Muncitorii străini din România întâmpină probleme la locul de muncă. „Lucrau 12-13 ore pe zi și s-au întors în Bangladesh”
Tot mai mulți străini din afara Uniunii Europene vin să lucreze în România, confruntată cu o lipsă majoră de forță de muncă. Anul acesta, firmele pot aduce o sută de mii de cetățeni străini, dublu față de anul trecut.
Însă în ultima vreme au început să apară și conflicte, pentru că unii angajatori nu respectă programul de lucru ori le dau muncitorilor mai puțini bani decât s-au înțeles inițial.
Arfat este din Bangladesh. Lucrează de 3 ani la o firmă de construcții și, pentru că vorbește limba engleză, îi ajută pe cei veniți din țara lui. Ne spune că în ultima perioadă mulți au avut probleme cu angajatorii, care nu respectă contractele și le dau mai puțini bani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Mulți oameni au venit din Bangladesh pentru o slujbă în construcții. Aveau contract de muncă cu 8 ore pe zi, însă ei lucrau 12-13 ore pe zi, așa că s-au întors în Bangladesh, ori au plecat în alte țări”, spune Arfat.
Însă apar situații și mai grave, în care angajatorii le iau muncitorilor toate actele lor, inclusiv pașaportul - garanție că nu vor părăsi locul de muncă. Apoi îi forțează să lucreze mai mult și nu mai respectă contractul. Așa apar conflictele, iar unii sunt alungați, ori pleacă singuri.
Legal, în aceasta situație, muncitorii străini ar trebui ajutați. Însă oficialii români evită uneori să se implice.
„Există posibiliatea de a se angaja autorităților. Poliția este implicată pe parte de reținere a documentelor. Fie că este vorba de furt, fie că este vorba de reținere a documentelor, sau pur și simplu de invocarea faptului că aceste documente ar fi reținute de angajator”, a explicat reprezentantul unei asociații de asistență pentru imigranți.
Există și cazuri în care muncitorii au plecat fără acte și nu s-au mai putut angaja. Fără bani de mâncare și chirie, au ajuns pe străzi. Doar în București, Direcția de Asistență Socială a găsit anul acesta câteva zeci de persoane fără adapost venite din afara spațiului european.
„Noi apelăm și la ambasade. Majoritatea sunt veniți pe teritoriul României legal, cu permise de ședere și de muncă și rămâne la latitudinea lor dacă vor să rămână în România sau să se întoarcă în țara de proveniență”, a declarat un reprezentant al DGAS București.
În aceste moment aproximativ 5 mii de muncitori, cu acte în regulă, fără loc de muncă, sunt în evidența autorităților.
Numărul de persoane care au venit anul trecut din afara Uniunii Europene și s-au angajat la noi în țară s-a dublat anul trecut. Vorbim de aproape 50.000 de avize de angajare oferite acestor oameni doar în 2021. Majoritatea vin din Nepal, Bangladesh, Sri Lanka și Turcia și cei mai mulți lucrează în București, Ilfov, Constanța și Prahova.
Anul acesta, autoritățile au decis că pot fi aduși în România 100 de mii de muncitori din afara Uniunii Europene.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, bangladesh, muncitori straini,
Dată publicare:
20-02-2022 18:19