Vlasov: "Ponta e mare coarda, in sens bun". Numele premierului si cel al Alinei Gorghiu apar intr-un nou dosar de la DNA

cover Ponta Mihail Vlasov

Nume importante ale politicii romanesti apar in rechizitoriul procurorilor anticoruptie prin care Mihail Vlasov a fost trimis in judecata luni.

Un nou dosar al procurorilor anti-coruptie ar putea zgudui viata politica din Romania. Cel acuzat este fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie, Mihail Vlasov, iar in stenogramele din rechizitoriu apar nume mari ale politicii, printre care atat prim-ministrul Victor Ponta, cat si liderul principalului partid de opozitie, Alina Gorghiu. De asemenea, numele a doi fosti lideri ai PNL apar in dosar.

Ce rol ar fi jucat Alina Gorghiu
Potrivit rechizitoriului, Mihail Vlasov (foto jos), fost presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), si-ar fi exercitat influenta pentru sustinerea unei initiative legislative asupra unor parlamentari. Acestia aveau calitatea de arbitri in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International, iar printre numele mentionate este si cel al Alinei Gorghiu, scrie Agerpres.

"Dupa finalizarea proiectului de act normativ, inculpatul Mihail Vlasov a depus o munca asidua pentru influentarea unor parlamentari din toata sfera politica in vederea semnarii si sustinerii respectivei initiative legislative. In special, influenta s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International (Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei ori camerelor teritoriale (Andras Edler)", se mentioneaza in rechizitoriul DNA prin care Mihail Vlasov a fost trimis luni in judecata pentru dare de mita, intr-un nou dosar. Potrivit rechizitoriului, Mihail Vlasov ar fi initiat o campanie pentru obtinerea sprijinului politic in vederea adoptarii unui proiect de lege care ar fi trecut Registrul Comertului la CCIR.

Citește și
Mihail Vlasov
Mihail Vlasov, condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

In acest fel, spun procurorii, Vlasov voia sa controleze veniturile obtinute din activitatea desfasurata de Registrul Comertului. Mihail Vlasov a mai fost trimis in judecata anul trecut in alt dosar penal, in legatura cu exercitarea functiei de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Stenogramele publicate de Hotnews arata ca Alina Gorghiu ar fi fost doar mentionata in conversatia dintre Vlasov si deputatul PNL Mircea Grosaru, ca un posibil semnatar al legii. Ulterior, Gorghiu si Florin Iordache s-au delimitat de acest proiect si nu l-au mai sustinut, se arata in rechizitoriul procurorilor.

Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu
Printre numele invocate in dosar apare si cel al lui Calin Popescu-Tariceanu, mentionat de Vlasov intr-o convorbire cu un martor in dosar. tariceanu a declarat luni ca este vorba de "o campanie de discreditare" si ca nu a auzit in viata sa " de domnul respectiv."

In rechizitoriu se arata si ca Mihail Vlasov a incercat sa obtina sprijinul lui Crin Antonescu, pentru acelasi proiect, in perioada in care Antonescu era presedinte al PNL si aliatul PSD.

O discutie cu Crin Antonescu a avut loc in contextul demersurilor lui Vlasov pentru obtinerea sprijinului liderilor principalelor formatiuni politice din Parlament, dupa depunerea proiectului legislativ la Senat. Concluziile intalnirii dintre cei doi rezulta dintr-o convorbire telefonica pe care presedintele CCIR a purtat-o pe 28 februarie cu un anume "Ovidiu":

