Gunoiul se colectează separat de la 1 ianuarie pentru deșeurile biodegradabile. Care sunt amenzile dacă încălcați regula

Ultima actualizare: 30-12-2020 19:45

De la 1 ianuarie vom fi obligaţi să colectăm separat deşeurile bio-degradabile, precum fructele şi legumele alterate aşa cum se întâmplă acum, în unele locuri, cu hârtia şi plasticul.

Primăriile trebuie să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare vor prelua aceste resturi ca să le transforme, ulterior, în compost pentru agricultură. Cei care nu respectă legea îşi pot pregăti de pe acum banii, pentru amenzi.


De la 1 ianuarie, vom fi obligaţi să colectăm separat resturile alimentare şi vegetale. Cetățenii care nu respectă legea pot fi amendați cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, iar firmele cu până la 20.000 lei.


Marian David, comisar garda de mediu: „Legea se numește – legea compostului – unde este obligatorie colectarea separată a deşeurilor biodegradabile destinate pentru compostare, adică să tratăm, să nu le aruncăm la groapa de gunoi”.

Pentru a respecta cu adevărat legea, în fiecare casă trebuie să existe mai multe recipiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Unul pentru acele deşeuri care NU se mai pot recicla: de la şervete şi scutece, până la ambalaje murdare sau veselă de unică folosinţă.

Şi încă un coş pentru deşeurile biodegradabile, care pot fi refolosite. Este vorba despre toate resturile alimentare generate zilnic în fiecare familie: fructe, legume, coji de cartofi şi de ouă, dar şi cenuşă şi rumeguş pentru cei care locuiesc la case. Toate vor fi depozitate într-un recipient separat, folosit mai târziu pentru compost.

Mihaela Papazu, reprezentant Planeta Verde: „Consumatorul final este punctul central mai ales în această perioadă de pandemie, în care majoritatea stăm acasă, lucrăm de acasă, nu mai ieşim în oraş, majoritatea deşeurilor aici sunt.”

Iulia Perșa, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca:

„Toate punctele gospodăreşti vor trebui amenajate corespunzător, astfel încât să mai existe la asociaţiile de proprietari un recipient în plus de culoare maro pentru aceste deşeuri biodegradabile, iar în cazul caselor particulare, să împartă saci menajeri de culoare transparentă, pentru colectarea biodegradabilelor de la case.”

Teoretic, ar trebui să aveţi coşuri separate şi pentru ambalajele din hârtie sau plastic. Acolo unde primăriile sau firmele de salubritate nu colectează aceste deşeuri separat, taxa de gunoi e mai mare.

Marius Caravețeanu - primarul oraşului Răcari: „Vedem în continuare gunoaie aruncate pe te miri unde, gunoaie aruncate în condiţiile în care fiecare localitate există în acest moment un sistem de colectare a acestor gunoaie”.

De 8 ani, România reciclează doar 14% din deșeurile municipale, arată ultimele date. În lipsa unei infrastructuri de colectare, ţara noastră riscă sancţiuni de peste 200.000 de euro pe zi din partea Uniunii Europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO