Mos Ioan, romanul care a topit inimile nordicilor, s-a intors in sfarsit acasa. Norvegia nu ii va uita niciodata povestea
Un roman sarman si-a incercat norocul in Norvegia si a cucerit, prin modestie si onoare, o tara intreaga.
In urma cu 3 ani, cersetorul a devenit cunoscut la televiziune, dupa ce un cuplu de acolo l-a lasat de sarbatori sa stea in casa lor. La intoarcere, tinerii au gasit curatenie luna, dar si cadouri luate de Mos Ioan din banii lui.
Acum, cand barbatul a murit rapus de cancer, mii de norvegieni s-au mobilizat si, pe cheltuiala lor, i-au trimis trupul in tara.
Plecat dintr-un sat modest din Bacau, Mos Ioan a fost indragit treptat de locuitorii din Tromso, unde s-a stabilit: un oras cochet, dincolo de cercul polar, supranumit si "Parisul Nordului".
Cu figura lui de Mos Craciun, si mai ales prin bun-simt si omenie, romanul i-a cucerit pe trecatori. De Craciun, in 2011, doi tineri i-au lasat casa pe mana. Si cand s-au intors:
"- Cand suntem acasa nu e niciodata atat de dichisit"
- Chiar e ordonat si curat.
- Si nu e asa de obicei?
- Nu prea", spuneau norvegienii.
Impresionate, gazdele au descoperit ca Mos Ioan isi cheltuise banii ca sa cumpere un covoras pentru baie, podoabe de Craciun, ghivece cu flori si alte mici cadouri.
"Cand ne-am intors si am vazut toate astea.... E o lectie si pentru mine...
- Omul asta nu are nimic, dar daruieste atat de mult. M-a miscat foarte tare..", isi mai aminteau proprietarii casei.
Povestea lui Mos Ioan a aparut pe un post national de televiziune, iar romanul a devenit faimos.
In urma reportajului, Mos Ioan si-a gasit o slujba ca vanzator de ziare. Dar recent s-a imbolnavit grav si, de Craciun, a murit la spital, lasand cu limba de moarte sa fie inmormantat acasa. Norvegienii i-au indeplinit dorinta.
"Toti oamenii il placeau pentru ca ii privea in ochi si transmitea bucurie. Zambea si le spunea "Dumnezeu sa va binecuvinteze". Cand era in spital a scris ca vrea sa fie inmormantat in Romania si seful publicatiei a dat stirea la televiziune. Dupa 24 de ore aveam 100 de mii. (de coroane)", povesteste Helena.
In final, s-au strans 12 mii de euro. La inmormantare, in satul din Bacau, a venit si o echipa de televiziune din Norvegia:
"Era un om bun si vorbea cu oricine. Avea multi prieteni in Norvegia. Incercam sa vedem ce era special la el, astfel incat toata lumea ii purta de grija", povesteste si Pia Tohaud - jurnalist Norwegian State Broadcasting.
Aceasta a fost lectia nobila a unui om care avea putin, dar a daruit enorm. Dumnezeu sa il odihneasca in pace!