O judecătoare de la Tribunalul București nu poate justifica o avere de peste 30 de milioane de lei
În plină dezbatere publică pe tema pensiilor de serviciu, un scandal de integritate pune într-o lumină proastă magistrații.
O judecătoare de la Curtea de Apel București, cercetată acum câțiva ani și de DIICOT, este acuzată de Agenția Națională de Integritate că nu ar putea să justifice peste 30 de milioane de lei, bani pe care i-ar fi primit de la diferite persoane, inclusiv din conturi din Monaco. Acum, colegii judectoarei trebuie să decidă dacă îi confiscă banii.
Agenția Națională de Integritate susține că a descoperit diferențe uriașe, nejustificate, între averea dobândită de judecătoarea Gabriela Cristina Mazilu și veniturile sale, în valoare de 30.388.515 lei. Banii, susțin surse oficiale, ar fi fost găsiți în conturile personale și ale familiei, conturi alimentate din diferite depuneri făcute de persoane fizice a căror identitate nu a fost deocamdată dezvăluită. Transferurile s-ar fi făcut inclusiv din conturi bancare din Monaco. Judecatorea Gabriela Cristina Mazilu a refuzat să comenteze concluziile inspectorilor de integritate și a transmis că nu este oportun să emită un punct de vedere câtă vreme procedurile ce o vizează sunt în desfășurare.
În urmă cu mai bine de opt ani, Gabriela Cristina Mazilu a fost ținta unei investigații de proporții a procurorilor diicot care viza o presupusă grupare de crimă organizată ce ar fi fost condusă de omul de afaceri Remus Truică și care a fost bănuită ca ar fi luat fraudulos mai multe credite de la o renumită bancă din Capitală, în valoare de 45 de milioane de euro. La vremea respectivă, judecătoarea a fost pusă sub invinuire pentru trei capete de acuzare: consitutire de grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani.
Între timp, judecătoarea, susțin surse judiciare, ar fi scăpat basma curată. Ancheta ar fi fost preluată de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și clasată pe motiv că ar fi intervenit prescripția. Cazul a fost însă investigat de Agenția Națională de Integritate. Judectoarea, care împărțea dreptatea inițial la Judecătoria Sectorului 4, a fost detașat la Consiliul Superior al Magistraturii pentru ca în final să ajungă la Curtea de Apel București, după ce a trecut vreme de un an și pe la Tribunal.
În ultima declarație de avere publicată pe siteul Curții de Apel, judecătoarea Gabriela Mazilu a menționat un singur apartament de 70 de metri pătrați cumpărat în 1998. În rest, în document nu apare nicio mențiune despre banii din conturi.
Soarta averii judecătoarei va fi decisă de colegii ei de la Curtea de Apel București, unde o comisie specială de verificare a averilor va analiza fiecare document în parte - atât cele trimise de Agenția Națională de Integritate cât și documentele bancare, dar și punctul ei de vedere, înainte să decidă dacă îi confiscă sau nu averea nejustificată de aproximativ 6 milioane de euro.