Netanyahu a interzis televiziunea Al Jazeera în Israel. Jurnalist: „este clar că ei vor să împiedice să se afle”
Guvernul premierului Benjamin Netanyahu e în război și cu televiziunea de știri Al Jazeera. Postul TV este de ieri interzis în Israel.
Oficialii de acolo susțin că Al Jazeera este canalul de propagandă al grupării teroriste Hamas.
Jurnaliștii neagă acest lucru și spun că decizia cabinetului israelian încalcă dreptul publicului de a avea acces la informații.
Totodată, decizia luată la Tel Aviv a atras critici din partea unora dintre cei mai importanţi aliaţi ai Israelului: Statele Unite şi Germania.
Între timp, negocierile pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza au intrat în impas.
Maryam Nemazee, prezentatoare Al Jazeera: „Israelul a ordonat să închidă operațiunile televiziunii Al Jazeera în interiorul țării, în urma unui vot al cabinetului (Netanyahu). Luna trecută, parlamentul israelian a ratificat o lege care permite interzicerea canalelor de televiziune pe care guvernul le consideră o amenințare la adresa securității naționale."
Ca urmare, televiziunea Al Jazeera a dispărut din programele principalului furnizor de cablu din Israel. În locul canalului respectiv apare difuzat în buclă un mesaj, în ebraică, prin care telespectatorii sunt anunțați că postul de știri a fost scos din grila TV.
În urma deciziei luate în unanimitate de cabinetul Netanyahu, echipamentele de emisie au fost confiscate, iar pagina de internet a televiziunii a fost blocată.
Jon Gambrell, Associated Press: „Canalul Al Jazeera transmitea din estul Ierusalimului, dintr-un hotel în spatele meu și, de asemenea, (transmitea) din Cisiordania și din Gaza, de la începutul războiului. Angajații postului de televiziune insistă că vor continua să-și facă treaba și vor încerca să obțină anularea acestei decizii."
Legea îi permite premierului Netanyahu să închidă birourile reţelei Al Jazeera din Israel timp de 45 de zile, perioadă care poate fi reînnoită și ar putea rămâne în vigoare până la sfârşitul războiului din Gaza.
Waleed Omari, şeful biroului Al Jazeera în Israel şi teritoriile palestiniene: „ Aceasta este o decizie foarte periculoasă împotriva postului Al Jazeera și împotriva presei internaționale în general, pentru că este clar că ei (israelienii) vor să împiedice pe oricine altcineva să afle ce se întâmplă în acest război din Gaza.”
Jurnaliștii Al Jazeera sunt printre puținii reporteri de teren care au voie să intre în Gaza. Televizunea cu sediul în Doha și finanţată de guvernul din Qatar a fost printre primele care au transmis reportaje critice la adresa intervenţiei militare israeliene în enclava palestiniană.
Șeful guvernului israelian vede însă diferit lucrurile.
Benjamin Netanyahu, premierul israelian: „Reporterii Al-Jazeera au dăunat securității Israelului și au incitat împotriva soldaților israelieni. E timpul să eliminăm canalul de propagandă al grupării Hamas din țara noastră."
Această acțiune riscă să deterioreze relațiile dintre Israel și Qatar, țară care joacă un rol cheie în negocierile menite să pună capăt războiului din Gaza. Discuții pentru un armistițiu au avut loc și în acest weekend, în Egipt, dar un acord de pace pare încă departe.
Peste 34.600 de palestinieni au fost uciși și peste 77.000 au fost răniți în intervenţia militară a Israelului în Fâșie, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.