Original sau fals? Un tablou atribuit pictorului Petrascu a provocat scandal la o casa de licitatii
Un tablou atribuit lui Gheorghe Petrascu, unul dintre cei mai mari pictori romani, a declansat un razboi in toata regula, intre un negustor de arta din Paris si o casa de licitatii din Capitala.
Panza a fost retrasa de la vanzare chiar inainte de prima strigare, pentru ca mai multi experti cred ca este un fals excelent. Proprietarul lucrarii jura ca esta originala si vrea daune.
"Natura statica cu tingere si carti", un ulei pe panza ce poarta in coltul din dreapta sus semnatura lui Gheorghe Petrascu, a ajuns acum doi ani in proprietatea unui negustor de arta din Paris, originar din Romania.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Iar in februarie trebuia sa fie vedeta unui licitatii organizate de Casa de Licitiatie Alis din Bucuresti, care a si trecut-o in catalogul vanzarii si pe afis. Pretul de pornire, 85 de mii de lei.
Afacerea a cazut insa, pentru ca organizatorii au constatat ca panza nu ar fi originala.
"De multe ori, afirma oficialii casei de licitatie, se intampla ca o lucrare, care la prima vedere pare autentica, sa se dovedeasca ulterior un fals. Avem convingerea ferma ca nu ne aflam in fata unei lucrari autentice de Gheorghe Petrascu, ci a unui fals de o calitate exceptionala", precizeaza Casa de Licitatie Alis.
Proprietarii casei de licititatie sustin ca au fost de buna credinta, iar in momentul in care au constatat ca nu este autentica au scos-o de la vanzare.
Nu de alta, dar un cumparator s-ar fi trezit ulterior ca detine un fals, iar pretentiile financiare ar fi fost infinit mai mari.
Vestea l-a suparat pe negustor, care a dat in judecata casa de licitatie si cere sa fie despagubit cu 85 de mii de lei, pentru ca este ferm convins ca opera este intr-adevar pictata de Petrascu.
"Am solicitat instantei sa constate ca panza este un original si avem probe suficiente sa ateste acest lucru. In al doilea rand, am solicitat ca acea casa de licitatie sa fie obligata la daune, la valoarea licitatiei", declara avocatul Gheorghe Gheorghiu.
Expertii Casei de licitatii sustin ca panza nu este autentica, doar contine elemente intalnite la Petrascu.
"Uitati cum cade cartea de pe masa... Sunt elemente din alte tablouri. Petrascu nici macar nu era asa meticulos... descrie detalii".
Si totusi, exista riscul ca temerea expertilor sa fie intemeiata, iar in acest caz proprietarul tabloului crede ca bun de plata ar fi colectionarul care i l-a dat in 2011.
Procesul menit sa transeze definitiv calitatea panzei atribuite lui Petrascu s-ar putea intoarce impotriva reclamantului.
Casa de licitatie isi rezerva dreptul sa ceara taxa de depozitare, adica 1% pentru fiecare zi in care tabloul a stat aici.
Ceea ce face ca aceasta pretentie sa se ridice exact la aceeasi valoare cu daunele pretinse de colectionar in fata instantei de judecata.