O bătrână riscă să ajungă în stradă, după ce i-a dat garsoniera unei femei care i-a promis că va avea grijă de ea
O femeie de 90 de ani riscă să rămână pe drumuri, după ce, în urmă cu 10 ani, a semnat un contract de vânzare-cumpărare, prin care i-a dat casa unei femei care i-a promis că va avea grijă de ea la bătrânețe.
La 1 noiembrie, femeia, care are un venit lunar de 142 de lei, a primit o citație, prin care era chemată în instanță, ca să elibereze garsoniera. Pe de altă parte, Venera Vătan susține că a cumpărat locuința de la bătrână și că aceasta locuiește acolo abuziv, scrie Gazeta de Sud.
„Ceea ce ştiu eu despre bătrână este că prin 2007 soţul a dat divorţ, ea rămânând fără nicio susţinere financiară. O vecină a ajutat-o să obţină un venit de 142 de lei pe lună, pe care îl are şi acum. Nu are alți bani, însă îşi plăteşte lunar întreţinerea şi facturile. Eu i-am dat de mâncare de multe ori, în urmă cu două săptămâni i-am cumpărat încălţări pentru că nu mai avea. Mai e o doamnă care îi asigură câte o plasă de mâncare, la două săptămâni, pentru că nu are din ce să trăiască. Acum a fost dată în judecată ca să elibereze garsoniera. A făcut un contract direct de vânzare-cumpărare cu o femeie care, aşa cum spune bătrâna, a promis că o va îngriji. Eu o să o susţin. Nu se poate ca o persoană de 90 de ani să ajungă pe drumuri“, a declarat Ioana Carmen, administratorul Asociaţiei 8 Brazdă.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Potrivit unei vecine, după ce soțul bătrânei a murit, ea a avut de ales între a împărți garsoniera cu rudele soțului sau a le oferi banii pentru jumătate din valoarea acesteia.
„În acea perioadă a venit o prietenă la mine şi m-a întrebat dacă nu ştiu o persoană în vârstă pe care să o îngrijească şi apoi să îi rămână casa. I-am spus că ştiu o bătrână, i-am explicat situaţia. Ne-am dus la bătrână şi a fost de acord. După aceea au venit experţii, iar în prezenţa mea, femeia care a luat-o în grijă şi care este medic a plătit 310 milioane de lei vechi, aşa era atunci, către nepotul fostului soţ al bătrânei, ca să îl despăgubească. Timp de un an şi ceva, a trecut pe la bătrână. Eu i-am spus bătrânei să nu facă niciun fel de act decât în prezenţa mea. Nu voiam să o am pe conştiinţă. Apoi, eu am plecat la o nuntă la o prietenă din Vâlcea şi am stat o săptămână. În timpul acesta, femeia aceea a dus-o pe bătrână la un cabinet notarial şi au făcut contract de vânzare-cumpărare. După aceea au fost şi la bancă şi cea care a promis că are grijă de bătrână a făcut un credit cu care a spus în instanţă că i-a plătit garsoniera. Când m-am întors, bătrâna mi-a zis că a dus-o prin Centru să semneze ceva, dar nu ştia ce semnase. Nu avea nicio copie a contractului. Am mers la cabinetul notarial să încercăm să luăm o copie de pe contract. Am insistat şi în final m-au pus să plătesc două sute de mii în lei vechi şi ne-au dat contractul. Când l-am citit, am văzut că nu era nicio clauză de întreţinere. Imediat după aceea, cea care i-a luat garsoniera a început să dea tot mai rar pe la ea. Apoi eu i-am spus bătrânei să o dea în judecată. A cheltuit toţi banii pe care îi avea de înmormântare, cam 30 de milioane de lei vechi, iar în final nu a mai avut bani şi a pierdut procesul. Femeia aia nu a mai dat pe la ea. Pe 1 noiembrie a primit citaţie că are proces pe 15 ca să evacueze garsoniera. Unde să se ducă la 90 de ani?“. a spus vecina femeii.
În anul 2008, ajutată de un nepot, Lenuţa Rădoi a dat în judecată familia Vătan, căreia i-a dat garsoniera. În prima instanţă, bătrâna a pierdut, apoi a făcut apel la tribunal. Însă, nu a avut bani de timbru, iar lucurile au rămas aşa până în 2010, când i-a dat din nou în judecată pe cei doi soţi şi a câştigat la Judecătoria Craiova, judecătorul precizând în motivare că „reclamanta s-a aflat în eroare asupra actului juridic încheiat, ea crezând că încheie un contract de întreţinere, însă, în realitate, s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare“. În aceste condiţii, instanţa a constatat nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare a garsonierei.
Decizia a fost cu drept de apel, iar Venera Vătan a făcut recurs la Tribunalul Dolj, iar în octombrie 2010, instanţa i-a dat câştig de cauză. Şi această decizie se putea contesta în termen de 15 zile, însă bătrâna nu a mai avut posibilitatea financiară să facă acest lucru, aşa că hotărârea instanței a rămas valabilă.