O nouă conductă de gaze ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare. „Este începutul unei noi ere în sud-estul Europei”
O nouă conductă de gaze inaugurată sâmbătă în Bulgaria după un deceniu de amânări ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare.
Am putea primi gaz azer prin instalația care leagă țara vecină de Grecia, dar și din alte surse la nevoie. „Este începutul unei noi ere în sud-estul Europei și contribuie la independența față de gazele rusești”, spune şefa Comisiei Europene.
Noua instalație de gaze la care și România are acces va fi de ajutor și pentru țările vecine - Ungaria și Republica Moldova.
Funcțională de la 1 octombrie, conducta de 182 de kilometri construită intre Bulgaria și Grecia ne dă acum posibilitatea să importăm alte gaze decât rusești.
Conducta care ne poate aduce gaze din Grecia prin Bulgaria, unde ne aflăm, este un proiect devenit realitate după o amânare de mai bine de un deceniu. În acest timp, Rusia şi-a păstrat controlul asupra gazelor în regiune. Prin acest interconector, vom putea primi gaz azer, de exemplu. Mai departe, gazele pot ajunge de la noi în Ungaria. Vorbim aşadar despre o diversificare a aprovizionării - vitală în contextul actualei crize energetice.
„Este începutul unei noi ere pentru sud-estul Europei” – spune șefa Comisiei Europene, la inaugurarea gazoductului care i-a reunit pe liderii din regiune la Sofia.
Ursula Von Der Leyen: ”Acest gazoduct schimbă jocul. Schimbă jocul pentru Bulgaria și pentru securitatea energetică europeană și asta înseamnă libertate, ne eliberează de dependența de gazul rusesc”.
10 țări europene speră că prin noua instalație de gaze să scape de gazele ruseşti. Construit între Komotini din Grecia și Stara Zagora din Bulgaria, interconectorul, care are momentan o capacitate de 3 miliarde de metri cubi, asigură României accesul la Conductă Trans-Anatoliană de Gaze Naturale.
În afară de gaze azere, prin conductă ar putea fi transportate şi cantităţi din Israel şi Cipru. Şi tot pe această cale am putea beneficia şi de gaze lichefiate, prin terminalul plutitor elen de la Alexandroupolis.
Nicolae Ciucă: ”Există foarte mare disponibilitate să putem beneficia şi de acest suport, pot să dau asigurări că avem cantităţile necesare gaze şi nu vom suferi la iarnă de lipsa gazului”.
Sorin Elisei, specialist în energie: ”Are o capacitate relativ limitată față de ceea ce ne dă de obicei Rusia, dar pentru anumite perioade de urgență sau perioade scurte, când iarna este foarte dificilă, poate să aducă un aport foarte important la sistemul de transport de gaze naturale în așa fel încât să ne țină echilibrați și toată lumea să aibă gaz”.
Preşedintele Bulgariei: ”Singura rută de încredere din Asia și Africa spre Europa este din Turcia, prin Bulgaria și Grecia, până în Serbia și România”.
România ar putea spera la importuri care să acopere 10% din consumul nostru pe timp de iarnă.