noi cazuri care ar necesita activitatea sectiei ATI.

Masuri pe care trebuie sa le ia spitalul: igienizare totala a sectiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie si remedierea instalatiei de climatizare.

Inspectorii au dispus amenzi contraventionale in suma de 6.000 de lei.

 Prima reactie a ministrului Sanatatii

"Am luat de mai multe ori in calcul inchiderea Spitalului de Arsi. Avem mai multe masuri in vedere. Relocarea spitalului este prioritara.

Putem lua si alte masuri intermediare: inspectii, controale, amenzi si ajutorarea spitalului cu orice investitie e nevoie.

Situatia in care suntem e rezultatul lipsei de viziune, a lipsei de actiune asupra acestui spital. Nimeni nu a facut nimic semnificativ pentru acest spital.

Vinovatii vor raspunde. Politia Capitalei este acolo deja. Nu putem invinovati intregul personal medical. Este singurul spital unde avem mai multi medici care pot trata marii arsi. Nu pot fi invinovatiti in masa medicii.

Atata timp cat nu ai o instalatie de climatizare, ochiuri de geam fara plasa si ai muste, ai o problema majora.

Daca avem acum 5 pacienti cu arsuri in plus, ii ducem in strainatate. Nu avem cum sa ii ingrijim. Aceasta situatie este inacceptabila.

Pacientul (n.r. care avea viermi in ureche) fusese operat, nu i se facuse baia terapeutica."

Dosar penal deschis de procurori in acest caz

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au deschis un dosar penal pentru moarte suspecta in cazul pacientului de la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala care avea o rana invadata de viermi, potrivit News.ro.

Dosarul penal pentru moarte suspecta a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, urmand ca politistii de la Serviciul Omoruri al Politiei Capitalei sa fie delegati pentru efectuarea de audieri in cazul barbatului internat la Spitalul de Arsi care avea larve intr-o rana din spatele urechii si care a decedat.

 Apelul unui medic de la Spitalul de Arsi: ”Difuzati aceasta filmare pentru ca Spitalul de Arsi a ajuns sa omoare oameni"

Pe inregistrarea obtinuta de Catalin Tolontan si publicata pe tolo.ro se vede cum pe gatul unui pacient internat cu arsuri sunt viermi, cel mai probabil larve de muste.  Pacientul este internat in sectia Anestezie-Terapie Intensiva a spitalului. "Mai e un caz identic, insa n-am reusit sa-l filmam decat pe acesta.Sunt oameni internati la Arsi in urma cu 10-11 zile. Au fost adusi direct la noi. Cum sectia e plina de muste, ceea ce se vede pe filmare sunt, cu mare probabilitate, larve de muste", a spus medicul potrivit sursei citate. "Ce sens are sa ascundem realitatea? Ce e mai grav: sa aratam sau sa induram asa ceva, pacientii si noi, cei care stim?! Acestea sunt conditiile in care sunt tratati pacientii in acest spital! Si trebuie schimbate!", a mai adaugat acesta indemnand ca imaginile sa fie publicate ”Difuzati aceasta filmare pentru ca Spitalul de Arsi a ajuns sa omoare oameni

Control al DSP Bucuresti la Spitalul de Arsi. MS spune ca este o problema de management la spital

Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al MS, a declarat ca, dupa prezentarea acestui caz, joi dimineata s-a luat decizia de a fi facut un nou control privind conditiile igienico-sanitare la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti. Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii a precizat ca de la incendiul din Clubul Colectiv au fost foarte multe controale la Spitalul de Arsi. „Este o problema foarte grava de management in acel spital”, a declarat Colintineanu, pentru News.ro.

El a precizat ca in luna martie a fost un control incrucisat in toate unitatile sanitare cu paturi, inclusiv la Spitalul de Arsi din Capitala, iar unde au fost gasite nereguli, s-au dat sanctiuni si s-au dispus masuri de remediere. Colintineanu a adaugat ca joi s-a luat decizia ca inspectorii DSP sa intrerupa controalele in care erau implicati si sa reverifice conditiile igienico-sanitare in toate spitalele din Bucuresti.

