Statuia din Galati a lui Mihai Eminescu, reparata de ziua poetului. Monumentul a fost vandalizat de 30 de ori

Ultima actualizare: 18-06-2015 07:07

Cu prilejul comemorarii lui Mihai Eminescu, care s-a stins din viata pe 15 iunie 1889 autoritatile din Galati s-au mobilizat,si au reparat statuia poetului national.

Mana muzei, din monumentul vechi de peste 100 de ani, a fost furata pana acum de aproape treizeci de ori. Azi a fost lipita din nou in grupul statuar, cu o rasina speciala, foarte rezistenta, pentru ca rauvoitorii sa nu o mai poata smulge.

Marius Stan, primar Galati: "Sa speram ca si tine. S-o vedem cat tine! Daca oamenii, unii oameni, sa nu generalizam, sunt pasionati de evenimente de genul asta, ce sa le facem noi? Putem sa-i educam noi? Daca n-au primit in cei sapte ani de-acasa, educatia…"

Autoritatile din Galati, care tin de doi ani de zile mana muzei sub cheie si o amplaseaza doar in momentele festive, au hotarat astazi s-a faca o lucrare definitiva. Materialele folosite pentru a lipi bratul din marmura sunt dintre cele mai rezistente.

Dr. Nicolae Bacalbasa, presedinte CJ Galati: "Povestea mainii e, de fapt, in mic, povestea agresiunii perpetue asupra uneia din figurile emblematice ale poporului roman. Un simbol al agresiunii lingvistice impotriva Romaniei, ""cool"" si ""trendy".

In zi de comemorare, la statuia scriitorului din parcul Mihai Eminescu din Galati s-au adunat zeci de persoane care i-au adus flori. E drept, unii n-au prea stiut de ce se afla acolo.

Reporter: “Stii sa ne zici ceva din ce-a scris Eminescu?

Tanara: “Stiu, dar nu vreau sa spun.""


Statuia lui Mihai Eminescu de la Galati a fost facuta in 1906 de celebrul sculptor Frederic Storck. Pentru protejarea monumentului si a parcului in care se afla- primaria va investi doua milioane de euro.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO