Notre Dame: preotul erou care a salvat Coroana de Spini purtată de Iisus la răstignire
Sunt momente de cumpănă şi de profundă tulburare în lumea creştină, după ce unul dintre marile ei simboluri, Catedrala ''Notre Dame'' din Paris, a ars ca un rug.
În săptămâna cea grea a patimilor pentru credincioşii catolici, după o lungă perioadă de mişcări sociale şi nelinişti, Franța întreagă a văzut pe viu cum focul este gata să distrugă ce nu au reuşit două războaie mondiale.
Tot acoperişul acestei bijuterii gotice, supranumită şi ''Inima Parisului'', este de acum cenuşă, iar turla care se înălța mândră deasupra catedralei s-a prăbuşit.
Pe parcursul a 9 ore, ce au părut ani, omenirea a resimţit ca o imensă arsură aceste pierderi. Notre Dame este până la urmă un bun universal. Din primele informaţii, incendiul a izbucnit în timpul unor lucrări de renovare.
Incendiul a izbucnit după 7 şi jumătate seara, ora României, când focul a cuprins mansarda catedralei gotice, dar s-a extins fulgerător.
Relatările martorilor
Româncă din Paris: "Sunt genul acela de imagini pe care le vezi cu mâna la gură şi lacrimi în ochi."
Sute de oameni au asistat, paralizaţi de spaimă şi cu ochii în lacrimi, la scena dureroasă în care turla înaltă de 93 de metri, făcută din 500 de tone de lemn şi 250 de tone de plumb, s-a prăbuşit.
Vâlvătăile au înghițit întregul acoperiş. Cea mai veche parte a sarpantei era de secol 13, iar cea mai recentă - de peste 200 de ani.
Martor: "Nu puteam să credem ce vedem. Iar focul a continuat, şi a continuat..."
O intervenție complicată
Autorităţile au evacuat în grabă catedral şi au organizat o amplă intervenţie, care s-a dovedit însă extrem de dificilă. 400 de pompieri au fost mobilizaţi la fața locului, dar cu toate cele 9 poduri care ajung pe această insulă din mijlocul Senei, le-a fost greu să răzbată în traficul aglomerat.
Deşi părea că dau dovadă de lentoare, experţii internaţionali laudă efortul militarilor francezi, care au pompat apa din Sena şi au folosit scări şi braţe telescopice pentru dirijarea jeturilor de la înălţime. Nu ar fi avut altă soluţie, întrucât înălţimea şi structura edificiului au făcut ca flăcările să fie alimentate din plin cu oxigen.
În plus, învelişul de piatră i-a împiedicat pe pompieri să ajungă rapid la focul care ardea bârnele din lemn de stejar care susţin acoperişul.
Tulburaţi de cele întâmplate, sute de parizieni au îngenunchiat şi au intonat imnuri religioase.
În apropiere de Notre Dame, a ajuns într-un suflet şi preşedintele Emmanuel Macron. Vizibil marcat şi pe cale să izbucnească în plâns, acesta a promis că edificul simbol al Franţei va fi reconstruit din propria cenuşă.
Emmanuel Macron: "Vă promit în mod solemn că această catedrală va fi reconstruita de noi toţi, împreună. Este probabil parte a destinului Franţei şi va fi proiectul nostru pentru anii ce vor veni. Mă angajez la acest proiect."
Un preot care a salvat oameni şi în timpul atacurilor teroriste de la Bataclan e lăudat drept erou, după ce a intrat în edificul cuprins de foc alături de pompieri şi a salvat Sfântul Sacrament și Coroana de Spini care ar fi fost purtată de Mântuitor la răstignire.
Monseniorul Patrick Chauvet: "Statuia Fecioarei Maria, nu ştiu în ce stare este, dar încă există. Am salvat coroana cu spini, tunica Sfântului Louis. Cred că am salvat şi câteva elemente de ahitectură. Comoara nu a fost atinsă de flăcări. Au încercat să salveze câteva picturi, dar este imposibil să le dai jos."
Monument arhitectonic faimos în lumea întreagă şi simbol universal al creştinismului occidental, Notre Dame veghează asupra Parisului de mai bine de opt veacuri. Piatra de temelie a fost pusă în 1163, însă catedrala avea să fie gata abia în 1345, după 182 de ani de muncă.
Peter Fuessenich, arhitect: "E o tragedie de dimensiuni europene, fiindcă stilul gotic a fost inventat în Franţa. Multe biserici şi catedrale din Europa au fost construite urmând exemplul celor din Franţa. De pildă, când a fost pusă ultima piatră la Notre Dame, a fost pusă şi prima la catedrala din Koln."
Aici a fost încoronat Napoleon Bonaparte şi tot aici Papa Pius al X-lea a beatificat-o pe celebra eroină Ioana D'Arc. Clădirea a devenit faimoasă şi datorită romanului lui Victor Hugo, Cocoşatul de la Notre Dame.
Secole întregi de istorie, o revoluţie şi două războaie mondiale nu au reuşit să o distrugă, până noaptea trecută când părea că se va nărui.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, Franta, paris, catedrala, notre dame,
Dată publicare:
16-04-2019 17:46