Momentul în care un polițist îi salvează viața unui bărbat care făcuse infarct. Ce s-a întâmplat după | VIDEO
Intervenţia rapidă a unui poliţist i-a salvat viaţa unui bărbat din Timiş, care suferise un infarct.
Pe fază, agentul i-a făcut manevre de resuscitare până la sosirea echipajului medical. Secvențele au fost surprinse de o cameră de supraveghere.
Bărbatul de 53 de ani stătea pe o bancă, în dreptul unui magazin alături de un cunoscut, când i s-a făcut, brusc, rău. În mod ciudat, cel de lângă el nu realizează ce i se întâmplă, dar după câteva zeci de secunde, două femei care îl observă prăbușit dau alarma. Nu trece mult și apare și șeful de post, care întinde victima lângă bancă și, cu mâinile goale, începe resucitarea.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cosmin Brândușoni, șef de post în localitatea Racovița, Timiș: „Am așezat-o în poziție de siguranță așa cum am fost instruiți, după care până să vină echipajul medical, la 5-7 minute, a reintrat în aceleași simtome, moment în care cea de-a doua resuscitare a fost mai lungă, undeva la patru minute. Din nou am stabilizat persoana.”
Aurica Băluț, martoră: „Dacă nu era el, eu n-aș fi știut să îi dau așa primul ajutor, îl masam, dar nu așa de puternic, ca să îl readuc la viață. Dumnezeu l-a adus la timpul potrivit că noi n-am fi știut ce să facem.”
Bărbatul - cunoscut cu probleme cardiace - este acum în stare stabilă, în spitalul din Lugoj. Medicii susțin că îl vor externa zilele următoare. Ajutorul pe care i l-a dat polițistul i-a salvat viața, spun doctorii.
Mihai Grecu, medic șef UPU-SMURD Timișoara: „Primele minute de la instalarea stopului cardio-respirator au proprietatea de a fi minutele în care pacientul își poate reveni, chiar cu niște manevre extrem de simple, compresiuni toracice, ventilații, dar făcute corect. Una e când ajungi după 7-8 minute de la instalarea stopului și pacientului nu i s-a întâmplat nimic și altceva este dacă acolo există cineva care a făcut măcar o pregătire minimală.”
Polițistul care i-a salvat viața bărbatului a făcut un curs de prim ajutor acum un an. Acolo a învățat manevrele pe care acum le-a aplicat prima dată.
Alina Stânciu, martoră: „Chiar a știut să facă foarte bine toate manevrele, ne-am bucurat că a fost acolo și ne-a ajutat.”
În ultimii doi ani, majoritatea polițiștilor din țară au făcut cursuri de prim ajutor cu medici specializați în medicină de urgență.