Noi reguli, după cazul fetiţei de 6 ani care a căzut din telescaun

Dată publicare: 27-02-2021 18:29
Dată actualizare: 27-02-2021 19:34


Administratorii societății de transport pe cablu din Sinaia rescriu regulile de călătorie cu telescaunul după accidentul de vineri.

O fetiță de șase ani a căzut de la opt metri înălțime. A fost dusă cu elicopterul la spital în Târgu Mureș și ar putea fi externată în zilele următoare. Se simte bine, dar am fi putut asista la o tragedie, dacă nu era bine echipată, iar zăpada moale nu ar fi atenuat căderea.

Prima măsură luată de administratori privește modul în care turiștii stau în telescaun. Fetița de șase ani ani făcea parte dintr-un grup mai mare de copii, aflat în grija unui instructor de schi. Cei sub 10 ani nu au voie să urce decât însoțiți de un adult.

Cătălin Țicu, Directorul Societății de Transport Urban Sinaia: „Adultul, din ce am vorbit cu dumnealui, a ales să stea pe extremitatea stangă, tocmai ca să echilibreze scaunul, să nu stea într-o parte și, probabil, a ajuns mai greu la copilă."

Imediat după îmbarcare, bara de protecție trebuie coborâtă complet. Se pare că, în acest caz, mișcarea nu a fost executată corect. Copila a alunecat pe dedesubt și a căzut pe zăpadă.

Pe viitor, adultul va trebui să ocupe locul din mijloc.

Cătălin Țicu, directorul Societății de Transport Urban Sinaia: „Astfel încât să ajungă și într-o parte și în cealaltă a scaunului, să poată să ajute în caz că se întâmplă să alunece vreun copil."

Instalațiile sunt verificate săptămânal. Ultima revizie s-a făcut chiar marți, cu trei zile înainte de incident. Nu este luată în calcul vreo defecțiune. Între timp, fetița a fost supusă unei investigații RMN. Medicii spun că este bine. A și avut noroc. O vor mai ține, totuși, sub observație.

Oana Preda, director Clubul Sportiv Carpați Sinaia: „Este într-o rezervă la ATI, se simte bine, se joacă, mănâncă. A avut, iar, un mare avantaj casca de protecție, care nu s-a desfăcut în momentul impactului, lucru care a avantajat-o."

Fetița este la grupa de schiori avansați. În momentul căzăturii urca pentru o ultimă tură pe versant, din acea zi.