Alertă la Gura Portiței. O componentă a unei rachete a fost găsită la malul apei
O componentă a unei rachete, care ajută la propulsare, a fost scoasă la mal de valuri în zona Periboina – Săcele, județul Constanța.
Obiectul a fost ridicat de pompieri, urmând să fie predat ministerului Apărării Naţionale. Componenta rachetei nu reprezintă niciun pericol.
Descoperirea a fost făcută duminică seară. Echipajul pirotehnic din cadrul ISU a fost solicitat să intervină pentru ridicarea unui element care se presupune a fi de muniţie, scos la mal de valuri, în zona Periboina – Săcele.
„La faţa locului, echipajul format din trei subofiţeri şi un ofiţer a identificat obiectul ca fiind booster de rachetă. Acesta a fost ridicat şi depozitat, iar, în cursul zilei de astăzi, va fi predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta”, a anunţat ISU Dobrogea, conform news.ro.
Iniţial, componenta fusese prezentată de ISU ca fiind echivalentul motorului rachetei.
Proiectil reactiv nedirijat, găsit pe plajă
Din primele date se pare că este unul neexplodat și cel mai probabil provine de la bordul unei nave din zona de conflict ruso-ucrainean.
Autoritățile spun că în acest moment proiectilul nu prezintă niciun pericol. L-au ridicat și l-au dus într-un depozit al ministerului Apărării Naționale.
Specialiștii spun că obiectul respectiv este „un proiectil reactiv nedirijat”. A fost adus la mal de furtuna din ultimele zile, în zona Periboina- Săcele.
Mai mulți pescari care se aflau în zonă au văzut proiectilul și au sunat la 112. Cel mai probabil, spun pirotehniștii, proiectilul provine de la o navă din zona de conflict.
Cert este că a stat mai mult timp în apă, dovadă rugina care s-a așezat pe corpul proiectilului.
Nu se știe proveniența proiectilului, pirotehniștii vor stabili în urma unei anchete originea lui.
Reprezentanții ministerului Apărarii îi atenționează pe cei care găsesc elemente de muniție să sune la numărul de urgență 112 și să nu le atingă.
Anul trecut, epava unei drone aeriene a fost descoperită în Delta Dunării, între Sulina și Sfântul Gheorghe, la aproape două mile marine de țărm. Epava de atunci purta însemnele Forțelor Navale ale Ucrainei, nu avea armament și nici muniție la bord.