Nou punct vamal între România și Bulgaria, deschis cu o întârziere de patru ani
Cu o întârziere de patru ani, marți a fost inaugurat un nou punct de trecerea frontierei între România şi Bulgaria, în judeţul Constanta, pe şoseaua care leagă localităţile Lipnitza şi Kainargea.
Cei mai fericiţi sunt românii şi bulgarii care trăiau pe fâşia de graniţă şi care erau obligaţi să ocolească zeci de kilometri pentru a-şi derula afacerile.
Noul punct vamal scurtează cu aproape 30 de kilometri drumul spre autostrada ce duce către Sofia şi Atena. Imediat după deschiderea oficială, zeci de localnici au sosit în zonă, pentru a se întâlni cu rudele sau prietenii aflaţi în Bulgaria. Proiectul a început în 2010 şi trebuia să fie gata încă de acum patru ani.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Investiţia, în valoare de peste șase milioane de euro, a fost făcută din bani europeni.
Noul punct de trecere a frontierei este prevăzut cu sisteme de comunicaţie şi de supraveghere de ultima generaţie. Zona este patrulată în comun de echipaje ale Poliţiei de Frontieră din România şi Bulgaria.
Marin şi Iancev sunt prieteni din copilărie, iar acum sunt fericiţi că se pot întâlni în doar câteva minute.
Localnic: „Am fost la şcoală într-un loc, am stat în aceeaşi bancă suntem buni prieteni. Mi-a dat telefon acum trei zile că se deschide vama şi am venit cu piciorul aşa, dar tot am venit să-mi văd prietenul. Vin la Kainargea să bem un pahar de vin .. şi ţuică, ţuică .. da' ţuică, are trei cazane de ţuică pentru mine. E foarte bine!”
Localnic: „Drumul s-a scurtat mult. N mai e nevoie să ocolim cam 40 de kilometri pe la vama Silistra. Vorbim româneşte, e prietenie mare, de mulţi ani.”
Românii şi bulgarii din satele învecinate sunt vechi parteneri de afaceri. Ai noştri vând oi, brânză şi vin în Bulgaria, iar vecinii aduc în România legume.
Localnic: „Am animale, oi. Pot să vând şi brânză şi miei, poate la ei au abatoare, căci au abatoare din astea autorizate. Poate la ei este mai bine; e mai scump. Vine cu TIR-ul, îi încarcă şi îi ia pe toţi grămadă. Mie îmi convine. Eu pot să mă duc şi cu căruţa, am paşaport la cal.”
De acest nou punct vamal pot beneficia şi turiştii care pleacă spre Grecia şi care scurtează cu aproape 30 de km drumul spre autostrada ce duce la Sofia şi Atena.