Restricții în Sectorul 5 al Capitalei. Prefectul spune că decizia primarului este nelegală

Dată publicare: 24-03-2021 17:24
Dată actualizare: 24-03-2021 20:09


Mall

UPDATE Decizia primarului Sectorului 5 este nelegală, potrivit prefectului Capitalei.

„Instituția Prefectului - Municipiul București informează că astăzi, 24 martie 2021, prefectul municipiului București a solicitat primarului Sectorului 5 revocarea de urgență a Dispoziției nr. 2.269/24.03.2021 privind stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS - Cov-2 pe raza Sectorului 5 în perioada 25.03.2021 -11.04.2021. Menționăm că, în contextul pandemic actual, toate componentele Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență își desfășoară activitatea în sistem integrat și cu respectarea principiului operativității, conlucrării active și subordonării ierarhice, consacrat de art. 3 lit. h) din O.U.G.nr. 21/2004 cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat transmis de Prefectura Capitalei.

Primarul Cristian Popescu Piedone a transmis, miercuri, că dispoziţia pe care a dat-o privind reducerea programului unor agenţi economici a cărei revocare o cere Prefectura Capitalei are la bază prevederi din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, care îi conferă atribuţii referitoare la serviciile publice de interes local asigurate cetăţenilor.

Într-un document adresat Prefecturii Capitalei, Primăria Sectorului 5 menţionează că, la nivelul acestei zone administrativ-teritoriale, a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, care a adoptat măsurile stabilite prin dispoziţia primarului Cristian Popescu Piedone.

Potrivit sursei citate, intervalul orar stabilit prin dispoziţia primarului Sectorului 5 este în concordanţă cu prevederile HG nr. 293/10 martie 2021 privind obligaţia pentru agenţii economici de a-şi organiza activitatea între orele 5,00 - 21,00. Intervalul 7,00 - 19,00 din dispoziţia primarului se încadrează în orarul stabilit de Guvern, explică Primăria Sectorului 5.

Știre inițială

Primăria Sector 5 anunţă reducerea programului la toţi agenţii economici din sector, pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

„În urma întâlnirii pe care Primarul Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone a avut-o în cursul acestei săptămâni cu premierul României, Florin Cîţu, şi cu ceilalţi primari de sectoare şi în urma apelului făcut astăzi, 24 martie 2021, de preşedintele Klaus Iohannis către autorităţile locale pentru a veni cu restricţii suplimentare, edilul Sectorului 5 a dispus mai multe măsuri, pentru a limita răspândirea COVID-19 şi pentru preveni o carantinare totală a Capitalei.

Potrivit celor mai recente informaţii venite de la Grupul de Comunicare Strategică, în Bucureşti, rata de incidenţa înregistrată la 14 zile a ajuns la 6,37 cazuri la mia de locuitori. Pentru a proteja sănătatea cetăţenilor din Sectorul 5 şi nu numai, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a dispus ca începând de mâine, 25 martie 2021 şi până în 11 aprilie 2021 să se reducă programul agenţilor economici de pe raza sectorului”, a transmis, miercuri, Primăria Sector 5.

Primăria anunţă că în timpul săptămâni mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07.00 – 19.00, potrivit News.ro.

În weekend, mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07.00 – 15.00.

Programul farmaciilor nu va fi afectat. Acestea vor funcţiona după programul normal, iar farmaciile non-stop vor avea în continuare program 24 din 24.

Primăria mai anunţă că programul pieţelor agroalimentare de pe raza Sectorului 5 se va modifica după cum urmează:

- LUNI – VINERI – 07.00 – 17.00

- SÂMBĂTĂ – DUMINICĂ – 07.00 – 15.00

Locurile de joacă vor rămâne deschise zilnic până la ora 19.00.

„Nu ne dorim carantinarea totală a Capitalei. Este important să încercăm pe cât posibil limitarea răspândirii virusului, fără a afecta prea mult viaţa de zi cu zi. Fac apel la toţi cetăţenii Sectorului 5 pentru a da dovadă de spirit civic. Să respectăm aceste măsuri, pentru că, doar în acest fel, numărul de îmbolnăviri va scădea, iar autorităţile centrale nu vor fi nevoite să impună o carantină totală în ceea ce priveşte Bucureştiul”, a transmis Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a precizat că decizia primăriei de sector este analizată sub aspectul legalităţii.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO