CINE trebuia sa salveze echipajul SMURD? Barca nu avea cheie, Mazare da vina pe iarna, iar o echipa a fost oprita de ... lege
A trecut mai bine de o zi de cand s-a prabusit elicopterul SMURD, iar oficialii sunt obligati sa dea raspunsurile corecte la o multime de intrebari dureroase.
De ce operatiunea de salvare a decurs atat de incet si cu multe ezitari, cine si cum ar fi trebuit sa intervina? De ce Agentia Romana pentru Salvarea Vietilor Omenesti pe Mare nu a putut sa plece imediat spre locul tragediei, blocata de o legislatie defectuoasa?
Cei patru membrii ai echipajului SMURD au sfarsit absurd, dupa ce au salvat sute de vieti, pentru ca nimeni i-a putut ajuta la timp si pe ei.
Elicopterul s-a prabusit la 300 de metri de malul lacului Siughiol dinspre Mamaia. De pe pontonul de pe partea cu statiunea au plecat si primii salvatori cu barca ISU, la care insa dadeau la vasle, pentru ca nu au avut cheie sa ii porneasca motorul.
In acelasi timp, de pe celalalt mal al lacului, dincolo de insula Ovidiu, au pornit si pescarii cu o barca prevazuta cu motor. Acestia au ajuns la epava in zece minute, desi au fost anuntati mai tarziu. Pescarii au fost si cei care au gasit-o pe doctorita.
"Prima data am luat-o in gluma: 'Nu se poate sa cada elicopterul aici, la noi, pe Siutghiol'. Mi-a spus: 'Fugi repede, pune motorul, ca mor oamenii'. Noi am facut sase kilometri si ei aveau 300 de metri de la mal. Noi, daca ne sunau cu 20 de minute inainte, garantat ii scoteam, dupa cum am auzit de la mal ca strigau: 'Ajutor! Ajutati-ne! Ingheta!'", a spus Cornel Tirioaica, pescar.
In acelasi timp, spre locul unde s-a prabusit elicopterul SMURD putea sa plece si o nava a Agentiei de Salvare a Vietilor pe Mare, aflata in subordinea Ministerului Transporturilor. Aceasta ambarcatiune era acostata la 400 de metri de unde au plecat pompierii.
Cand au vazut cum elicopterul se prabusese in apele lacului Siutghiol, oamenii locului au inceput sa caute innebuniti o barca cu motor. Au zarit, in cateva minute, legata la cheu, o salupa portocalie. Apartine Agentiei Romane pentru Salvarea Vietilor pe Mare. S-au rugat cu cerul si cu pamantul de angajatii acestei agentii sa plece cu salupa catre locul tragediei. Insa, din diverse motive, abia dupa 20 de minute echipajul a luat salupa si a ajuns odata cu pompierii la locul dezastrului.
Acesta nava cu motor sta in permanenta pe lac, insa in mod absurd nu a putut interveni din cauza legislatiei care nu le da voie oamenilor pe lac iarna.
Tot pe malul lacului dinspre Mamaia, destul de aproape de locul prabusirii, se afla si casa primarului Radu Mazare, care are si un ponton unde isi tine vara barca.
"Imi prezint condoleantele si v-am mai spus ca absolut nimic din ceea ce reprezenta salvare acolo nu este in subordinea primariei. A fost drama lor, ca au cazut iarna. Ca daca s-ar fi intamplat chestiunea asta in primavara, vara, toamna, atunci ar fi fost multe barci pe malul lacului. Inclusiv eu as fi avut barca, dar iarna nu mai erau barci acolo", a spus Radu Mazare.
De altfel, toti proprietarii caselor de vacanta isi duc barcile pe timpul iernii in locuri special amenjate.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, mamaia, smurd, decese, Radu Mazare, accidente aviatice, lacul Siutghiol,
Dată publicare:
16-12-2014 18:53