Noi chestionare anonime în școli despre pericolul stupefiantelor. „În anturajul nostru se drogau majoritatea”
Autoritățile noastre mai fac o încercare să evalueze amploarea prezenței drogurilor în școli. Un nou chestionar, care va fi completat anonim, online sau pe hârtie, va ajunge la elevii majori și la părinții elevilor bucureșteni.
Sunt vizați cei de la clasa a VII-a până la a XII-a. În paralel, va fi introdus un program pilot de testare antidrog aleatorie, în unitățile de învățământ.
Elev: „În cartierul meu se întâmplă chestii de genul ăsta, în anturajul nostru se drogau majoritatea. Iarbă în special, extasy, cocaină și cox.”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reporter: Tu le știi deja.
Elev: „Da, de la ei.”
Reporter: Câți ani ai?
Elev: „15 ani.”
În multe cazuri, părinții nu au habar cât de aproape de droguri au ajuns copiii.
Elev: „N-am de ce să vorbesc cu ei. Mi-au spus că nu este bine să ne drogăm.”
Situațiile de risc sunt însă tot mai frecvente, iar noul chestionar, care face obiectul unui acord cu Inspectoratul școlar București, își propune să le identifice.
Rareș Hopincă, prefectul Capitalei: „Sperăm că săptămâna viitoare vom începe efectiv distribuția chestionarului. Vom avea și un QR code care va circula pe grupurile de whatsapp ale părinților, ca așa să obținem mai repede și mai ușor rezultatele. După ce vom centraliza, vom avea cu siguranță zone de susținere majoră, zone în care părinții vor fi mai reticenți.”
În varianta de lucru a chestionarului elaborat de sociologii voluntari ai Prefecturii, părinții și elevii majori sunt întrebați inclusiv dacă ar accepta să participe la un program pilot de testare antidrog în școli. Se precizează că ar urma să fie folosite teste de salivă, ca cele ale Poliției Rutiere. Detectează 8 tipuri de substanțe psihoactive și dă rezultate în 8 minute, dar unul costă 15 euro, iar aparatul care le analizează costă între 9 și 10 mii de euro.
Chestionarul conține și întrebări tehnice despre acuratețea testării. Cu cât subiecții testării, consumatori de droguri, consideră că marja de eroare e mai mare, cu atât vor fi mai dispuși să accepte testarea, convinși că nu vor exista consecințe.
Experiența din Statele Unite, care a dat undă verde acum 19 ani testării antidrog în licee, arată totuși că testarea în mediul școlar nu a dat rezultate. Rata abandonului studiilor la consumatorii adolescenți a crescut. La fel s-a întâmplat și cu rata criminalității și a sinuciderilor la categoria lor de vârstă.