Ce trebuie știut despre vizita delegației Comisiei de la Veneția în România

Ultimul update: Luni 11 Iunie 2018 20:02
Data publicarii: Luni 11 Iunie 2018 06:58
Categorie: Actualitate

O delegație a comisiei de la Veneția a ajuns la București. Specialiști în drept constituțional discută cu principalii actori despre modificările legilor Justiției.

Unii dintre ei, spun surse apropiate de delegație, au făcut parte și din echipa de evaluatori ai primei Constituții a României de după 1990.

DE CE au venit în România

Acești specialiști în drept constituțional au venit în România la cererea președintelui Klaus Iohannis, precum și la cererea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Ei trebuie să analizeze punctele de vedere ale actorilor sistemului judiciar și sistemului politic, în ceea ce privește controversatele schimbări aduse la legile justiției de coaliția PSD-ALDE.

CE analizează specialiștii în drept constituțional

Ministrul Tudorel Toader este și membru al acestei Comisii de la Veneția încă din 2014, astfel că știe câtă greutate are punctul de vedere al acestor specialiști despre modificările făcute de PSD la legile justiției.

Aceste modificări din domeniul justiției - unele fiind chiar adoptate în Parlament - au provocat reacții controversate în România, astfel că specialiștii în drept trebuie să emită un raport. Acest document va fi adoptat într-o sesiune specială a Adunării Comisiei de la Veneția.

CÂND vom afla concluzia Comisiei de la Veneția

Este puțin probabil ca la prima sesiune plenară, programată în luna iunie, să poată fi emisă această opinie, astfel că rezultatul va fi cunoscut, posibil, în octombrie. Acest viitor punct de vedere ar putea fi luat în considerare sau nu de către Parlament.

Concluziile Comisiei de la Veneția s-ar putea regăsi și în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției.

CINE face parte din această delegație

Delegaţia Comisiei de la Veneţia este formată din Thomas Markert, secretar al Comisiei de la Veneţia, Hanna Suchocka, preşedinte de onoare al Comisiei de la Veneţia, Artemiza Chisca - şeful Diviziei Instituţii Democratice a Comisiei de la Veneţia, Kaarlo Tuori, membru al Comisiei de la Veneţia (Finlanda), Nicolae Esanu, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Republica Moldova), domnul Jean-Claude Scholsem, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Belgia).

CU CINE se întâlnesc membrii delegației

Membrii delegației Comisiei de la Veneția stau două zile în România, timp în care se întâlnesc cu ministrul Justiției, cu membrii asociațiilor de magistrați, cu CSM, membrii Curții Constituționale, șefii DNA și ai Parchetului General, precum și cu președintele României.

Primul care i-a primit pe specialiști a fost Ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Ce spune Ministerul Justiției după întâlnirea cu membrii delegației

Ministerul Justiţiei transmite luni, la finalul întâlnirii dintre ministrul Tudorel Toader şi membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, că aceştia au discutat despre parcursul legilor justiţiei şi stadiul lor actual, precum şi despre modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Toader a prezentat în cadrul întâlnirii detalii despre procesul de modificare a legilor, despre obligaţia părţilor implicate în acest proces, răspunzând apoi la întrebările delegaţiei.

"Ministrul Justiţiei a prezentat parcursul legilor de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. A fost detaliată procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a început în anul 2015, cu implicarea Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, a tuturor actorilor relevanţi în acest proces, s-au prezentat instrumentele constituţionale prevăzute de legislaţia română, aspecte privind controlul de constituţionalitate cu privire la cele trei legi, efectele deciziilor Curţii Constituţionale a României (CCR), respectiv obligaţia Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale cu deciziile Curţii. Ministrul Justiţiei a precizat faptul că CCR a admis unele obiecţii de neconstituţionalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege şi că cea mai mare parte a obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate au fost respinse, răspunzând, ulterior, întrebărilor experţilor”, a transmis luni Ministerul Justiţiei, printr-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Referitor la Codul penal şi cel de procedură penală, Toader a prezentat modificările constând în transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale şi a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

De asemenea, s-a vorbit şi despre modificările pentru punerea în acord a dispoziţiilor din coduri cu Decizii ale Curţii Constituţionale a României. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tudorel Toader: Decizia CCR în cazul Kovesi mai pune o temelie la fundamentele statului de drept din România
Tudorel Toader: Decizia CCR în cazul Kovesi mai pune o temelie la fundamentele statului de drept din România
VIDEO PROTVPLUS.RO
tantar
Virusul West Nile face noi victime în București și Iași. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 275
Avocatul Poporului şi-a delegat atribuţiile unuia dintre adjuncţi, dar acesta nu poate sesiza CCR
Carmen Adamescu a scăpat de arestul la domiciliu. Ea va fi cercetată sub control judiciar
Un tânăr se zbate între viață și moarte după ce i-a explodat în faţă un cazan de țuică
Avocatul Poporului cere ”informații suplimentare” de la Guvern, după sesizările făcute pe OUG care modifică Legile Justiției
Pui de urs,mort după ce a fost lovit de două mașini pe A1. Își căuta mama
bloc bulina
Refuză consolidarea blocului și își pun în pericol și vecinii. Avertismentul lui Raed Arafat
Un scoțian și-a deschis o fabrică de cidru în Argeș. Cât câștigă pe un litru
Constructorul tronsonului de autostradă care s-a surpat, obligat să restituie 83 de milioane de lei
Rezultate Loto 6 din 49, 18 octombrie 2018. Numerele câștigătoare
Polițiștii bucureșteni fac apel la cetățeni pentru găsirea unui bărbat suspectat de viol
Un magazin din Brăila, distrus de un incendiu în mijlocul nopții