News.ro: Rusia a acceptat ca tezaurul Romaniei a ajuns la Moscova in 1917. Cum avanseaza negocierile pentru recuperarea sa
Schimbare de atitudine din partea Rusiei in privinta tezaurului de la Moscova
Rusia a schimbat componenta partii sale din comisia mixta romano-rusa privind recuperarea tezaurului trimis de Romania, in 1917, in Imperiul Tarist si niciodata recuperat, si a transmis partii romane ca cercetatorii romani au acces liber la arhivele rusesti privind tezaurul romanesc, a declarat marti Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului BNR, pentru News.ro.
Comisia mixta romano-rusa privind problema Tezaurului Romaniei trimis la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial s-a intalnit in 25-26 martie, dupa o pauza de zece ani. "Cea mai recenta intrunire a comisiei mixte privind tezaurul Romaniei a avut loc la centrul de pregatire al Bancii Nationale de la Sinaia in aceasta iarna, ocazie cu care delegatia rusa, mult intinerita si intarita - a venit aici cu sefii principalelor arhive din Federatia Rusa - a declarat ca cercetatorii romani vor avea acces - dar, adaug eu, conform legii - in arhivele ruse pentru a cerceta probleme legate de tezaur", a spus Paunescu, dupa inaugurarea Muzeului Tezaurului BNR de la Manastirea Tismana.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In sedintele anterioare ale comisiei, BNR a transmis integral partii ruse protocoalele bilingve, in franceza si rusa, intocmite la depunerea aurului romanesc in Rusia, cu semnaturile si stampilele de predare-primire. "Acum partea rusa are de cercetat - nu stiu ce mai cerceteaza, avand in vedere ca a semnat ca a primit. Intr-o trecuta editie a comisiei mixte, partea rusa a recunoscut, citez: Banca Nationala si-a depus tezaurul de aur la Moscova", a spus reprezentantul BNR.
Tezaurul BNR, care cuprindea in special in jur de 97 de tone de aur, a fost trimis in 1917 in Imperiul Tarist, pe atunci aliat al Romaniei in razboiul impotriva Puterilor Centrale, pentru ca Romania era in pericol sa fie ocupata integral de catre trupele inamice. In urma infrangerilor suferite de armata romana pe front, Puterile Centrale - Germania, Austro-Ungaria si Bulgaria - au ocupat Dobrogea, Oltenia si Muntenia, inclusiv Bucurestiul, iar guvernul se mutase la Iasi si mai controla doar Moldova in 1917.
Potrivit consilierului guvernatorului BNR, urmatoarea etapa de cercetare in cadrul comisiei mixte este aflarea locului in care se afla tezaurul, desi acest aspect a devenit irelevant la 99 de ani dupa momentul transferului. "Pe noi nu ne mai intereseaza unde este depus sau daca mai exista aurul. Exista un contract intre doua state. Statul actual rus este mostenitorul obligatiilor din Imperiul Tarist. Deci nu este problema unde este aurul, ci exista problema in care aurul s-a primit si s-a semnat pentru primirea sa”, a afirmat Cristian Paunescu.
Surse avizate au declarat, pentru News.ro, ca schimbarea de atitudine a partii ruse in cadrul comisiei ruse i-a nedumerit pe negociatorii romani, obisnuiti, la precedentele sedinte ale comisiei mixte, cu o atitudine opaca a rusilor si putin dispusa la o evolutie a negocierilor.
Deocamdata, negociatorii romani incearca sa isi dea seama daca noua atitudine a rusilor poate fi considerata un element pozitiv sau nu.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, razboi, kremlin, BNR, moscova, aur, tezaur,
Dată publicare:
26-07-2016 17:18