O saptamana fara Raed Arafat in Ministerul Sanatatii. Cronologia evenimentelor, ora cu ora
Raed Arafat revine in Ministerul Sanatatii, la o saptamana de la demisie, perioada in care in MS au fost numite si eliberate din functii aceleasi persoane.
Deciziile au venit prin implicarea directa a presedintelui Basescu, semnatura prompta a premierului Boc, ministrul Ritli fiind aproape absent.
Demisia lui Raed Arafat de la Ministerul Sanatatii a declansat manifestatii de strada in toata tara.
Agentia de presa MEDIAFAX prezinta o cronologie a evenimentelor in care a fost implicat Raed Arafat:
21 decembrie 2011 - Presedintele Traian Basescu a declarat, la TVR 1, ca, "daca este un dusman mai mare al aparitiei inca a unui sistem privat de sanatate, el se numeste Raed Arafat", acesta "uitand ca el a fost fundatie la Targu Mures".
22 decembrie 2011 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru MEDIAFAX, in replica la acuzatiile sefului statului, ca actualul sistem de sanatate este pagubos, dar ca reforma in sanatate trebuie facuta pentru fiecare cetatean, si nu pentru "baietii destepti" din asigurarile de sanatate.
- Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat ca Raed Arafat nu a blocat proiectul Legii sanatatii, ci a avut observatii si "o tensiune, sa zicem, in perspectiva unei introduceri necontrolate a sistemului privat in urgenta".
8 ianuarie 2012 - Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat ca proiectul Legii sanatatii distruge sistemul integrat de urgenta care rezolva cazurile foarte grave, asigura o parte din sistemul de siguranta nationala si de aparare a Romaniei impotriva dezastrelor, misiunea salvarii de vieti fiind inlocuita de competitia comerciala.
9 ianuarie 2012 - Presedintele Basescu i-a spus lui Raed Arafat, intr-o emisiune la care a intervenit telefonic, ca cea mai corecta abordare este sa-i prezinte ministrului observatiile sale si nu sa creeze "o psihoza publica", ca guvernul ar vrea sa distruga sistemul de ambulanta, sa-l dea "la niste golani privati". seful statului a mentionat ca, inainte de a critica sau ataca legea, demnitarii Ministerului Sanatatii au obligatia sa o explice cetatenilor, ca sa stie daca o accepta sau nu.
"Sigur, nu-i impune nimeni domnului Arafat ca nu are dreptul sa aiba parerea ca trebuie sa ramana un sistem al statului, dar acest lucru il exprima in primul rand in interiorul ministerului si, daca nu gaseste intelegere, poate si are alt punct de vedere decat propriul lui ministru, ori trebuie sa plece ministrul ori secretarul de stat. Cine credeti ca pleaca? Ghici ghicitoarea mea!", a adaugat Basescu.
- Subsecretarul de stat Raed Arafat spune ca a transmis Comisiei prezidentiale punctele de vedere pe proiectul legii sanatatii si ca, dupa o a doua discutie in comisie, nu a mai fost acceptat la dezbateri.
10 ianuarie 2012, ora 11.20 - Raed Arafat a anuntat ca a demisionat din functia de subsecretar de stat, pentru ca iesind din Ministeul Sanatatii va putea apara mai bine sistemul de urgenta, precizand ca nu poate intra in polemici cu nimeni pe aspecte care necesita discutii tehnice.
- ora 13.15 - Medicul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul "Sfantul Spiridon", a declarat ca a fost, in cursul diminetii, la Palatul Cotroceni, ca i-au fost cerute un CV si informatii despre tot ce stie sa faca, precizand ca nu a discutat despre preluarea functie de subsecretar de stat dupa plecarea lui Raed Arafat.
- ora 14.05 - Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat ca a luat la cunostinta cu regret de decizia lui Raed Arafat de a demisiona din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, precizand ca a decis sa aleaga un consilier onorific, respectiv pe doctorul Tudor Ciuhodaru.
- ora 14.50 - Premierul Emil Boc a semnat demisia lui Arafat, dupa ce acesta si-a anuntat retragerea din Ministerul Sanatatii
- ora 16.05 - Raed Arafat face o conferinta de presa in care spune ca a demisionat pentru ca poate apara mai bine sistemul de urgenta din afara MS si remarca faptul ca deputatul UNPR, doctorul Tudor Ciuhodaru, numit consilier onorific la Ministerul Sanatatii pe probleme de urgenta, a distrus SMURD Iasi. Arafat a precizat ca se gandeste la ce se va intampla cu urgenta si ca spera ca profesionistii sa fie ascultati.
- Raed Arafat a mai declarat ca este dispus sa revina la munca pe care a facut-o, nu la functie, cu conditia sa fie lasati expertii sa lucreze si ca probabil isi va lua concediu fara plata doua - trei luni, pentru a organiza dezbateri privind propunerile pentru sistemul de urgenta.
- 11 ianuarie 2012, ora 14.07 - Medicul Andrei Georgescu, seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a acceptat numirea ca subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, in locul lui Raed Arafat.
- ora 14.25 - Tudor Ciuhodaru a venit la Guvern si i-a prezentat premierului Emil Boc pe medicii Andrei Georgescu si Vasile Cepoi ca facand parte din echipa care va lucra la legea privind sanatatea si serviciile de urgenta, precizand ca posturile lor vor fi stabilite de primul-ministru. Potrivit lui Ciuhodaru, in aceeasi formula s-au prezentat si presedintelui Traian Basescu.
- ora 14.27 - seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi, Vasile Cepoi, a declarat pentru MEDIAFAX ca a fost chemat in Capitala pentru a i se propune functia de secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
- Peste 50 de persoane participa, seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu Raed Arafat, avand pancarte pe care scrie "Respect Arafat", "Nu ne condamnati la moarte!", "Ne-ati ciuruit!".
- 12 ianuarie 2012 - Premierul Emil Boc a semnat decizia de numire a medicului Vasile Cepoi in functia de secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a anuntat Guvernul.
- Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR, a fost eliberat din functia de consilier onorific la Ministerul Sanatatii pe probleme de urgenta, la doua zile de la numirea lui.
- 13 ianuarie 2012 - La Targu Mures are loc un mting pentru sustinerea lui Raed Arafat la care au participat aproximativ 1.500 de persoane si care a durat aproximativ trei ore, unul dintre punctele manifestatiei fiind sediul SMURD, unde oamenii au scandat "Jos cu hotii", "Jos Basescu", "Demisia".
- Actiunea pentru sustinerea lui Raed Arafat, initiata pe reteaua de socializare Facebook, continua cu un apel catre bucuresteni sa se solidarizeze cu cei din Mures si Cluj si sa vina, sambata, 14 ianuarie, la ora 14.00, in Piata Universitatii pentru a-si exprima solidaritatea fata de fostul subsecretar de stat.
- Raed Arafat face apel la oameni sa nu mai iasa in strada si sa nu se lase manipulati politic prin diverse anunturi pe internet sau alte mijloace intrucat actiunile pot degenera si afecta ideile fata de proiectul legii sanatatii.
- 14 ianuarie 2012 - La Bucuresti, dar si in marile orase din tara, au loc, pentru a doua zi consecutiv mitinguri antiprezidentiale si de sustinere a lui Raed Arafat.
- 15 ianuarie 2012 - Au loc din nou proteste in Bucuresti si in numeroase orase din tara. Seara, in Bucuresti, au loc incidente violente, grupari de tineri vandalizand centrul Capitalei, iar jandarmii intervenind in forta. Manifestantii poarta pancarte pe care scrie de "Jos Basescu", "Jos Guvernul", pana la "Jos taxa auto!" sau "Salvati Rosia Montana!".
- Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca incepand de luni liderii Uniunii vor cere si membrilor formatiunilor lor "sa se alature pasnic protestului public".
- Presa internationala relateaza pe larg despre manifestatiile din Romania, notand ca este vorba de cele mai ample proteste de la venirea la putere a presedintelui Traian Basescu, pe fondul starii generale de nemultumire din cauza politicilor de austeritate.
- 16 ianuarie 2012 - Premierul Emil Boc a declarat ca fostul subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat este binevenit sa revina in minister sau sa participe la elaborarea noului proiect de lege privind sanatatea in cadrul comisiei care va fi formata in acest sens, daca va dori acest lucru.
- Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a anuntat ca il asteapta pe doctorul Raed Arafat sa colaboreze in privinta proiectului Legii sanatatii, el fiind totodata presedintele Comisiei de urgenta a ministerului.
- Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca Uniunea il sustine pe Raed Arafat si considera ca este nevoie de acesta indiferent daca este in administratia de stat sau in sistemul sanitar.
- Liderii partidelor din coalitia de guvernare sustin legitimitatea manifestarilor in strada, dar condamna violentele si cer ministrului de Interne fermitate impotriva actiunilor violente.
- Liderii PDL se reunesc in sedinta Colegiului Director. La final, PDL anunta ca a decis sa inceapa un dialog pe trei paliere, Teodor Baconschi fiind insarcinat sa se ocupe de structurile civice, Ioan Oltean de structurile sindicale, iar Emil Boc de dialogul cu partidele politice.
- Conducerea PNL l-a mandatat pe presedintele liberal Crin Antonescu sa discute in USL organizarea unui "amplu miting" si a unui mars de protest in Bucuresti, in zilele urmatoare.
- De la ora 14.00, manifestatiile sunt reluate atat in Capitala, cat si in numeroase alte orase din tara. in Capitala, protestul din Piata Universitatii a durat zece ore si s-a desfasurat fara incidente notabile. in timpul protestului, sute de persoane au fost perchezitionate si legitimate de jandarmi in zona Pietei Universitatii, multi dintre tinerii care incercau sa ajunga in zona manifestantilor fiind fie intorsi din drum, fie ridicati si dusi la dube. Au fost proteste in 52 de localitati, la care au participat aproximativ 13.000 de manifestanti, iar 150 de persoane au fost ridicate de jandarmi.
- 17 ianuarie 2012, 10.30 - Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat ca a fost sunat seara trecuta de doctorul Raed Arafat - care in urma cu o saptamana si-a dat demisia din functia de subsecretar de stat, nemultumit de proiectul privind Legea Sanatatii -, demnitarul urmand sa se intalneasca cu acesta si sa discute.
- 13.30 - Raed Arafat a venit la Guvern pentru o discutie cu premierul Emil Boc si Raed Arafat au discutat, la Guvern, despre posibilitatea ca fostul subsecretar de stat sa isi reia functia detinuta anterior demisiei, acesta fiind de acord cu revenirea in Ministerul Sanatatii.
- 14.15 - Doctorul Raed Arafat va reveni in Ministerul Sanatatii pe postul de subsecretar de stat, decizie luata in urma unei discutii pe care acesta a avut-o si cu presedintele Traian Basescu, a anuntat premierul Emil Boc.
- 15.30 - Raed Arafat sustine o conferinta de presa la Ministerul Sanatatii, in care isi anunta revenirea in functia de subsecretar de stat, intrucat motivul pentru care a plecat de la Ministerul Sanatatii nu mai exista, proiectul Legii sanatatii care aducea schimbari sistemului de urgenta fiind retras si urmand sa se discute un nou proiect de act normativ. El s-a declarat socat de sustinerea si increderea pe care populatia o are in el, iar ce s-a intamplat in ultimele zile, dupa plecarea lui din Ministerul Sanatatii, i-a aratat ca lumea are incredere in sistemul de urgenta actual.