Osemintele marelui Constantin Brancusi ar putea fi repatriate."E o chestiune de demnitate nationala"
In acest sens, duminica, Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a mers la Hobita, localitatea natala a sculptorului si a discutat cu descendentii acestuia.
I-a asigurat ca se va implica personal in acest proces destul de dificil.
La moartea sa, in urma cu 55 de ani, Brancusi, pe atunci cetatean francez, a fost inmormantat in cimitirul Montparnasse din Paris.
"Mor cu sufletul neimpacat ca voi putrezi in pamant strain, departe de fiinta cea mai draga, mama mea", asta spunea Brancusi pe patul de moarte.
Ministrul Culturii si scriitorul roman Laurian Stanchescu, cel care anul trecut a initiat o campanie de strangere de semnaturi pentru aducerea osemintelor lui Constantin Brancusi acasa, au ajuns in duminica dimineata in satul gorjean Hobita. Au fost primiti de rudele marelui sculptor cu paine si sare, dar si cu rugaminti pentru ca osemintele artistului sa ajunga acasa.
Maria Brancusi, stranepoata: "Eu cred ca nu e nimeni stapan pe osemintele cuiva, doar rudele si satul unde s-a nascut, tarana, primii lui pasi si nu cred ca va fi prea multa rezistenta".
Laurian Stanchescu, scriitor: "Cred in dorinta lui Brancusi si m-a impresionat viata lui tragica... E o chestiune de demnitate nationala sa-l aducem acasa".
Lucrurile nu sunt atat de simple. In ultimii ani au existat voci care au spus ca repatrierea nu ar fi necesara avand in vedere ca sculptorul avea cetatenie franceza si ca opera sa face parte din patrimoniul cultural universal.
Casa in care a crescut artistul este acum o ruina, dar si acolo lucrurile se vor schimba, spune ministrul Culturii.
Constantin Brancusi a murit la varsta de 81 de ani, la Paris, dupa ce o viata intreaga s-a dedicat sculpturii. Dealtfel, el este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului XX, cu o opera care a influentat conceptul modern de forma in sculptura, pictura si desen.
Anul acesta, o parte din lucrarile sale realizate pentru orasul Targu Jiu ar putea fi incluse in patrimoniul Unesco.
Sursa: Pro TV
Etichete: repatriere, constantin brancusi, ministerul culturii,
Dată publicare:
13-05-2012 19:31