Nelu Tătaru a explicat de ce în unele județe sunt raportate puține cazuri de coronavirus

Ultima actualizare: 03-11-2020 21:52
Nelu Tătaru

Nelu Tătaru are o explicație pentru județele în care sunt în continuare cazuri puține de COVID-19, în condițiile în care în România suntem în faza transmiterii comunitare accentuate.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat la televiziunea națională că a cerut o evaluare pentru a vedea în ce măsură în teritoriu sunt respectate criteriile după care se face testarea celor suspectaţi de infectarea cu COVID, iar acele laboratoare care nu respectă regulile vor fi excluse din protocolul de testare.

„În aceste judeţe sau localităţi, ori nu există o recoltare, ori nu există testul acelei recoltări, ori nu există o activitate a unui laborator. Noi am solicitat mai multe evaluări în acest moment pentru fiecare judeţ în parte, pentru fiecare laborator care respectă aceste criterii. În măsura în care nu respectă aceste criterii nu vom mai avea în listă pentru a participa la această testare”, a explicat Nelu Tătaru, marți seara, potrivit news.ro.

Tătaru a fost întrebat care este explicaţia pentru care în unele judeţe se fac considerabil mai puţine teste pentru depistarea infecţiilor cu SARS-CoV-2 decât în alte judeţe.

„Este normal să păstrăm un anumit algoritm. Noi testăm în baza unei definiţii de caz şi a anumitor criterii pe care avem impuse: cămine de bătrâni, cei care sunt instituţionalizaţi, cei care îngrijesc, tot ce înseamnă pacient oncologic, transplant, tot ce e imunodepresat, ce înseamnă dializă, tot ce înseamnă personal medical cu simptomatologie, tot ce înseamnă femei însărcinate care intră sau ies din carantină sau izolare. Sunt mai multe criterii şi tot ce reiese din ancheta epidemiologică – cel care este pozitiv, contactul direct sau simptomaticul. În contextul în care avem o solicitare de recoltare trebuie să fie recoltare şi trebuie să fie o analiză a acelui test. În condiţiile în care noi avem un ordin de ministru şi specificăm că în 24 de ore acel test trebuie să fie lucrat şi să avem şi un rezultat, ar trebui să existe”, a răspuns Nelu Tătaru.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO