O grupare de hackeri a furat milioane de dolari de la banci situate inclusiv in Romania
O grupare de hackeri vorbitori de limba rusa a furat milioane de dolari incepand din 2013 din banci situate in Rusia, Europa, inclusiv Romania, si SUA, potrivit unui raport al Kaspersky Lab ZAO, o companie de securitate informatica din Rusia.
Pentru moment nu este clar cate banci au fost afectate sau care sunt acestea. Potrivit mai multor publicatii, printre tarile afectate s-ar afla Rusia, Statele Unite, Germania, China, Ucraina, Canada, Hong Kong, Taiwan, Romania, Franta, Spania, Norvegia, India, Marea Britanie, Polonia, Pakistan, Nepal, Maroc, Islanda, Irlanda, Cehia, Elvetia, Brazilia, Bulgaria si Austria.
Raportul ofera una dintre cele mai detaliate perspective asupra modului in care a evoluat crima organizata in epoca informatizarii. Hackerii au realizat capturi video cu activitatea computerelor bancilor pentru a putea imita modul in care angajatii patrund in sistem. Ei au spart computerele care controleaza ATM-urile si au mutat fonduri dintr-un cont in altul, fara a fi remarcati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Locul de unde au actionat hackerii nu este clar. Unele servere au fost localizate in China, iar unele domenii de Interent apar ca fiind inregistrate de cetateni chinezi. Dar Kaspersky subliniaza ca astfel de indicii pot fi false, asa cum s-a mai intamplat in trecut.
Majoritatea bancilor atacate par sa fie din Rusia, potrivit raportului. Cercetatorii companiei au putut accesa trei dintre serverele hackerilor si au gasit adresele IP ale unor aparente tinte. Kaspersky a gasit 178 de astfel de adrese IP legate de Rusia pe servere si 37 legate de Statele Unite.
Raportul sustine ca o banca a pierdut 7,3 milioane de dolari din fraude la ATM-uri, iar o alta a pierdut zece milioane de dolari prin exploatarea "platformei sale online". Kaspersky estimeaza pierderile cumulate la un miliard de dolari.