Doza de rapel în România ar putea fi administrată și după o lună, după ce au scăzut livrările

Ultima actualizare: 22-01-2021 18:59
vaccin
Shutterstock

Autoritățile din România ar putea extinde intervalul de timp în care poate fi administrată doza de rapel, care în prezent este de între 21 și 28 de zile de la primul vaccin anti Covid-19.

Motivul? Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccinuri în mai multe state, iar România este printre țările afectate.

În țara noastră, doza de rapel este asigurată pentru toate persoanele care au primit prima doză de vaccin. Astfel, având în vedere ritmul vaccinărilor și scăderea numărului de doze livrate de furnizor la data de 18 Ianuarie cu 51,3%  - o diminuare cu 92.340 doze de vaccin - la acest moment există o diferență între numărul de persoane care efectuează rapelul pentru următoarele 3 săptămâni și numărul dozelor existente în stoc.

Din acest motiv, autoritățile vor să extindă intervalul de timp în care poate fi administrată doza de rapel până la 42 de zile.

Necesarul de doze pentru rapel va fi rezervat din tranșele alocate săptămânal pentru România, așa cum au fost confirmate de compania Pfizer, pentru a asigura schema completă de vaccinare pentru fiecare persoană. Conform precizărilor din prospect și ale OMS, efectuarea rapelului poate fi realizată în intervalul 21-28 de zile, existând posibilitatea chiar de a extinde, conform studiilor, până la 42 de zile, fără afectarea eficacității. Persoana este anunțată, în mod automat, când este programată la rapel și nu se pune problema la acest moment de amânare a rapelului la nicio persoană”, a transmis CNCAV (COMITETUL NAȚIONAL DE COORDONARE A ACTIVITĂȚILOR PRIVIND VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19).

Comisia Europeană cere explicații de la Pfizer cu privire la întârzierile livrărilor de vaccin

 

Comisia Europeană vrea să afle de ce săptămâna viitoare vor fi livrate mai puține doze decît conveniseră cu fabricantul, deși Pfizer comunicase inițial că nu vor mai fi întârzieri.

Săptămâna aceasta, Pfizer a redus la jumătate volumul livrărilor în mai multe state din Europa, inclusiv România. ”Vom solicita lămuriri din partea companiei”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene într-o conferinţă de presă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO