Zonele din Romania in care a viscolit si a nins abundent, in toiul primaverii. Oamenii au facut din nou focul in sobe
Este cod galben de ploi si vijelii in sudul Transilvaniei si in Muntenia. Dupa ce zilele trecute s-au inregistrat temperaturi de 25 de grade Celsius, la munte a venit din nou iarna.
A nins abundent, iar zapada atinge pe alocuri chiar si 30 de cm. Hidrologii anunta si ei ca sunt posibile inundatii in zonele aflate pana la noapte sub avertizarea de cod galben.
Localitatea Fundata, din judetul Brasov, a fost pana marti verde si plina de pomi infloriti. Miercuri dimineata, dupa trei ore de ninsoare, peisajul era schimbat radical.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In Fundata parca s-a instalat iarna. Bate vantul, iar temperaturile au scazut pana la minus 3 grade Celsius. Pe casele si terenurile oamenilor s-a asezat un strat consistent de zapada.
Anul trecut, pe vremea asta, taranii aveau deja deja zarzavaturi in gradina. In primavara asta, din cauza fluctuatiilor dese de temperatura, n-au apucat sa planteze decat florile - care au inghetat si ele acum, la coltul casei.
Genoveva Voicu, localnica: "Fac foc cu lemne, cu aschioare aprind. Mai avem lemne, dar mai putine. E rau, e iarna, e frig de nemaispus, daca luna asta este cand mai puneam in gradina o ceapa un usturoi, e iarna."
Elena Nila, localnica: "Numai apragic am pus, semintele e prea din timp ca pe vremea asta da un pui de inghet si daca a iesit din pamant un pic ingheata."
Turmele si cirezile ar fi trebuit sa fie la pascut, pe dealuri. Animalele stau acum zgribulite in grajduri, iar taranii sunt nevoiti sa cumpere fan ca sa le hraneasca.
Si in muntii Harghitei si in Masivul Bucegi este iarna in toata regula. Pe multe drumuri nationale, utilajele de despapezire au patrulat toata noaptea ca sa mentina soselele practicabile.
Utilajele de deszapezire lucreaza fara incetare inca de marti noapte pe soselele dintre Miercurea Ciuc - Odorheiul Secuiesc si Comănesti. Hidrologii anunta si ei ca sunt posibile inundatii in zonele aflate pana la noapte sub avertizarea de cod galben.
Localitatile de altitudine din judetul Harghita sunt complet acoperite de zapada. A nins abundent toata noaptea, iar in zona Lacul Rosu si Harghita Bai soseaua nu se mai vede. Utilajele de deszapezire patruleaza neintrerupt pe drumurile nationale, in special in masivele Bucin, Frumoasa si Harghita.
In zonele mai joase din centrul si sudul tarii e vreme rea, cu ploi si temperaturi scazute. A fost emis un cod galben de precipitatii, valabil pana miercuri seara, la ora 22:00. Exista si risc tot mai crescut de inundatii. Hidrologii spun ca sunt pe cale sa se reverse afluentii Oltului, Buzaului, Prahovei si Ialomitei.
Seful de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Panescu, a declarat ca se circula in conditii de iarna pe mai multe drumuri din judet, cum ar fi DN 13B, Gheorgheni-Praid, pe varful Bucin, DN 12C, intre Gheorgheni-Lacu Rosu, DN 13A, Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc, cu precadere pe varful Harghita, sau DN 12A Miercurea Ciuc-Comanesti.
Pe DN 12A Miercurea Ciuc-Comanesti, traficul este ingreunat in zona varfului Frumoasa, iar echipaje de politie se afla in zona pentru fluidizarea circulatiei, a precizat purtatorul de cuvant al IPJ Harghita, Gheorghe Filip.
De asemenea, ninge abundent in statiunea Harghita Bai, unde s-a asternut un strat mai mare de zapada. Se intervine cu utilajele din dotarea Sectiei de Drumuri Nationale, iar soferii sunt rugati sa circule cu prudenta, mai ales ca multi dintre ei au schimbat anvelopele de iarna ale autovehiculelor cu cele de vara.