Moartea unui tânăr, la Costinești, scoate la iveală cele mai periculoase locuri de pe litoral. Ce pericole pândesc sub apă
Moartea unui adolescent de 16 ani la Costinești aduce din nou în atenție zonele periculoase de pe litoral. Tânărul a sărit în cap de pe dig și s-a lovit de stabilopozi.
Zona nu era semnalizată în niciun fel, la fel cum nu sunt nici altele în zonă, la fel de periculoase. Apele Române, instituția care se ocupă de amplasarea panourilor informative, spune că este în plin proces de montare a avertismentelor.
În zona digului din Costinești nu există niciun panou care să îi atenționeze pe turiști de pericolul la care se expun dacă sar în apă de pe dig. Salvamarii susțin că au vrut să monteze ei unul, dar instituția responsabilă este Apele Române.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-un răspuns pentru Știrile Pro TV, reprezentanţii instituţiei „Apele Române” spun că astfel de panouri, care interzic îmbăierea în zona digurilor, există și sunt în curs de amplasare, în mai multe zone de pe litoral. Autoritățile se scuză explicând că în sezonul rece le strâng ca să le recondiționeze și le montează vară din nou.
Nicu Serafim,, coordonator serviciu salvamar Costinești: ”Nu avem nicio bază legală să le spunem băi nu ai voie concret, nu există niciun cadru legal să pot să îl opresc pe omul ăsta să sară de aici de pe stabilopozi.”
La numai o zi de la tragedie, tot în Costinești am surprins mai mulți tineri care înoată în larg, după balizele montate de salvamari. Dar capcane sunt în multe locuri, și numai unele sunt semnalizate.
Mihai Alexe, salvamar: „Zonele periculoase sunt undeva lângă dig. Deși zona marcată indică faptul că este sigură, pe alocuri există gropi și acelea ne pun în dificultate. Aici practic curenții trag foarte mult.”
Ne îndreptăm spre nord. În Eforie, în dreptul plajei Belona, fotografii realizate de salvamari arată un lanț de pietre foarte aproape de mal, rămase după amenajarea zonei.
Gelu Vatamanescu, coordonator serviciu salvamar Eforie: ”Noi le-am balizat, sunt balizate, după cum se vede, dar turiștii în marea majoritate nu știu despre ce este vorba dau la o parte balizele și sar direct cu capul în ele.”
Și pe plajele noi din Constanța, Mamaia Centru și Mamaia Nord sunt zone înșelătoare.
După lărgirea plajelor, în nordul stațiunii Mamaia panta de intrare în mare este mai abruptă. Asta înseamnă că trecerea de la apă mică la apă adâncă este bruscă. De aceea și geamandura până la care putem înota este mai aproape de mal, aproximativ 20 de metri.
Nici turiștii nu sunt de fiecare dată disciplinați și uneori reacționează brutal atunci când salvamarii le atrag atenția că se expun la pericole.
Valentin Ivan, salvamar: "Am avut probleme cu turiștii, i-am avertizat, nu ne ascultă, ne înjură. Se bucură la valuri pentru că asta e satisfacția, nu își dau seama că acei curenți îi trag ușor ușor în larg, când nu mai simt nisipul sub picioare intră în panică.”
În sezonul trecut, 16 turiști și-au pierdut viața, iar sute au fost salvați în ultimul moment.