Noaptea Muzeelor: 100.000 vizitatori in Capitala. Muzeul Antipa a fost cel mai vizitat
Circa 100.000 de persoane au vizitat principalele muzee si institutii culturale implicate in programul Noaptea Muzeelor, iar Muzeul Antipa a fost cel mai cautat de publicul larg.
Potrivit primelor rezultate, Noaptea Muzeelor 2012 a avut un succes surprinzator de mare - tinand cont de conditiile meteorologice care pareau a dezarma atat muzeele, cat si potentialii vizitatori, au declarat reprezentantii Retelei Nationale a Muzeelor din Romania (RNMR), care a coordonat desfasurarea programului Noaptea Muzeelor.
Astfel, desi activitatile in aer liber au fost mai vulnerabile, uneori fiind necesara transferarea acestora in interior, muzeele si publicul au invins vremea neprielnica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In acest sens, Muzeul Bellu a atras 10.000 vizitatori, iar Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" - 2.400 (cu programul "Dimineata Muzeului", desfasurat sambata dimineata).
In Bucuresti, publicul curios sa descopere Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" a asteptat plin de intelegere pentru a putea intra in muzeu.
Desi ora de intrare a ultimului vizitator trebuia sa fie 24.00, programul s-a prelungit pentru a permite accesul tuturor vizitatorilor rabdatori.
In cele din urma, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" a fost admirat de un numar total de 21.600 de persoane.
Muzeele care s-au alaturat Noptii Muzeelor inca de la primele editii ale evenimentului in Romania au avut, de asemenea, un mare succes la public: Muzeul National al Aviatiei Romane (8.406 vizitatori), Muzeul National de Arta al Romaniei (13.150 vizitatori), Muzeul National de Istorie a Romaniei (13.000 vizitatori), Muzeul National de Geologie (aproximativ 5.000 vizitatori), Muzeul National "George Enescu" (10.078 vizitatori - inclusiv la Casa memoriala "George Enescu" din Sinaia), Muzeul National al Taranului Roman (aproximativ 5.000 vizitatori).
Pe de alta parte, Muzeul National al Pompierilor - Foisorul de Foc, care a participat anul acesta pentru prima data la Noaptea Muzeelor, a atras peste 3.000 persoane.
Muzeul National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida", caruia vizitatorii pasionati de domeniul tehnic i-au simtit lipsa la editia de anul trecut, a atras 3.278 de persoane cu programul "Stiinta o ia razna la miezul noptii".
De asemenea, Muzeul de Arta Veche Apuseana Dumitru Furnica-Minovici a atras aproximativ 1.000 persoane. Si organizatiile culturale care s-au alaturat evenimentului au avut un numar mare de vizitatori.
Universitatea "Spiru Haret" a fost vizitata, in premiera, de aproximativ 650 de persoane, Centrul Cultural Art Society a atras 600 de vizitatori, iar Biblioteca Centrala Universitara "Carol I" - 1.500 de vizitatori.
Muzeele si organizatiile care au transmis pana in acest moment la Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania numarul de vizitatori de la Noaptea Muzeelor, reprezentand jumatate dintre organizatiile participante la al patrulea circuit pentru publicul bucurestean, insumeaza aproximativ 100.000 vizitatori.
Tinand cont de aceste rezultate partiale, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania estimeaza ca numarul total al beneficiarilor evenimentului din Bucuresti va depasi recordul de 150.000 de intrari inregistrat la Noaptea Muzeelor din 2011. Pe de alta parte, potrivit RNMR, Noaptea Muzeelor 2012 a fost un succes si la Cluj.
Evenimentul a fost sarbatorit atat de muzee, cat si de alte organizatii cu profil cultural, iar numarul total de vizitatori a fost de aproximativ 50.000.
Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se afla deja la a opta editie si este sarbatorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 sunt din Romania.
Noaptea Muzeelor are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai - Ziua Internationala a Muzeelor.