Stanculea: Pacientul cu o rana invadata de viermi, de la Sectia ATI, a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu il omoara

Pacientul de la Sectia de Anastezie Terapie Intensiva a Spitalului Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala care avea o rana invadata de viermi a decedat, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al spitalului, Adrian Stanculea. "Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu il omoara", a sustinut Stanculea.

"Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu il omoara. Nu inseamna ca le lasam sa stea pe pacient. Imaginea e reala. Nu am ce sa comentez. A existat situatia asta, a unui pacient care avea in zona arsa cei patru-cinci viermi. Sunt zone de necroza unde nu poti baga degetele si sa speli ca pe maini, ca poti ramane cu urechea in mana. Zonele acelea se spala cu delicatete. E de ajuns sa fie o musca, nu va inchipuiti ca e ca la gunoi”, a declarat Adrian Stanculea, joi dimineata, relateaza news.ro.

Seful sectiei ATI de la Spitalul de Arsi, Adrian Stanculea: A existat o contaminare

Contactat de GSP, seful sectiei ATI de la Spitalul de Arsi, Adrian Stanculea, a raspus initial ca i se pare putin probabil acest caz, apoi recunoaste faptul ca pacientii sunt tratati in conditii de igiena precara. “Am mai avut cazuri, dar la internare si era vorba de pacienti aflati intr-o stare de mizerie fiziologica. Dar apoi sunt curatati, spalati in unica si celebra baie de la ATI si dezinfectati”, spune Stanculea.

In momentul in care i se atrage atentia ca in acest caz este vorba despre pacient care a acumulat deja zece zile de la internare, Stanculea a raspuns: “Este, evident, vorba de larve de musca, deci a existat o contaminare. Ceea ce e foarte probabil, deoarece sectia ATI nu are conditii de izolare, nu avem usi glisante, nu avem aer conditionat, deci putem avea muste… dar aici putem vorbi si despre o deficienta in tratamentul medical, deoarece acesti pacienti trebuie curatati si pansati zilnic”.
 

Apelul unui medic de la Spitalul de Arsi: ”Difuzati aceasta filmare pentru ca Spitalul de Arsi a ajuns sa omoare oameni from Gazeta Sporturilor on Vimeo.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
GALERIE FOTO Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
Citește și...
Cazul femeii care a murit dupa o transfuzie gresita de sange. Centrul de transfuzii a oprit furnizarea de sange catre spital
Cazul femeii care a murit dupa o transfuzie gresita de sange. Centrul de transfuzii a oprit furnizarea de sange catre spital

Un nou scandal revoltator arunca intr-un con de umbra Spitalul de Arsi din Capitala. Medicii au recunoscut ca au gresit transfuzia de sange in cazul unei paciente, iar femeia a murit o saptamana mai tarziu.

Caz incredibil in Botosani. O femeie a ajuns in coma la spital, insa toti medicii erau plecati in concediu sau in alta tara
Caz incredibil in Botosani. O femeie a ajuns in coma la spital, insa toti medicii erau plecati in concediu sau in alta tara

O familie din Dorohoi judetul Botosani a trecut prin clipe de groaza cand ruda lor, o femeie de 60 de ani, a ajuns la spitalul din oras in coma.

Gestul facut de noul ministru al Sanatatii.
Gestul facut de noul ministru al Sanatatii. "Daca intampinati probleme, va rog, scrieti-mi aici"

Un raspuns dat de Vlad Voiculescu pe Facebook a devenit rapid viral in cursul zilei de miercuri.

Recomandări
Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia
Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia

Ministerul Apărării a anunţat, sâmbătă, că, din cauza unor noi atacuri ale Rusiei asupra unor obiective din Ucraina, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia.  

Marcel Ciolacu, despre OUG privind testarea şoferilor: ”Nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis
Marcel Ciolacu, despre OUG privind testarea şoferilor: ”Nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că susține ordonanţa potrivit căreia conducătorii auto care refuză testarea de către poliţişti cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permisul de conducere până la primirea rezultatelor. 

 

Surse: Guvernul pregătește suprataxarea câștigurilor ”excepționale”. Ce venituri ar fi vizate
Surse: Guvernul pregătește suprataxarea câștigurilor ”excepționale”. Ce venituri ar fi vizate

Guvernul pregătește suprataxarea câștigurilor ”excepționale”, cum ar fi cele din tranzacțiile imobiliare, potrivit unor surse politice.