O soluție pe termen lung împotriva risipei alimentare. Vor fi deschise noi bănci de alimente în Capitală
Legea risipei alimentare adoptată pentru a reduce pierderile masive de alimente și a sprijini persoanele aflate în dificultate începe să dea roade.
Un magazin social care oferă produse alimentare la prețuri simbolice funcționează cu succes în Capitală și în alte orașe din țară, iar autoritățile anunță deschiderea a două noi bănci de alimente în București. Doar anul trecut au fost salvate de la risipă peste 9 tone de alimente în valoare de 26,7 milioane de euro.
Într-un magazin social din sectorul 1 al Capitalei, zilnic sute de persoane îi trec pragul pentru a cumpăra produse reduse cu 80%. Magazinul este cu circuit închis, iar clienții care intră în baza unei legitimații au fost selectați de DGASPC Sector 1, dintre cei cu venituri reduse.
Simon Suitner, directorul magazinului: „Noi suntem un ONG care a fost fondat exact cu acest scop de a introduce magazinele sociale care în alte țări există de mult. Colaborăm cu producători, firme internaționale, de la retaileri mari până la producători mici. Ce avem des sunt lactate, mezeluri, produse semipreparate congelate”.
Pe lângă alimente, clienții pot să cumpere și articole vestimentare sau produse de igienă. De exemplu, un iaurt de 140 de grame costă 50 de bani, iar o pereche de încălțări pentru copii, 15 lei.
Pentru că legea risipei alimentare produce efecte, autoritățile locale din București au anunțat construirea unor noi puncte de colectare și distribuție alimentară.
Două bănci de alimente vor fi deschise în Capitală, ca urmare a unor inițiative derulate de Primăria Municipiului București și Primăria Sectorului 6. Una va fi într-un depozit din Sectorul 5, iar cealaltă în Sectorul 6. Cele două bănci de alimente vor putea ajuta mii de persoane în fiecare lună și vor reduce în același timp risipa alimentară din oraș.
Ionuț Ciurel, managerul proiectului: „O să avem o bucătărie cu cantină, cu locuri de luat masa, în jur de 100 de locuri. În partea de subsol avem depozite frigorifice și de congelare a alimentelor. Sunt 3 camere frigorifice și una de congelare, fiecare având în jur de 100 m³ de depozitare. Camerele frigorifice merg până la -18 °C, iar cele de congelare până la -21 °C.”
De asemenea, autoritățile vor lansa și o platformă digitală pentru reducerea risipei alimentare.
Diana Buzoianu, inițiatoarea legii: „Toți operatorii economici care gestionează cantități mari de alimente vor trebui să completeze niște date cu privire la cantitatea de alimente pe care au salvat-o sau pe care nu au reușit să o salveze. Este practic o defalcare a informațiilor. Data de implementare a platformei este 30 iunie 2025 și noi sperăm ca anul acesta să o vedem realizată.”
Până acum, în România se aruncau peste 2,5 milioane de tone de alimente pe an.