Moș Nicolae 2023. Copiii și-au lustruit ghetuțele, în speranța că dimineață vor găsi ce își doresc
În ajun de Moș Nicolae, toată lumea se pregătește. În timp ce ajutoarele moșului caută si pe ultima sută de metri cadouri, cei mici și-au lustruit ghetuțele în speranța că miercuri dimineață vor găsi ce își doresc.
Seara de 5 decembrie este pentru toţi copiii prilej de emoţie și bucurie. În așteptarea lui Moș Nicolae cei mici se asigura că îl întâmpină pe bătrânel cu ghetuțele curate, iar unii pregătesc chiar mai multe perechi, doar, doar moșul va fi mai darnic.
Pe lângă dulciuri și jucării, în mod tradițional unii copii pot primi și nuielușe care să-i determine să fie mai cuminți în anul ce vine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peste tot în Europa ziua Sfântului Nicolae e o zi a darurilor și a activităţilor caritabile.
Deși mulți copii nu știu cum va ajunge Moș Nicolae la noapte la ei în case, pentru a lăsa cadourile, entuziasmul le pune imaginația la încercare.
Moș Nicoale este așteptat marți noapte de toți copilașii care și-au pregătit ghetuțele. Deși nu l-au întâlnit, unii încearcă să își imagineze cum arată.
Copil: „Eu cred că se face un praf, se duce sub ușa și după se face iar om."
Copil: „El are ceva să-l ducă mai rapid, vreo 8 mii de kilometri și cred că are haine ca Moș Crăciun, doar că albastre."
Indiferent de cât de cuminți au fost, cei mici știu sigur că le va lăsa ceva în ghetuțe.
Copil: „O să-mi pun ghetuțele la ușă, o să-i pregătesc ceva de mâncare și... cine știe... poate vine"
Copil: „Anul trecut când am primit o nuia, am primit una frumoasă. Îmi imaginam că dacă-mi dă nuia, îmi dă direct pe spate în somn."
Aurelia și frațiorii ei, Gabriel și Adiță, își curăță cu înfrigurare încălțările.
Aurelia Poteraș, 10 ani: „Eu aș dori că familia mea să fie fericită și să primesc o păpușă aproape reală. Un bebe aproape real. O fată are și îmi doresc și eu."
Adiță este în clasa a III-a. I-a scris și o scrisoare Moșului, la școală.
Varonica Paloliga, mama celor trei copii: „Au fost cuminți și vine moșul la ei, vine, cum să nu vină?"
Vârsta la care încep să se întrebe cum ajunge Moș Nicolae la ei sau cum ghicește ce cadouri își doresc este din ce în ce mai frageda, spun psihologii, curiozitatea și accesul la informații fiind motivele principale.
Jeni Chiriac, psiholog copii: „Ei de multe ori începând cu 6-8 ani te întreabă. Ce e cu acel Moș Crăciun? Ce e cu acest Moș Nicolae? De unde știe ce să-mi aducă? Ai vorbit tu cu el? Ceea ce se recomanda este că atunci când copilul întreabă să nu radem, să nu-l facem să se simță inconfortabil. În momentul în care învățam, să-l ascultam pe copil suntem alături de el."
Moș Nicolae va veni la noapte, în timp ce copiii dorm. Tradiția spune că, spre deosebire de Mos Crăciun, bătrânelul nu își arată chipul, dar lasă în urmă multe bucurii.
Reporteri: Bianca Ghiță, Marius Grama, Daniel Moldovan, Ilknur Pintilie