Severius Moldoveanu, profesorul acuzat ca si-ar fi pus elevii sa se umileasca pentru o nota mai mare la teza de matematica, a dat luni primele explicatii in fata superiorilor.

O comisie a Inspectoratului Scolar Bucuresti si una de la Ministerul Educatiei au ajuns la colegiul Tudor Vianu, din Bucuresti. Inspectorii trebuie sa discute cu toate partile implicate si sa faca un raport, pentru ca apoi sa fie stabilite sanctiunile, daca este cazul.

Luni a fost prima aparitie in fata camerelor de luat vederi a profesorului Severius Moldoveanu de la izbucnirea scandalului. De vineri si pana acum a fost de negasit. Nu a dorit sa isi spuna punctul de vedere. Le-a facut totusi cu mana jurnalistilor si a negat, cu o miscare a capului, atunci cand a fost intrebat daca este vinovat.

Profesorul le-ar fi propus elevilor dintr-o clasa de a 10-a de la liceul Vianu sa merga taras pana la catedra, daca vor un punct un plus la nota obtinuta in teza, iar un baiat chiar a facut asta. Dezvaluirea a venit din partea unei eleve. Alti copii, din aceeasi clasa, sustin ca nu este adevarat si ca a fost o gluma intre elevi iar profesorul ar fi incercat sa ii opreasca. Incidentul este insa prea serios ca sa fie trecut cu vederea.

Celor de la inspectoratul Scolar li s-a alaturat si o comisie de la Ministerul Invatamantului. Niciuna dintre institutii nu a comunicat vreo concluzie preliminara. Se stie clar doar ca un copil a mers taras pe genunchi pana la catedra in timpul orei de matematica. Cine si de ce a provocat incidentul trebuie lamurit.

Unii liceeni vor sa-l protejeze cu orice pret pe dascal si cred in el. Cum este si eleva care a compus o poezie si a lipit mesajul de gardul institutiei.

Inspectorii vor analiza tezele de la care ar fi pornit totul. dar si media elevului cu pricina. ca sa vada daca s-a operat vreo modificare.

Alaturi de Asociatia Parintilor de la Colegiul de informatica Tudor Vianu, cazul este urmarit si de Asociatia Elevilor din Bucuresti.

Scandalul a impartit elevii si parintii in doua tabare

O parte dintre elevii de la Vianu au strans luni in fata liceului semnaturi pentru sustinerea profesorului Severius Moldoveanu. Hartia va ajunge la inspectoratul scolar, iar initiatorii vor sa isi arate astfel atasamentul fata de cadrul didactic.

Lucian, elev: "Ii multumim pt tot ce-a facut pt noi."

Matei, elev: "Domn profesor face anumite glume, dar niciodata nu s-a ajuns la umilinta si aceasta repet nu a fost gluma dansului."

Petronela, mama unui elev: "Domnul profesor nu ar fi facut nicodata asa ceva"

Tot scandalul, spun acesti elevii, ar fi pornit de la o gluma facuta intre ei.

Alexandra, eleva: "A fost o gluma pentru ca noi suntem apropiati de profesor si am simtit ca putem face gluma."

Pe de alta parte, mama unei fete colega si ea cu cel care s-ar fi tarat in genunchi la ora de matematica, spune ca la mijloc ar fi vorba despre o manipulare. Ca sa isi sprijine afirmatiile, femeia a facut publice cateva discutii purtate de fiica ei pe telefon cu altii din clasa.

Discutii pe WhatsApp:

Elev: Da profu’ a intrebat cine se umileste pentru un punct in plus. S-a tarat, toti am ras si atat.
Elev: si sever i-a dat un punct in plus?
Elev: Da

Elev: “Ancheteaza fostul meu profesor de tehnologie, acum inspector. Nu e nimic grav. Ideea e ca putem sa il scoatem din … pe Sever ...if we stick the story (daca ne mentinem povestea)"

Elev: "Nu i-am contestat niciodata abilitatile.E vorba de faptul ca isi bate joc si se crede Dumnezeu. Si dupa suntem chemati la liceu si diriga zice sa mancam…Si Directa ii spusese asta"

Asadar aceste discutii, sustine parintele, ar putea fi probe evidente ca elevii au fost intimidati.

Luminita Macsim, mama unei eleve: "Nu vreau sa denigrez liceul Vianu. Cred ca acest liceu este un liceu de top. Nu reprosez sistemului din liceu, ci profesorului care nu cred ca a dat o lectie de viata copiilor."

Acest razboi a readus in fata liceului si fosti elevi ai lui Severius Moldoveanu.

Bianca, fosta eleva: "Am fost foarte uimita de ce se intampla pentru ca profesorul era amuzant cu noi toti."

Alaturi de Asociatia Parintilor, cazul este urmarit si de Asociatia Elevilor din Bucuresti, care a precizat ca va cere raportul final de la Inspectoratul Scolar si Ministerul Educatiei.