Nemulțumiri după ce racla Sf. Parascheva a fost mutată din nou în Catedrala din Iași: „Vor să ne distrugă credința”
Racla Sfintei Parascheva a fost mutată din nou, miercuri seară, în Catedrala din Iași, deși Mitropolia anunțase că moaștele rămân mai multe zile în curte, spre închinare.
Decizia vine după ce, miercuri, rugăciunile s-au amestecat cu țipetele multor dintre cei care au forțat cordonul de jandarmi.
Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău, cea care se ocupă de legitimarea pelerinilor, a precizat la finalul zilei că i-au lăsat pe toți să intre pentru a fi evitate și alte conflicte.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Joi, jandarmii aplică din nou restricția, iar la porțile Mitropoliei au reapărut nemulțumirile.
Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolit al al Moldovei și Bucovinei, a fost cel care a hotărât ca racla să fie luată de pe baldachinul de flori și dusă înapoi în biserică.
IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei: „Sfânta ne-a ajutat să fim aici în Duh şi în adevăr cei care nu au putut veni, în Duh şi în adevăr precum şi fiziceşte pe cei care au fost binecuvântaţi să fie locuitori ai Iaşului sau cei care au putut în după-amiaza acestei zile să se apropie de racla cu Sfintele ei Moaşte.”
Și joi dimineață, în ciuda restricțiilor, peste 50 de oameni, din diverse județe din țară, s-au adunat în fața Catedralei, din dorința de a intra la raclă. Au fost opriți de jandarmi. Nemulțumiți, oamenii și-au vărsat nervii și pe preoții care au ieșit de la slujbă.
Femeie: „Azi dimineață am venit, sunt din Vaslui, pentru dureri, să mă închin.”
Femeie: „Vor să ne distrugă credința, educația. Copii învață de acasă, credința vor să o distrugă, sunt jocurile lor murdare, stăm și ne închinăm pe la poartă, înăuntru nu avem loc.”
Până joi dimineață, în total, peste 26.000 de oameni au trecut de filtrele de jandarmi și au reușit să se închine la racla cu moaștele Sf. Parascheva.
Pelerinajul din acest an însă a fost cel mai scurt din ultimii 30 de ani. A durat puțin peste 15 ore, în condițiile în care, în anii trecuți, întreaga sarbătoare se întindea mai bine de o săptămână întreagă
Schimbarea din mers a regulilor și lipsa de comunicare între organizatori și forțele de ordine au dus, inevitabil, la incidente care au umbrit sărbătoarea religioasă.
Constantin Sturzu, purt. de cuv. al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: „Din păcate, au fost mulţi care au venit să provoace. Le-am identificat ca nefiind parte din Biserica Ortodoxă şi care au venit, din păcate, să creeze nu doar un moment neplăcut, ci să umbrească însăşi sărbătoarea Sfintei. Să-şi facă un rechizitoriu foarte serios, să îşi cerceteze conştiinţa şi să vadă dacă aici a fost vorba de credinţă sau despre altceva.”
În urma incidentelor de miercuri, din ziua hramului Sf. Parascheva, zeci de persoane urmează să fie amendate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, dar și pentru nerespectarea măsurilor sanitare de protecție, susțin jandarmii. Cei mai mulți dintre indivizii revoltați că nu pot intra în Catedrală și care au forțat porțile Mitropoliei nu purtau măști și nici nu au păstrat distanța fizică.