Moment important pentru Armata Română. A recepționat primul sistem de rachete sol-aer „Patriot”: „Trebuie să fim pregătiți”
Moment important pentru Armata Română, care a recepţionat joi primul sistem de rachete sol-aer „Patriot'', cumpărat din Statele Unite.
Componentele au fost testate la centrul de instruire de la Capul Midia, din judeţul Constanţa.
Este un sistem defensiv, care poate intercepta şi distruge orice rachetă sau aeronavă ostilă, de la o distanţă de 100 de kilometri.
În următorii șase ani, România va cumpăra încă șase astfel de sisteme de apărare antiaeriană, cu aproape patru miliarde de euro.
Prima baterie antiaeriană Patriot prezentată în poligonul militar de la Capul Midia este formată din patru lansatoare mobile, un centru de comandă și un radar performant.
Mihai Corneliu, șeful Centrului de Comandă al Focului: „Având în vedere că suntem la granițe, este foarte important pentru securitatea întregii alianțe. Este cel mai bun sistem, este foarte bun din punct de vedere al însoțirii țintelor și nimicirii acestora. Probabilitatea de nimicire este foarte ridicată."
Superioritatea sistemului de rachete Patriot se datorează în primul rând radarului care poate detecta și urmări simultan 100 de ținte aflate la o distanță de aproximativ 100 de kilometri.
Alarma este transmisă instant în centrul de control și către cele patru lansatoare. Sistemul poate să ochească și să tragă automat sau comanda să fie dată manual de operator. După ce a calculat punctul de interceptare, sistemul trimite două rachete ghidate să distrugă o rachetă balistică sau o aeronavă ostilă.
Mai mult, rachetele Patriot își pot corecta traiectoria, așa că militarii pot corecta lovitura de la sol astfel, încât ținta să fie fără scăpare.
Răzvan Tacea, comandant Regiment 74 Patriot: „Folosește două tipuri de rachete, cel puțin configurația românească, rachete care sunt destinate una de tip PAC-2 pentru ținte de tip avioane elicoptere și cea PAC-3 destinată combaterii rachetelor balistice și de croazieră."
Contractul în valoare de 3,9 miliarde de dolari prevede că România va cumpăra șapte baterii și 450 de rachete, iar partea americană se obligă să asigure mentenanța sistemului și instruirea personalului.
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale: „Sistemul Patriot recepționat astăzi va fi urmat de alte trei care vor intra în dotare până la sfârșitul anului 2022. România a achiziționat cea mai modernă configurație hardware și software, aceeași cu cea folosită în prezent de forțele armate ale Statelor Unite."
Adrian Zukerman, ambasadorul SUA: „Rusia se înarmează și trebuie să fim pregătiți."
Sorin Cherecheș, Statul Major al Forțelor Aeriene: „Armata României este în plin proces de tranziție de la sistemele de proveniență sovietică la sisteme NATO în forțele aeriene."
O rachetă Patriot poate atinge ținte aflate la 24 kilometri înălțime cu o viteză de 4,1 mach.
Potrivit surselor militare, cele șapte baterii Patriot, având fiecare câte 64 de rachete, vor fi desfășurate în zona Capului Midia și la Giurgiu. Teste de tragere vor fi programate anul viitor, când primului sistem achiziționat va fi operațional.