Motivul pentru care srilankezii s-au îndrăgostit de România. "Este țara visurilor mele!". Câți lucrează aici
Sute de srilankezi care muncesc în România au sărbătorit, la Alba Iulia, intrarea în noul an. Potrivit tradiției din țara lor, trecerea în prima zi a lui 2024 are loc în aprilie.
Chiar dacă traiesc la peste 6.500 de kilometri de casă, cei din comunitate s-au bucurat de muzica lor tradițională și preparate, pentru noi exotice.
Noul an srilankez a fost sărbătorit pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia, de sute de asiatici. Spun că s-au adaptat la cultura europeană și au ales să rămână aici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au locuri de muncă mai bine plătite decât în țara lor și astfel își pot ajuta familiile. Lihini a venit acum doi ani în România și lucrează în turism.
Lihini, angajat din Sri Lanka: "Este țara visurilor mele. Lucrez ca barman în Sebeș. A trebuit să îmi ajut familia, de asta am venit aici. Cât de repede o să-mi aduc și familia".
Tânăr: "Îmi place pentru că este o țară europeană foarte bună și sunt aici de 2 ani. Lucrez într-un restaurant".
Tânără: "Noul an în Sri-Lanka a fost săptămâna trecută și sărbătorim cu jocurile noastre tradiționale, dansurile noastre tradiționale".
Nipuni Samarasinghe, reprezentantul Ambasadei statului Sri Lanka în România: "Acesta este un festival organizat de anul nou de comunitatea de sri-lankezi din Alba Iulia și orașele apropiate. Simbolizează începutul noului an".
Pe lângă jocuri, de la petrecere nu au lipsit prepratele tradiționale asiatice care le-au mai alinat oamenilor dorul de casă.
Unul dintre participanți a ținut să ne prezinte, în puținele cuvinte pe care le știe în română, câteva ingrediente.
Au venit și mulți localnici care au fost încântați de tot ce au văzut.
Femeie: "Mă bucur să văd oamenii că se adună și se bucură chiar și departe de țară, de tradițiile lor. Am gustat multe preparate, în special cele dulci. Este o cultură diferită".
Femeie: "Este o organizare foarte bună între ei, sunt foarte uniți. Deja sunt dintre ei care sunt de mulți ani în România și au ajuns în Alba de 4 ani, 3 ani... Își aduc și familiile".
În România lucrează acum peste 10.000 de srilankezi, majoritatea în industrie, agricultură sau horeca.