O nouă sesiune de înscrieri în programul „Casa Verde” pentru regiunea Muntenia Sud. Bugetul, epuizat în patru minute
Miercuri a avut loc o nouă sesiune de înscrieri în programul „Casa Verde”, cu cel mai mare buget. Peste 280 de milione de lei, acordate regiunii Muntenia sud, din care fac parte șapte județe, s-au epuizat în patru minute.
Instalatorii își pregătesc materialele și așteaptă să fie validați. Până acum, s-au înscris peste 67.000 de români, care vor să își monteze panouri fotovoltaice. Numărul lor va crește pentru că mai sunt două sesiuni pentru Oltenia și vestul țării.
La ora zece fără trei minute, aplicația „Casa Verde” înregistra deja peste un milion de accesări. Apoi, în doar patru minute, fondul a fost epuizat pentru 14.045 de cetățeni.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Român: „Ca să fiu sigur că intru de la prima secundă, mi-am luat un ceas pe secunde în timp real. Mi-am pregătit toate actele, le-am numerotat în funcție de depunere, am urmărit videoclipul de pe AFM, mi-am completat toate datele într-un Notepad, să le iau rapid cu copy - paste. Într-un minut și 30 de secunde eram gata”.
Din cele șapte județe, cele mai multe dosare au fost acceptate în județul Argeș, 3.312, urmat de Prahova, cu 2.836, iar cel mai puține în Calarași, 1.340.
Cei care și-au rezervat fonduri trebuie să aștepte acum publicarea listei cu instalatorii validați, după ce se termină toate etapele, adică după data de 29 iunie. Apoi, vor putea alege din aplicația AFM instalatorul pe care și-l doresc, în funcție de criterii de proximitate și ofertă financiară. Firma de instalare va analiza documentele în termen de 30 de zile, iar dacă va accepta dosarul și va trimite la Administrația Fondului pentru Mediu solicitarea de aprobare finală, poate să înceapă procesul de instalare, iar viitorul prosumator va trebui să plătească un avans 10% din totalul costurilor, adică 2.000 de lei.
Tiberiu Stoica, instalator: „După ce se va semna un contract între noi și beneficiar, noi o să începem să livrăm deja materialele către beneficiar, apoi programăm instalarea. Primul pas este să livrăm materialele, iar apoi să verificăm casa, cum e, cum o să se instaleze acolo, facem un aviz să știm ce ne asteaptă”.
Pas care, spun instalatorii, se va întâmpla în toamnă.
Adevărata provocare vine pentru distribuitorii de energie abia după ce beneficiarii vor fi conectați la rețea. Vor monta atunci contoare bidirecționale și vor emite facturi pentru aproximativ 80.000 de prosumatori, care se vor adăuga prin programul „Casa Verde”. Cum în trecut a existat o criză de materiale și de personal în acest domeniu, specialiștii sunt rezervați că vor fi respectate toate termenele.
Lucian Toader, specialist în soluții fotovoltaice: „Dacă nu ne pregătim în avans pentru această provocare, tranziția va fi una dificilă și vom întampina probleme. Este o problemă care trebuie luată în calcul încă de pe acum”.
Săptămâna viitore vor fi ultimele două sesiuni de înscriere.