Un om de afaceri, acuzat ca a prejudiciat statul cu 5 milioane de euro, a fost retinut. Schema prin care deducea TVA ilegal
Opt persoane au fost retinute in urma perchezitiilor facute luni, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, cu un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro.
Printre cei care au ajuns pentru 24 de ore dupa gratii se numara si omul de afaceri Orlando Constantinescu, acuzat ca ar fi pagubit statul prin intermediul unor firme fantoma.
Politistii spun ca individul, ajutat de fosta sotie, ar fi infiintat, si lichidat ulterior peste 30 de societati comerciale. Suspectul este acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Barbatul care, spun anchetatorii, ar fi coordonat intregul circuit economic este un om de afaceri de 46 de ani din Capitala. El este banuit ca intre 2011 si 2014, prin intermediul unor firme fantoma, ar fi eliberat facturi fictive de prestari serivicii sau achizitii de bunuri pentru ca ulterior alte societati, controlate tot de el, sa poata poata deduce TVA-ul.
Firmele erau infiintate, spun politistii, cu ajutorul fostei sotii, iar odata terminate tranzactiile ilegale, societatile erau lichidate si radiate, tot cu ajutorul femeii, avocata de meserie.
Intr-un comunicat de presa, firma de avocatura unde lucreaza fosta sotie a omului de afaceri, precizeaza ca "se dezice de actele si faptele ilicite suspectate de a fi efectuate de cei cercetati si va colabora cu organele de ancheta. Avocatul coordonator Mirela Radu nu are nici o legatura cu radierile sau inchiderile de firme efectuate de cei vizati in ancheta."
Politistii spun ca firmele implicate se ocupau cu echipamente medicale, tehnologia informatiilor, constructii, paza sau consultanta.
"Erau doua metode pe care ei le foloseau, prima cu facturi fictive si bunuri si servicii fictive, iar a adoua prin transfer de provenienta al bunurilor. Practic le luau dintr-un loc, le inregistrau pe fimele fantoma, le vindeau si incasau ulterior TVA si reduceau baza de impozitare", a spus Bogdan Bunea, Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Asa se pare ca ar fi procedat gruparea, sustin anchetatorii, si cu o serie de aparate medicale in valoare de 400 de mii de euro, pe care le-ar fi vandut mai multor spitale din Romania printre care si Spitalul Militar si Alexandru Obregia. Anchetatorii au descoperit si cateva firme infiintate pe numele unor oameni care nici macar nu banuiau ca fac parte dintr-un circuit ilegal.
"M-au chemat sa ma intrebe daca am vreo firma ceva, dar eu nu am. Eu spal vase! A venit fratele meu si mi-a luat buletinul acum cativa ani, dar nu am stiu pentru ce", a spus un martor, Laura Badea.
Politistii verifica si lucrarile de constructie care apar in documente ca ar fi fost efectuate sau intermediate de firmele omului de afaceri din Bucuresti: un parc pentru tineri in Chitila sau renovarea pavilionului A de la Sanatoriul din Techirghiol, in 2012.
Reporter: Il stiti pe Orlando Constantinescu?
Martor: Din pacate da, de vreo cativa ani. M-a sunat si mi-a zis sa fac niste lucrari, ca le are, si le-am facut prin Baia Mare, Borsa, in partea aia si eu i-am dat facturi, dar el a inregistrat altceva si acum am ajuns aici sa dau declaratii, as fi vrut sa nu-l cunosc, asta e, vom vedea.
"Clientul meu chiar are o firma de constructii si el spune ca a facut lucrarile, asa ca nu are de ce sa spuna ca e vinovat, e cercetat pentru evaziune fiscala si spalare de bani", a spus avocatul barbatului, George Moloman.
In incercarea de a evita sa puna anchetatorilor la dispozitie posibile probe, unii dintre cei audiati s-au folosit de diferite tertipuri. Spre exemplu, unul dintre suspecti a spus ca mai multe facturi cerute de politistii au fost distruse la o inundatie, doar ca la perchezitiile de luni documentele au fost gasite chiar in masina individului.
37 de persoane printre care si omul de afaceri Orlando Constantinescu si fosta lui sotie au ajuns la audieri, acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani.