O nouă conducere la IPJ Bacău, după crimele de la Onești. Un director din MAI, trimis 3 luni la Bacău

×
Codul embed a fost copiat

La Inspectoratul de Poliţie din Bacău - incapabil să gestioneze salvarea ostaticilor din Oneşti - a fost numită, sâmbătă, o nouă conducere.

Un director din Ministerul de Interne a fost trimis 3 luni acolo ca să rezolve lucrurile. A fost soluţia găsită după ce vechii şefi au plătit cu funcţia moartea celor două victime. În Poliţia Română au mai fost demiteri însă problemele pe care le are instituţia nu s-au sfârşit.

Chiar agenţii recunosc că nu sunt suficient de bine atrentati pentru situaţii limită şi că le lipsesc dotările. Şi mai grav de atât - lipsiţi acum de constrângerile sistemului - foştii poliţişti, vorbesc despre angajări pe bază de relaţii şi pile.

Septembrie, 2017. Poliţiştii de la operaţiuni speciale au fost scoşi în centrul oraşului Bacău să le arate oamenilor că sunt pregătiţi să facă faţă oricărei luări de ostatici. Un joc actoricesc cu agenţi în rol de victime şi agresori şi o Poliţie care voia să îşi ascundă - în acest fel - lipsurile.

Peste patru ani, Gheorghe Morsan a ucis într-un apartament din Oneşti doi oameni. Trimişi să intervină au fost aceeaşi poliţişti de la serviciul de operaţiuni speciale din Bacău.
De această dată s-au confruntat cu o situaţie reală.

Citește și
Gheorghe Moroşan
Lung șir de erori în intervenția din Onești. Victimele au murit în chinuri

Sindicatele recunosc că poliţiştii nu sunt instruiţi suficient pentru intervenţii în situaţii limită. Poliţia nu are suficiente poligoane şi nici săli de pregătire tactică. Iată - de pildă - ce întâmplă în Suceava.

Bogdan Bănică, Președinte Sindicatul Naţional al Poliţiştilor "Decus": "Suceava nu are poligon propriu. Colegii mei de acolo merg cu miloaga în poligonul ISU. Nu au nici spaţiu de pregătire fizică. Nu există ore de tactică poliţienească".

Prahova - un judeţ cu peste 700 de mii de oameni şi un coeficient de criminalitate de aproape 8 la sută.
Poliţiştii nu sunt scoşi nici măcar să tragă cu pistolul la ţinta fixă.

Nicolae Cârlan, Lider SNPPC Prahova: "Anul trecut am tras ultima oară cu pistolul pentru că lipsa de muntie, lipsa de personal speficific, personal special care să te pregătească în astfel de şedinţe de tragere".

Acum doi ani poliţistul Cristian Amăriei a fost împuşcat mortal în Izvin - Timiş de un urmărit naţional. Nu era dotat cu vestă antiglonţ. Anul trecut - pentru toată Poliţia Română - s-au cumpărat doar 1.500 de astfel de echipamente de protecţie şi 5.500 de maiouri anti-injunghiere. La secţia 2 poliţie din Ploieşti 55 de oameni împart 5 veste.

Bogdan Militaru, Secţia 2 Poliţie Ploieşti: "Există situaţii în care nu are fiecare om care este în serviciu vesta şi atunci cum facem îl punem pe cel cu vesta în faţă şi ne ascundem după el".

Pistoalele "Carpaţi" folosite din 1974 de poliţişti români au început să fie schimbate anul trecut când Ministerul Afacerilor Interne a cumpărat 25 de mii de arme marca Beretta.

Aşa-zisul "berbec" folosit pentru spargerea uşilor - înlocuit în alte state europene cu dispozitive pneumatice - la noi încă se foloseşte. Nu face parte din dotările Poliţiei Române şi fiecare inspectorat şi l-a fabricat cum a putut.

Cristian Danciu, Lider Sindicatul IPJ Timiş: "La structurile locale ale SAS-ului nu avem lunetişti. Nu există lunetiști care să meargă să se antreneze şi să tragă cu puşca cu lunetă de două ori pe săptămână. Nu există. Există poliţişti care sunt buni la tragere şi atunci ăla când este nevoie îşi asumă".

Ionuț Pop, Vicepreşedinte Sindicatul Europol: "La IPJ nu există poliţişti pregătiţi pentru a coborâ pe faţada unui imobil".

Poliţia Romană nu are suficienţi oameni pregătiţi şi pentru că cei cu experință au părăsit sistemul - unii prin pensionare anticipată. .

Leontin Cristea, fost Ofiţer IPJ Bihor: "Se fac angajări pe bază de pile. Aceşti oameni nu sunt selectaţi, în primul rând. Nici din punct de vedere al capacităţii lor şi nici din punct de vedere psihologic. Nu ştiu să acţioneze în momente dure. Pe când noi, aceste lucruri le-am învăţat în Academia de Poliţie".

Bogdan Bănica: "Atâta timp cât funcţiile de conducere din unităţile de poliţie vor fi în continuare ocupate pe cu totul alte criterii decât profesionalism, vor mai muri oameni nevinovaţi".

Procedurile după care acţionează poliţiştii sunt stufoase şi învechite. Cei care ar trebui să ia decizii, nu le iau şi pasează responsabilitatea la superiori - spun sindicaliştii.
De aici - uneori - şi reacţia întârziată în unele cazuri.
Ar fi nevoie de o modificare a legislaţiei.

Alin Pop, Președinte SNPPC Cluj: "Când nu există claritate în legislaţie, nu există claritate în procedură, nu există claritate în acţiune, şi echipele nu sunt formate de genul ăsta, vă daţi seama că există riscul ca responsabilitatea să fie pasată".

După 1989 Ministerul de Interne a fost condus de 30 de miniştri de la mai toate partidele. Ioan Rus, Gabriel Oprea, Liviu Dragnea, Vasile Blaga şi Carmen Dan sunt doar câteva nume.

Ei ar fi trebuit să se asigure că avem o poliţie profesionistă. Nu au reuşit nici măcar să facă grupuri sanitare decente în toate posturile de poliţie din ţară.

 

 

 

Citește și...
Una dintre victimele din Onești a fost înmormântată. Procurorii încă nu l-au audiat pe Moroşan
Una dintre victimele din Onești a fost înmormântată. Procurorii încă nu l-au audiat pe Moroşan

Gheorghe Moroșan, suspectul în cazul ororilor petrecute în Onești, ar putea fi audiat curând. Medicii de la Spitalul de Urgență Bacau decid vineri dacă îl detubează.

Lung șir de erori în intervenția din Onești. Victimele au murit în chinuri
Lung șir de erori în intervenția din Onești. Victimele au murit în chinuri

Intervenția poliţiştilor în cazul luării de ostatici din Oneşti, sfârşită tragic cu doi morţi, a fost presărată de un lung şir de erori. 

FOTO. Primele imagini din ”apartamentul groazei”, unde s-au comis crimele din Onești
FOTO. Primele imagini din ”apartamentul groazei”, unde s-au comis crimele din Onești

Suspectul în cazul dublei crime de la Onești a fost detubat și, spun medicii, cel mai devreme, joi, ar putea fi audiat fără ca starea lui de sănătate să reprezinte un impediment. Individul este păzit de patru polițiști, în prezent.

Recomandări
Mircea Geoană, la Știrile Pro TV: „Vom deveni parte a centrului Europei și asta va fi o șansă pentru România”
Mircea Geoană, la Știrile Pro TV: „Vom deveni parte a centrului Europei și asta va fi o șansă pentru România”

Concluzia celor două zile de reuniune a miniștrilor de externe din țările NATO, care a avut loc la București, a fost următoarea: „Susținem Ucraina până când va izbândi!”.

Șeful diplomației române a încercat să-l convingă pe omologul său olandez că România merită să fie primită în Schengen
Șeful diplomației române a încercat să-l convingă pe omologul său olandez că România merită să fie primită în Schengen

Șeful diplomației române a încercat, la reuniunea NATO de la București, să-l convingă pe omologul său olandez că țara noastră merită să fie primită în spațiul Schengen.

Polonia - Argentina, ora 21:00, LIVE TEXT. Messi și Lewandowski tremură pentru calificarea în optimi
Polonia - Argentina, ora 21:00, LIVE TEXT. Messi și Lewandowski tremură pentru calificarea în optimi