”Ni s-au furat 1.400 de biciclete”. Polițiștii sunt neputincioși în fața unui fenomen îngrijorător
Afacerile private cu închirierea bicicletelor se confruntă cu un fenomen periculos în Bucureşti: furturile masive. Iar recuperarea este anevoioasă, chiar dacă bicicletele sunt identificate în timp real prin GPS.
Una dintre companii se plânge că în 8 ani hoţii i-au furat o flotă întreagă, aproximativ 1.400 de biciclete. Surprinzător este că în Cluj şi în Timişoara în câţiva ani s-au furat doar 6 bucăţi.
Reprezentanţii unei companii care închiriază biciclete au cerut ajutorul poliţiei că să găsească 15 vehicule dispărute în weekend. Le-au localizat în Ferentari, unde în mod normal nu aveau ce să caute, pentru că nu au zona de închiriere sau parcare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bicicletele au fost depistate cu ajutorul GPS-ului în mai multe proprietăţi din sectorul 5, iar poliţiştii, împreună cu angajaţii companiei de închiriere au bătut la fiecare adresă. Însă nici o poartă nu s-a deschis, iar poliţiştii nu au avut mandat să intre pe proprietate privată.
Bicicletele au fost luate de pe trotuare, unde stau fără să fie legate, doar cu roţile blocate. Utilizatorul trebuie să-şi instaleze o aplicaţie pe telefon şi să plătească în jur de 4 lei/oră. Deocamdată, fiind în probe, e aproape gratis.
După ce s-a terminat cursa, roata este blocată. Iar bicicleta va fi parcată într-o zonă prestabilită pe hartă. De altfel proprietarul va şti în orice moment unde se afla bicicletele sale pentru că undeva în această bicicletă se află un senzor cu GPS.
Şi totuşi, sunt furate. Un ONG se plânge că de 8 ani de când şi-a început activitatea a rămas fără 3 TIR-uri de biciclete, toată flota de biciclete pe care o are acum.
Bogdan Ionete, reprezentant companie: "Este un rezultat sumbru, ni s-au furat 1.400 de biciclete."
Şi asta chiar dacă bicicletele sunt bine prinse în rastel, iar camerele de supraveghere i-au surprins pe făptaşi. Procentul de recuperare este însă foarte mic, în timp ce prejudiciul este de 200.000 de euro.
Şi în Timişoara sunt 25 de staţii de unde se pot închiria bicicletele. În trei ani, de când funcţionează sistemul s-a înregistrat un singur furt, însă bicicleta a fost recuperată după câteva zile de poliţişti pentru că avea GPS.
Din 2015 şi în Cluj sunt vreo 500 de biciclete la dispoziţia oamenilor. Doar 5 au fost furate până acum şi toate recuperate.
Codul Penal prevede închisoare de la 1 la 12 ani pentru furt calificat. Însă de multe ori infracţiunea este greu de probat.