"Vlasov: Aha! Auzi, a...Vezi ca maine...Vorbeste cu Crin, pentru ca maine se vede Crin cu el. Eu am fost la Crin acum, m-a sunat si m-a sunat la el, da?
Ovidiu: A, ai fost deja?
Vlasov: Am fost la Crin si-am vorbit, da.
Ovidiu: Iham. Iham.
Vlasov: Ă... I-am spus care-i problema: 'Dom'le, nu inteleg ce se-ntampla!' Asta-i o...e o, e o... e o chestie a... A cui e chestia asta? Adica ... Ce inseamna amanarile, adica, cand e sa faci o chestie... Ce, fac pentru mine? Iau Registrul acasa, il duc la mama? Ă... El vine inapoi acolo unde-i normal sa vina. Si vine conform legii, e corect, e drept, e adevarat, e... Ce ...[injura - n.n.]... sa mai fac? De toata... A sarit toata lumea asta de la, de la, de la B1 si de la Evenimentu' si de la Romania Libera... Eu am crezut ca chestia asta e o, e o bila alba pentru mine c-au sarit, da' vad ca-i o bila neagra. Ca...a...vad ca... guvernu' zice ca...se gandeste.
Ovidiu: Hm...! Bine! Pai, ce...Ce pot sa zic?
Vlasov: Da' poti si tu...Vorbe...
Ovidiu: Sigur!
Vlasov: Pai, vorbeste si tu si spune: 'Ba, nu-i nicio problema! Registrul asta a fost al nostru'. Ce-i atata comen... Da' separat! Tu nu...ca el a zis ca maine vorbeste si o sa vada care-i situatia.
Ovidiu: Da, da, da, da, da. Separat vorbesc.
Vlasov: Mi-a promis c-o... Mi-a promis ca rezolva, da' eu stiu? In sensu' ca-i... explica: 'Bai, ai argumente serioase?' Nu vrajeala ca dau astia la, la...la B1.
Ovidiu: Stiu, stiu, stiu, stiu, stiu. Ok! Eu vorbesc astazi. Cum am iesit de la el, cum te sun.
Vlasov: Da, da' vorbeste in sens... Si spune-i: 'Ba, da' i-ai promis! Da' e ok! Da' tre' sa ne tinem si noi de cuvant in general, nu?'
Ovidiu: Da, da, da, da, da, da
".

Numele premierului Ponta, mentionat in dosar
Potrivit aceluiasi rechizitoriu citat de Agerpres, Mihail Vlasov a sustinut in discutiile purtate cu mai multi apropiati, in 2012 - 2013, ca a obtinut acceptul premierului Victor Ponta pentru trecerea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) in subordinea institutiei pe care o conducea.

Intr-o convorbire telefonica din data de 16 ianuarie 2013, pe care a avut-o cu o persoana neidentificata, Vlasov sustinea ca premierul Ponta ar fi dat "unda verde" pentru respectivul proiect legislativ, care urma sa fie initiat ori de parlamentarii social-democrati, ori de cei de la alte partide care faceau parte din coalitia guvernamentala:

"Vlasov: Crin o sa vina si el. Da' vreau sa-i spui lui Victor, vreau sa spun ceva. Aseara am discu... s-a discutat aseara despre Registru. Ai inteles?
Interlocutor: Ihi.
Vlasov: Eu am trimis-o, am trimis-o pe Mona la el.
Interlocutor: Da.
Vlasov: Si a zis ca-mi da Registrul fara... ca asta i-a spus, stii? I-a zis: 'Domn' ministru, am o problema! Ca eu sunt in relatia asta cu Misu de treizeci de ani. Ăsta ma omoara cu Registrul! A zis ca i l-ati promis, ca ce fac eu cu Registrul asta?' Si el a zis: 'Pai, i-l dau, ca i l-am promis! Ca am facut si o lege-n sensu' asta si i-l dau!'.
Interlocutor: Corect!
Vlasov: Ce-a vrut sa zica? Ca a zis ca daca: 'Ca daca nu vor ai mei...'. Adica ai lui, psd-istii... 'Il dau la liberali si aa...'. S-a referit la UNRC, cred ca, nu? (n.n. ONC)
Interlocutor : Da, corect, da.
Vlasov: Ca UNRC-ul e la, e la... nu? (n.n. ONRC)
Interlocutor : Da, da. Da, da.
Vlasov: Cred ca asta. Ca nu-ntelegea asta ce-a vrut sa zica, a venit la mine disperata. Zic: 'Ma, cred ca asta a vrut sa zica!'.
Interlocutor: Da, da, da, da.
Vlasov: Da. Da. Deci, e clar, acolo e unda verde, trebuie doar sa lucrez pe text, ca sa fac ceva. Ma-ntalnesc dupa-amiaza cu cineva de la Curte, de la Curtea Constitutionala, ca sa discut subiectu' asta".

Intr-o alta convorbire telefonica din 16 ianuarie 2013, purtata cu Mihai Daraban, succesorul sau la conducerea CCIR, Vlasov afirma ca a obtinut acordul premierului Ponta si al ministrului Justitiei de atunci, Mona Pivniceru, pentru Registrului Comertului

"...Vlasov: Mihai, cred ca-ti dau cea mai buna veste.
Daraban: Zi!
Vlasov: Care pot sa ti-o dau de dimineata.
Daraban: Ia zi, Misu!
Vlasov: Am discutat ieri cu doamna ministru si cu premierul.
Daraban: Asa.
Vlasov: Si-mi dau Registrul.
Daraban: Ba, Misu', eu pun bani de statuie.
Vlasov: Ma, da' discutia asta ramane intre noi. Stii de ce? Ca raspunsul, ca eu iti spun exact cum a fost.
Daraban: Asa.
Vlasov: A fost sigur, nicio problema. Nu eu am zis dintotdeauna si n-am facut eu legea aia, ca tre'sa fie la Camere. Sigur ca da!
Daraban: Asa.
Vlasov: Iar daca, vedem cum, nu pot, il dau la liberali, sa vi-l dea el, intelegi?
Daraban: Da, da!
Vlasov: Daca ai mei se opun, vi-l dau la liberali, sa vi-l dea el.
Daraban: Da, da, da!
Vlasov: Ca Mona i-a spus: care-i problema asta? Ca a aparut in ziar.
Daraban: Aha!
Vlasov: Stii?
Daraban: Da, da, da!
Vlasov: C-a aparut in ziar, nu stiu unde a aparut. Dar a zis ca a aparut in ziar, ca ea are aceasta problema. Si ea are intr-adevar aceasta problema. Ce a aparut acolo in ziar e adevarat. Ca ea e prietena cu mine de treizeci de ani si chiar nu poate sa nu-mi dea Registrul, ca mai ales cand e convinsa ca tre'sa fie la noi. Ai inteles?
".

Mihail Vlasov a reluat, intr-o convorbire din 22 ianuarie, ideea ca are sprijin la nivel guvernamental pentru preluarea ONRC, invocand o discutie pe care ar fi avut-o cu premierul Ponta si ministrul Justitiei, afirmand ca singurul impediment este lipsa de unitate existenta la nivelul CCIR:

"...Vlasov: Asta e un motiv, dar nu asta e singurul motiv. Motivul este ca in toate discutiile care le am, astea mai recente, acum cateva zile, saptamana trecuta, am fost intrebat de premier, care n-are nicio problema sa ne dea Regi... nicio problema! Fii atent, te rog sa retii chestia asta si s-o ridici la rang de, de...cum sa spun, de extraordinalitate!
Interlocutor: Extraordinar, da! Asa este.
Vlasov: A...A spus: 'Nu, am promis, eu va dau...'. Discutia s-a purtat intre mine, el si ministrul Justitiei care a zis ca are o problema ca il...o presez cu Registrul, intelegi! A zis ministra Justitiei.
Interlocutor: A, si cu cine, cu...cu primu' ministru si cu...
Vlasov: Da!
Interlocutor: Da!
Vlasov: Si cu ministrul Justitiei, in trei. Ca i-am spus... mai, eu i-am spus ministrului, i-am spus: 'Doamna...cutare, haideti la primu' ministru sa stabilim o data pentru totdeauna, ca sa nu te mai bat la cap cu chestiile astea cu Registrul si cu... Sa stabilim daca mi-l da, mi-a promis ca mi-l da'. Si am fost la el si el a spus: 'Pai... Da' de cand, domnu' presedinte, v-am promis, de cand eram...de cand ne cunoastem. Si cand am discutat am spus ca eu sunt pentru si eu am si facut o lege in sensu' asta, semnata de mine si de Tudor.' E adevarat, el a avut o lege care n-a mai intrat, cu...ca sa ne dea Registrul inapoi, acu' vreo cinci ani, stii?
Interlocutor: Da, da.
Vlasov: Facuta, facuta tot...impreuna cu mine, cu nu s...Stii?
Interlocutor: Da.
Vlasov: Si-a zis a... 'Da'...'. Zice: 'Fii atent! Fii atent!' Ca Ponta, vreau sa-ti spun, ca-i mare coarda, in sens bun. Nu-i vreun prostanac.
Interlocutor: Da, da.
Vlasov: Nu-i vreun prostanac.
Interlocutor: Nu, e dibaci. E dibaci.
Vlasov: Cine crede ca...Cine crede ca-i un prostanac se inseala amarnic.
Interlocutor: Nu, nu! Nu, nu!
Vlasov: Nu! E dibaci!
Interlocutor: E curajos!
Vlasov: Da.
Interlocutor: Si e si curajos.
Vlasov: Si fii atent! Zice: 'Asa. Gata! Da, va dau, dom'le!'. Zice: 'Domnu'...presedinte, zice, da'...aici, zice, Registrul lucreaza organizat in tara, la nivel national, ca un sistem, dumneavoastra nu prea va-ntelegeti in tara!'
Interlocutor: He! He, he! I-auzi-l, ba frate!
Vlasov: Ai inteles ce spun?
Interlocutor: Da, da.
Vlasov: Pe cuvantul meu de onoare. Pe cuvantu' meu de onoare. Si-am zis: 'Domnu' premier.... A zis: 'Exista si judecati'. Era informat, ma.
Interlocutor: Da. Da, da
".

De altfel, Vlasov recunoscuse anterior, intr-o convorbire telefonica de la sfarsitul lui decembrie 2012, ca face de mai multi ani demersuri pentru preluarea Registrului Comertului, dar promisiunile pe care i le-au facut anterior diversi politicieni nu s-au materializat:

"Vlasov: Draga, eu sunt la... la a treia promisiune facuta de prieteni din acelasi spectru politic.
Interlocutoare: Atunci stii ce inseamna! Atunci stii ce inseamna. A treia promisiune. E clar.
Vlasov: O data, Alianta DA, dupa aia din PNL, prin Tariceanu si acum prin Ponta.
Interlocutoare: Asa ca...
Vlasov: Da' asta nu inseamna ca tre' sa renunt. Nu, eu iau Registrul!
Interlocutoare: Mai, sa ne intelegem.
Vlasov: Ai inteles?
Interlocutoare: Eu nu... eu nu ti-am spus sa renunti. Eu ti-am spus ca trebuie folosit momentu'. Si parerea mea, proasta, este ca nu asta e momentu'.
Vlasov: Pai, tocmai pentru ca... Trebuie folosit... Ăsta e momentu'.
Interlocutoare: Da?
Vlasov: Asta e. Pana se dezmeticesc. Asta e momentu'. Lasa ca stiu eu mai bine care e momentu
'".

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Mihail Vlasov este urmarit penal intr-un nou dosar. Fostul presedinte al CCIR este acuzat de dare de mita
Mihail Vlasov este urmarit penal intr-un nou dosar. Fostul presedinte al CCIR este acuzat de dare de mita

Fostul presedinte al CCIR Mihail Vlasov este urmarit penal pentru dare de mita, intr-un nou dosar, fiind acuzat ca i-a cerut fostului deputat Mircea Grosaru sa il sustina in promovarea unui proiect de lege.

Mihail Vlasov, condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta
Mihail Vlasov, condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta

Fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) Mihail Vlasov a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, de Curtea de Apel Bucuresti, decizia nefiind definitiva.

Cazul Vlasov, unul demn de filmele de la Hollywood. Ce au scris procurorii pe punga cu bani folosita la flagrant
Cazul Vlasov, unul demn de filmele de la Hollywood. Ce au scris procurorii pe punga cu bani folosita la flagrant

Zi decisiva pentru familia Vlasov! In timp ce fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a cerut Curtii Supreme sa fie eliberat din arest, fiica sa, Vanda, a ajuns si ea la DNA, in calitate de martor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.