Oamenii au stat la coadă ca să aibă peşte de Revelion. Ce spune superstiţia

30-12-2020 20:47


Din meniul de Revelion al multor români nu va lipsi peştele. Stau mărturie cozile care s-au format miercuri peste tot în ţară în fața magazinelor de specialitate.

Cei care cred în superstiții spun că vor intra în 2021 asemenea peştilor care înoată, înainte, în ape repezi, de munte.

În Constanta, oamenii s-au aşezat la rând, în faţa magazinelor care vând pește, chiar înainte să înceapă aprovizionarea. Aici - în galantare - peştele este adus direct de pescarii care îl prind în Dunăre ori în Marea Neagră.


„Ne-au anunţat că va veni peste 20 de minute. Au trecut cele 20 de minute dar... ca-n politică" spune un bărbat așezat la coadă.


Reporter: Ce vreţi să luaţi?
Bărbat: „Nişte chefal şi cred că nişte scrumbie."

Faţă de restul anului, vânzările au fost de zece ori mai mari. Numai această pescărie a vândut astăzi câteva sute de kilograme.

Aglomeraţie a fost şi în pieţele din Bistriţa. Păstrăvul adus de la crescătoriile din zonă a fost cel mai apreciat. Kilogramul s-a vândut cu 25 de lei.

„Șase bucăţi din ăştia sau din aia?” întreabă vînzătorul. „Din ăştia, că nu am mai mâncat" i-a răspuns cumpărătorul.

Şi angajaţii din restaurantele care livrează în noaptea de Revelion preparate din pește au avut o zi plină. Telefoanele la care se primesc comenzi au sunat încontinuu.

Elena Nedelcu, reprezentant restaurant: „Avem foarte multe comenzi, vă daţi seama, fiind Anul Nou, se mănâncă foarte multe pește. Undeva la 20 de comenzi preluate deja."

„Pentru biban de mare sau chefal se potriveşte mămăliga sau saramura. Saramura este cu ceapă, roşii" explică un maestru bucătar.

Pentru masa de Revelion, cei mai mulţi români au cumpărat, din magazine, crap. Carasul a fost o variantă pentru cei cu buget mai mic iar pretenţioşii au optat pentru peştele adus din alte ţări.

„Am pregătit pentru noaptea de Revelion o doradă proaspătă pe care am curăţat-o. O condimentăm cu piper, puţin picant, şi sare. O dăm prin făină. Uleiul trebuie să fie foarte încins pentru crustă."

Totuşi, specialiştii în nutriţie le recomandă celor care ţin la siluetă să pregătească peştele pe grătar ori în cuptor şi să evite să îl prăjească.


VIDEO PROTVPLUS.RO