Noi detalii în cazul fetei ucise de un urs pe traseul Jepii Mici. Ce au găsit salvamontiștii înainte de a ajunge la victimă
Este anchetă la Bușteni, după ce o fată de 19 ani a fost ucisă de urs pe un traseu turistic frecventat. A fost nevoie ca animalul să fie împușcat pentru ca salvamontiștii să se poată apropia de victimă și să o scoată din râpă.
Ursul era agresiv și nu se îndepărta de trupul neînsuflețit. Iubitul fetei, martor al nenorocirii, spune că atacul a fost neașteptat și că el a încercat zadarnic să alunge sălbăticiunea.
Salvamontiștii au găsit mai intâi rucascul fetei, apoi au încercat să coboare în firul văii pentru a ajunge la ea. Nu puteau, pentru că ursul era acolo și își păzea prada.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Salvamontiști: „Stătea exact lângă victimă și dădea semne de agresivitate. Nu ne lasă să ne apropiem, să evaluăm victima, dacă este decedată sau nu.”
Chemat și el de urgență, paznicul de vânătoare a împușcat ursul, o femelă, de circa 4 ani.
Sergiu Frusinoiu - Salvamont Bușteni: „Nu știu dacă mă credeți, puteți vedea că am pielea de găină pe mine, eu am crezut că unul dintre colegii mei a murit.
Reporter: De ce?
Sergiu Frusinoiu - Salvamont Bușteni: Pentru că a început să urle foarte tare, ursul s-a repezit la ei și au fost într-un pericol foarte mare.”
La Bușteni, urșii ies tot mai des în calea oamenilor, în oraș, dar și pe potecile de munte. Cei care trăiesc lângă stația de telecabină spun că unii nu mai pot fi indepărtați cu zgomote.
Localnic: „Noi îi mai dăm cu bolovani, dar nu pleacă. Este înfometat și rămâne”.
Fată: „Vine, pleacă, mănâncă, se întoarce, iară vine și tot așa.
Reporter: Dar de unde mănâncă, cine-i dă de mâncare?
Fată: Containăre”
Într-adevăr, deșeurile nu sunt închise etanș, iar urșii coboară de pe munte, ca să mănânce din gunoaie. Și turiștii îi hrănesc, spune un alergător care străbate zilnic zona.
Dan Hriscu, alergător: „Și ursul și vulpea sunt destul de bine hrănite de turiști, care nu respectă regulamentele.”
Administrația locală suține, însă, că a făcut tot ce trebuia pentru a gestiona situația.
Viceprimarul orașului Bușteni: „Au fost câteva zeci de relocari, au fost pânde, au fost alungări cu semnale acustice și luminoase și multe alte lucruri care se fac în astfel de situații”.
Din păcate, urșii mutați fac loc altora, care renunță la sălbăticie pentru a se hrăni cu deșeurile orașului și ale turiștilor.