Ofensiva dronelor în Crimeea. Rușii se laudă că le-au distrus pe toate
Peninsula Crimeea, ocupată de ruși, a fost și în noaptea de joi spre vineri ținta unui atac cu drone aeriene și marine.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că aparatele au fost doborâte fără a face pagube, deși pe internet circulă imagini cu deflagrații la sol. Pe de altă parte, Statele Unite și-au exprimat „îngrijorarea" cu privire la perspectivele cooperării militare dintre Rusia şi Coreea de Nord, după ce liderii celor două țări au purtat, joi, discuții.
Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că apărarea aeriană a rușilor a distrus 11 aparate, care ar fi vizat ținte militare din apropierea localității Ievpatoria, de pe coasta vestică a peninsulei.
Alte cinci drone marine ucrainene au încercat să atace, pe timpul nopții, vasul Serghei Kotov, care patrula în largul Crimeei, dar au fost distruse, mai anunță oficialii ruși.
Pe de altă parte, imagini noi, surprinse din satelit, arată urmările atacului cu rachete, care a vizat, în noaptea de miercuri spre joi, șantierul naval din Sevastopol. Deflagrațiile au avariat grav un vas de desant și un submarin, ambele aparținând marinei ruse. Au suferit pagube majore și două dintre docuri, folosite de Moscova pentru a-și repara și întreține ambarcațiunile din flota rusă de la Marea Neagră.
Perspectiva unui acord militar între Rusia și Coreea de Nord
Pe de altă parte, analiștii și presa disecă declarațiile liderilor rus și nord-coreean, care s-au întâlnit ieri pe un cosmodrom din Extremul Orient Rus. Vladimir Putin a vorbit de „perspectiva” unui acord militar între Rusia și Coreea de Nord, fără a anunța ceva concret. La discuții, caracterizate drept „sensibile și private” de Kremlin, a participat și ministrul rus al apărării.
Statele Unite se tem că Phenianul i-ar putea livra Rusiei obuze de artilerie nord-coreeană și arme antitanc pentru operațiunile din Ucraina. Și ar primi în schimb tehnologie avansată pentru sateliți și pentru submarine cu propulsie nucleară.
John Kirby, purtător de cuvânt Naţional Security Council: „Nu vorbim aici de două țări care să aibă o relație funcțională, și nici nu au prea multă încredere una în alta. Deci va trebui să vedem ce urmează, dar orice aranjament care ar îmbunătăți capacitățile militare ale Coreei de Nord ar fi cu siguranță o preocupare semnificativă pentru noi.”
Întâlnirea din Rusia, care a durat aproape cinci ore, a cuprins și un dejun cu un meniu select.
Vladimir Putin: „În Coreea există un proverb: "Hainele sunt bune când sunt noi, dar prietenii sunt buni când sunt vechi". Iar la noi în popor se spune: "Un prieten vechi e mai bun decât doi (prieteni) noi". Iată înțelepciunea populară care se aplică pe deplin relației moderne dintre țările noastre.”
O relație care va mai dura, pe puțin 100 de ani, a declarat, la rândul său, Kim Jong-Un, scrie presa de la Phenian. La finalul întrevederii, Kim Jong-Un l-a invitat pe Vladimir Putin să-i întoarcă vizita. Iar potrivit jurnaliștilor nord-coreeni, liderul de la Kremlin a acceptat cu entuziasm propunerea.