Organizațiile de tip mafiot care au sufocat statul român. Procuror: ”Noi îi fugărim pe ei cu maşina lui Fred Flinstone”
Organizații de tip mafiot, ofițeri din Servicii Secrete, șefi de vamă sau direcții fiscale au pus, de-a lungul timpului, bazele unor rețele de contrabandă și evaziune fiscală cu produse petroliere care, de multe ori, au sufocat statul român.
Duminică, de la ora 18, într-o nouă investigație jurnalistică "România, te iubesc", vom cunoaște câteva dintre personajele-cheie ale acestor afaceri.
Accizele sunt o sursă importantă pentru bugetul de stat, care taxează produsele consumate în cantităţi mari: carburanţii, alcoolul sau tutunul. Cu cât valoarea acestor contribuţii datorate creşte, cu atât sunt mai ofertante pentru infractori şi pentru cei care vor să dea tunuri rapide.
Gelu Diaconu, fost președinte ANAF: ”Evaziunea este poate cel mai grav flagel al unui stat modern pe timp de pace. Aceasta prin fondurile sustrase de la buget nu face nimic altceva decât să creeze grupuri de interese, le finanțează, le dezvoltă. Este o sursă nemijlocită, poate cea mai importantă a corupției pentru că nimeni nu aduce bani de acasă pentru a corupe pe cineva...Aceste grupuri de interese, organizate după principii de tip mafiot, încep să se împletească cu instituțiile politice și sfârșesc prin a acapara statul.”
Iar povestea a început imediat după Revoluţie, când primele reţele de contrabandă şi eludare a taxelor pentru produse petroliere s-au ţesut în timpul embargoului în Iugoslavia.
Reporter: Jimbolia este acel dosar care nu avut niciodată o finalitate. Ați avut niște declarații incendiare cu știința CSAT-ului și niciodată nu s-a ajuns la ceva clar.
Virgil Măgureanu: „Cum adică nu s-a ajuns? În această privință lucrurile sunt deosebit clare: CSAT-ul ştia, dar a fost şi cu acordul tacit al americanilor. Dacă s-a hotărât în CSAT, ce ar mai fi de spus?”
Attila Peter Racz este un personaj controversat, cu o inteligenţă sclipitoare. Anchetatorii spun că a reuşit să dezvolte reţele de evaziune pe întreg teritoriul României, fiind sprijinit şi de oficiali ai statului român.
Viorel Comăniță, fostul șef al Vămilor: ”Eu, fiind şi avocat, nu doresc să vorbesc, am încredere în mersul justiţiei."
Antonino Papalia este un italian stabilit în Oradea şi cercetat acum pentru evaziune fiscală şi apartenenţa la grup infracţional organizat. Şi în Italia au apărut suspiciuni în legătură cu apartenenţa la mafia calabreză.
Cosmin Savu: ”Aţi avut legături cu 'Ndrangheta, aţi luat bani de la ei?”
Antonio Papalia: ”Nu ştiu ce e vorba asta. Nu, banii mei sunt munciti. V-am zis, e o modă, cum e la voi să fii din Teleorman, nu? Dacă e din Sicilia, e Mafioso, Calabria, 'Ndrangheta, Napoli - Camorra. Nu am fost niciodată anchetat, nu am avut niciodată problemele respective.”
Cum a ajuns investitorul Italian să se asocieze cu persoane nepotrivite, aflaţi la România, te iubesc, într-o anchetă jurnalistica desfăşurată în câteva judeţe.
Claudiu Sandu, procuror-șef secție urmărire penală, Parchetul Tribunalului Brașov: ”Ei sunt cu un pas înaintea instituţiilor. Ca să vă spun aşa, noi îi fugărim pe ei cu maşina lui Fred Flinstone. Cam asta este diferenţa, sunt cu mult înaintea noastră.”
Alexandru Lele, fost procuror: „Din structuri făceau parte și ofițeri SRI: le coordonau, se implicau direct. Această chestiunea a fost stabilită inclusiv prin hotărâri judecătorești... Au fost găsite persoane care corespundeau anumitor profile preconstituite și care au fost un fel de interfață între activitățile ilicite și ale celor care pofitau de ele. Aceștia din urmă puneau la dispoziție bani, infrastuctura necesară. Oameni nevinovaţi au făcut puşcărie din cauza lor şi al doilea rău că s-a ajuns până la acest nivel, în care să fie omorâţi oameni doar pentru a se păstra tăcerea în jurul activităţilor şi a nu răzbate ce s-a întâmplat în opinia publică.”
Încrengătura între reţelele de evaziune fiscală şi trafic cu produse petroliere arata o imagine apocaliptică a unui stat neputincios şi corupt. Banii nefiscalizati din aurul negru care susţin politicieni şi decidenţi şi îmbogăţesc personaje controversate nu pot fi estimaţi şi, cu atât mai puţin, recuperaţi, iar greutatea fiscală rămâne tot pe românul de bună credinţă.