Motivul pentru care un crescător de oi caută ciobani străini: „Turci, maghiari, orice”

Dată publicare: 02-04-2019 19:21
Dată actualizare: 02-04-2019 20:28


Pentru că nu găsesc angajaţi români, 6 din 10 directori de firme sunt dispuşi să angajeze străini. Un sondaj recent arată că cei mai mulţi angajatori sunt de acord cu decizia autorităţilor de a atrage mai mulţi muncitori din afară față de anul trecut.

Chiar dacă le plătesc drumul, masa şi cazarea, multe companii pot supravieţui doar aşa.

O firmă de construcţii din Iaşi a angajat în ultimul an 70 de vietnamezi. Li munceşte aici cu gândul la familia care îl aşteaptă acasă.

Li: „Am doi băieţi. Unul are 7 ani, celălalt are 2 ani şi îmi lipsesc foarte mult.”

Salariul lui Li în România este de două ori mai mare ca cel din ţara lui. Cu alte cuvinte, este mulţumit mai ales că patronul îi asigură cazare într-un cămin al firmei, trei mese pe zi, i-a făcut asigurare medicală şi i-a cumpărat biletele de avion.

Angajatorii spun că străinii sunt pentru moment cea mai bună soluţie pentru că nu pleacă până nu-şi onorează contractul. 

Irinel Tofan, director firma construcţii: „Avantajul este stabilitatea nucleului de vietnamezi, cu o minimă calificare, dar cu dorinţa de învăţare.”

Un crescător are 500 de oi. Omul a căutat în toate satele din judeţul Iaşi un cioban şi nu a găsit. Acum este dispus să aducă străini.

Petru Omușoru, cioban: „Am căutat peste tot, iar acum mă ocup doar eu. Primesc pe oricine, să vină turci, maghiari, orice.”

În România ar putea veni 20.000 de muncitori străini

 

Naef a învăţat deja limba română, deşi a venit din Siria de numai un an. Patronul unui restaurant aflat în centrul Clujului a decis să angajeze în total 12 străini ca să-şi salveze afacerea.

Naef, angajat: „Salariul este foarte bun. Dacă nu era nu rămâneam, aici plecăm în altă ţară."

Răzvan Lichi, manager restaurant: Sunt mult mai serioşi decât angajaţii români. Românii au nevoie de o perioadă mai lungă de acomodare. până acum avem 12 şi le-am oferit şi chirie şi mai aducem încă 12 din Sri Lanka şi Nepal."

Potrivit unui barometru realizat de Frames & Train Your Brain, 74% din 250 de companii sunt de acord cu decizia Guvernului de a atrage 20.000 de muncitori străini în 2019. Mai mulţi cu 5000 față de 2018.

George Tanasievici, inspector ITM Iaşi: Este o criză a forţei de muncă de câţiva ani. În construcţii, în alimentaţie publică şi mai ales turism.”

Potrivit Oficiului Român de Imigrări, în România lucrează peste 4.000 de străini, cei mai mulţi din Vietnam, India şi Sri Lanka.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO