Moţiunea de cenzură, citită în Parlament. Orban: ”Dragnea, dictator de tip latino american”

Pavel Popescu
Pro TV

Textul moţiunii de cenzură a fost citit în plenul Parlamentului de deputatul PNL Pavel Popescu, care a criticat lipsa de la şedinţă a membrilor Guvernului.

Moţiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", iniţiată de 163 de parlamentari PNL, USR şi PMP, va fi dezbătută şi votată în şedinţa de joi.

"Nu pot să nu remarc această risipă de management din Parlament. Văd acolo atâtea sticle cu apă şi pahare aranjate frumos acolo unde Guvernul marionetă nu a venit nici măcar să asculte moţiunea", a spus Popescu.

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a făcut luni un apel la parlamentari să voteze moţiunea de cenzură şi să trimită acasă acest Guvern "care omoară România şi omoară şi PSD".

Citește și
Klaus Iohannis, Ludovic Orban, PNL
Klaus Iohannis: Ar fi ciudat ca opoziția să renunțe la moțiune
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

De asemenea, președintele PNL Ludovic Orban a cerut tuturor parlamentarilor să voteze moțiunea de cenzură, deoarece, în opinia sa, este singura cale de a opri prăbușirea României, ”sub conducerea acestui dictator de tip latino-american, Dragnea”.

Dacă cineva mai avea un dubiu privitor la necesitatea de a vota moțiunea de cenzură, consider că după delirul paranoic al lui Liviu Dragnea de ieri, orice dubiu s-a spulberat.

Dragnea și-a arătat adevărata fața de om născut în sistemul comunist, incapabil să înțeleagă democrația, incapabil să înțeleagă poziția României de astăzi, de stat european, de stat membru al Uniunii Europene, de stat membru al NATO. Dragnea prin discursul de ieri a arătat că este în stare să târască România în conflict cu toată lumea civilizată, că se războiește cu aproape tot ceea ce constituie baza democrației, baza economiei de piață, fundamentele, valorile morale, principiile care stau la baza Uniunii Europene și a democrațiilor liberale din România.

Cine mai stă astăzi alături de Dragnea este ori fricos, ori iresponsabil, dar este cu siguranță trădător de țară. Este clar că cel mai mare inamic al economiei astăzi, este Liviu Dragnea și cu Camarile toxică din jurul lui Liviu Dragnea, care riscă să scoată România din Uniunea Europeană, care riscă să scoată România de pe harta lumii civilizate, care este în stare de orice fel de agresiune împotriva democrației, împotriva economiei de piață, împotriva apartenenței României la Uniunea Europeană, împotriva poziției României de democrație parte a lumii civilizate.

Solicităm tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea lor politică, să înțeleagă că nu suntem în ceasul al doisprezecelea, că am trecut de ceasul al doisprezecelea și că singura cale de a opri prăbușirea României, sub conducerea acestui dictator de tip latino american, Liviu Dragnea, este să voteze în favoarea moțiunii de cenzură inițiată de opoziție” - a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai declarat luni că i s-ar părea normal ca UDMR să voteze moţiunea de cenzură, adăugând că vor fi purtate în continuare negocieri cu toate grupurile parlamentare pentru a-i convinge să o susţină.

"Cu siguranţă vom purta negocieri în ziua de astăzi (luni - n.r.) şi în zilele care vor urma, până la momentul dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură, cu toate grupurile parlamentare şi cu toţi parlamentarii, individual, pe care considerăm că putem să îi convingem să voteze normal, şi anume să pună punct regimului dragonic. (...) Ce pot să vă spun sigur este faptul că, din punctul meu de vedere, mi s-ar părea normal ca UDMR să susţină moţiunea de cenzură. În primul rând, pentru că din punct de vedere politic, din punct de vedere european, UDMR este parte a Partidului Popular European şi în mod normal ar trebui să acţioneze în conformitate cu valorile, cu strategia politică care este hotărâtă la nivelul PPE. În al doilea rând, cred că parlamentarii oricărui partid, inclusiv parlamentarii UDMR, în acţiunea lor politică şi în voturile pe care le dau trebuie să ţină cont de voinţa celor care i-au trimis în Parlament", a spus Orban la Palatul Parlamentului, întrebat ce şanse de negociere are cu cei de la UDMR pentru ca aceştia să voteze moţiunea de cenzură.

Liderul PNL a menţionat că UDMR a înaintat o cifră de 4% încredere în Liviu Dragnea în ce priveşte electoratul care a votat Uniunea, adică un grad de respingere de 96%.

"Oare cei care au votat, nu numai cu UDMR, şi cu ALDE şi cu alte formaţiuni politice, îşi doresc să rămână alături de Dragnea, să îl susţină pe Dragnea? În orice discuţie pe care o vom purta nu este vorba de ce Guvern se va forma, pentru că discuţia pe care o purtăm este simplă, este rău sau nu este rău Guvernul Dăncilă, este rău sau nu este rău regimul Dragnea care conduce în mod nedemocratic, aproape ocult, toate deciziile la nivel guvernamental fără să aibă vreo poziţie guvernamentală. (...) Dacă UDMR consideră că PSD, Dragnea şi Guvernul Dăncilă fac bine acestei ţări, pot să rămână în continuare cu ei, ceea ce nu cred că este normal, pentru că am remarcat o declaraţie a liderilor UDMR că nu susţin ordonanţa privind Codurile, o altă declaraţie că nu susţin legea pensiilor în forma actuală. Păi dacă nu susţin nici asta, nici cealaltă, înseamnă că nu sunt de acord cu acţiunea acestui Guvern. Atunci când consideri că un Guvern face rău ţării, e normal să votezi pentru căderea acelui Guvern", a afirmat Orban, potrivit Agerpres

În schimb, senatorul Traian Băsescu susţine că moţiunea de cenzură nu mai are nicio şansă să treacă, iar momentul moţiunii a fost în septembrie, când liderul PMP, Eugen Tomac, a trimis proiectul acesteia la PNL şi USR. .

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru adoptarea ei este nevoie de votul a jumătate plus unu dintre parlamentari.

Votul este secret, cu bile.

Un alt punct pe ordinea de zi a plenului îl constituie scrisoarea preşedintelui Iohannis, potrivit căreia "continuarea participării forţelor armate ale României la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român constituie o componentă importantă a consolidării profilului strategic al României în cadrul comunităţii internaţionale".

"Având în vedere că în pachetul de forţe ale Armatei României care pot fi puse la dispoziţie în vederea participării forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2019 sunt incluse şi forţe care participă în cadrul Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL/Daesh, condusă de SUA, şi ca urmare a extinderii misiunilor de supraveghere şi pe teritoriul statului Qatar, în temeiul şi în condiţiile art. 7 alin. 2 din Legea 121/2011, solicit Parlamentului României să aprobe extinderea ariei de dislocare a acestor forţe prin includerea a teritoriului statului Qatar", se arată în scrisoarea adresată Parlamentului de Klaus Iohannis.

"Ministerul Apărării Naţionale va încheia memorandumuri de înţelegere cu partenerul american şi cu alte state membre ale Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL/Daesh, care îşi exprimă dorinţa de a sprijini forţele române în teatrele de operaţii. Personalul participant la operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2019 va avea dotarea tehnică şi armamentul necesare îndeplinirii misiunilor specifice fiecărui teatru de operaţii, iar fondurile financiare sunt asigurate din bugetele alocate Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2019", se menţionează în documentul citat.

Pe de altă parte, plenul reunit va dezbate raportul Comisiilor de specialitate din Parlament întocmit în urma audierii candidaţilor pentru un post de vicepreşedinte al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Gabriel Grădinescu a primit, pe 4 decembrie, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu 28 de voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi o abţinere.

Grădinescu urmează să fie validat prin vot de plenul reunit al Parlamentului pentru a ocupa această funcţie.

Postul a devenit vacant, după ce deputatul PSD Sorin Bota, care fusese validat de Parlament în 14 noiembrie pentru această funcţie, a renunţat o săptămână mai târziu, pe 21 noiembrie.

Pentru funcţia de vicepreşedinte ASF au mai candidat Vicenţiu Constantinoiu, Cătălin Mancaş, Adrian Mitroi, Cătălina Sava, Ioan Ţara, iar Mircea Oancea şi Andrei Stamatian şi-au depus dosarele, dar nu s-au prezentat la audierile din comisiile de specialitate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
USR, apel la parlamentari să demită ”acest guvern care omoară România”
USR, apel la parlamentari să demită ”acest guvern care omoară România”

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a făcut luni un apel la parlamentari să voteze moţiunea de cenzură şi să trimită acasă acest Guvern "care omoară România şi omoară şi PSD".

Klaus Iohannis: Ar fi ciudat ca opoziția să renunțe la moțiune
Klaus Iohannis: Ar fi ciudat ca opoziția să renunțe la moțiune

Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, înaintea reuniunii Consiliului European, a declarat că moțiunea de cenzură este principalul instrument al opoziției și că ar fi chiar ciudat să renunțe, chiar dacă nu sunt șanse să fie adoptată..

Opoziţia a depus moţiunea
Opoziţia a depus moţiunea "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României”

Opoziţia a depus vineri moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", demersul fiind semnat de 163 de parlamentari.

Moțiunea de cenzură, depusă vineri. Votul se va da săptămâna viitoare
Moțiunea de cenzură, depusă vineri. Votul se va da săptămâna viitoare

Liderii PNL, USR și PMP au decis să depună vineri moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Viorica Dăncilă la Parlament, pentru ca luni să aibă loc citirea, iar joi, dezbaterea și votul. Moțiunea a strâns 163 de semnături.

Președintele USR:
Președintele USR: "Mâine sau poimâine probabil vom depune moţiunea de cenzură”

Parlamentarii USR intenţionează să depună moţiunea de cenzură în cursul acestei săptămâni, alături de parlamentari din alte grupuri, a anunţat luni preşedintele formaţiunii, deputatul Dan Barna.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.