Numărul de copii născuți în România scade, dar crește în străinătate. Ce state aleg părinții români pentru a avea o familie

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce natalitatea scade simțitor în țară, comunitățile de români din străinătate înfloresc. Peste 45.000 de copii s-au născut anul trecut numai în patru țări: Germania, Marea Britanie, Italia și Spania, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Tot anul trecut, România a înregistrat cel mai mic număr de nașteri în interiorul granițelor, din ultimii 100 de ani - 180.000.

Natalia și Nicolas s-au născut în Germania. Părinții lor erau mutați acolo de câțiva ani când au decis că este locul potrivit ca să-și întemeieze o familie. Acum, Germania este casa lor: acolo învață, au prieteni și le este bine.

Raluca Florea, româncă stabilită în Germania: „Statul german încurajează natalitatea și sprijină familia și creează premise bune nașterii copiilor. Sistemul sanitar foarte bine pus la punct, sistemul de învățământ, felul în care copiii cresc, libertatea de gândire. Germania este o țară obișnuită cu diversitatea și asta contează foarte mult în felul în care un copil se dezvoltă.”

Pe lângă toate acestea, și sprijinul financiar este mai mare. Alocația, de exemplu, depășește 200 de euro lunar.

Citește și
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Cu aceste beneficii, mulți nu se gândesc să se mai întoarcă în țară. Pentru binele copiilor. Conform cifrelor date de Ministerul Afacerilor Externe, anul trecut, în numai patru ţări s-au născut 45.000 de copii.

În vreme ce în România au fost aduşi pe lume 180.000 de copii, cel mai mic număr din ultima sută de ani, potrivit Institutului Național de Statistică.

Mulți români au văzut și Marea Britanie locul potrivit pentru a-și întemeia o familie. De altfel, anul trecut Regatul Unit a devenit acasă pentru cei mai mulți copii născuți din mame care nu sunt cetățeni britanici - cu aproape 16.000 de nou-născuți. Românii sunt a patra cea mai numeroasă comunitate de migranți din Marea Britanie.

Și în Italia crește numărul de copii români. Potrivit ultimelor date disponibile, în 2020 s-au născut acolo peste 11.000 de copii, cu ambii părinți români. Iar într-un alt document al oficialilor din Italia este menționat un număr de peste 14.000 de nou-născuți cu mame românce.

În realitate, numărul copiilor români născuți peste granițe este și mai mare dacă luăm în calcul și acei copii care dobândesc automat cetățenia altor țări și pentru care părinții nu se grăbesc să obțină documentele care să le ateste și cetățenia română. În multe cazuri, în special românii născuți în state non europene, cer cetățenia română la maturitate, ca să beneficieze și de statutul de cetățean european. Anul trecut, numai în sectorul 2 din Capitală au fost înregistrate peste 1.300 de astfel de cereri.

Adrian Dan, sociolog: „Criza demografică, forța de muncă deficitară pentru următorii 10, 20 de ani, presiune pe sistemul de pensii. În 2030 o să înceapă criza sistemului de pensii, pentru că rata de înlocuire demografică este complet dezechilibrată. Din ce în ce mai multe persoane dependente, populație îmbătrânită.”

În acest timp, ţările în care comunităţile de români aleg să îşi întemeieze o familie câștigă forță de muncă tânără.

Articol recomandat de sport.ro
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Citește și...
Când vom fi opt miliarde de oameni pe Pământ. Țările cu cei mai mulți locuitori
Când vom fi opt miliarde de oameni pe Pământ. Țările cu cei mai mulți locuitori

Populația planetei se apropie cu pași repezi de opt miliarde de oameni.

Recomandări
Kremlinul califică drept
Kremlinul califică drept "foarte periculoase" declaraţiile lui Macron despre posibila trimitere de trupe în Ucraina

Dmitri Peskov a descris vineri comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în Ucraina ca făcând parte dintr-o "tendinţă foarte periculoasă", relatează Reuters.  

Încă 16 oameni au fost evacuați la Slănic Prahova, după ce craterul a crescut din nou. Anunțul autorităților
Încă 16 oameni au fost evacuați la Slănic Prahova, după ce craterul a crescut din nou. Anunțul autorităților

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, vineri, realizarea unei intervenţii de urgenţă pentru stabilizarea provizorie a străzii 23 August din Slănic, surpată în urmă cu o săptămână.

Cea mai mare rețea de fraudă prin telefon din Europa a fost destructurată de Europol. Polițiștii au găsit 1 mil. € cash
Cea mai mare rețea de fraudă prin telefon din Europa a fost destructurată de Europol. Polițiștii au găsit 1 mil. € cash

Cea mai mare rețea de fraudă prin telefon din Europa a fost destructurată, anunță Europol și poliția germană. Au fost identificate 12 “call-centere” de unde europenii erau sunați și păcăliți sau amenințați să plătească sume de bani.