Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurentiu Mironescu si alte 36 de persoane, trimisi in judecata

Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 22:55
Data publicarii: Luni 02 Aprilie 2012 16:41
Categorie: Actualitate
Mircea Banias

Senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurentiu Mironescu si alte 36 de persoane, inspectori vamali, intermediari si reprezentanti ai unor firme, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie.

Acestia sunt judecati in dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanta.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au trimis in judecata 39 de persoane, membri ai unui grup infractional care controla activitatile de import-export din cadrul Directiei regionale vamale Constanta, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamala a marfurilor, indiferent daca erau introduse licit sau ilicit, se arata intr-un comunicat de luni al DNA.

Senatorul Mircea Marius Banias este acuzat de initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, trafic de influenta, instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, a fost trimis in judecata pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, cumparare de influenta, trafic de influenta, instigare la doua infractiuni de dare de mita, complicitate la dare si la luare de mita, precum si pentru instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Laurentiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, va fi judecat pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup si trafic de influenta.

Alaturi de acestia au fost trimisi in judecata Cadir Sunai, fost director al DRAOV Constanta, Liviu-Adrian Durbac, fost sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, in prezent sef al Biroului Vamal Targuri si Expozitii Bucuresti, Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al sefului Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, Liviu Costel Bratu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, ofiterul de politie Adrian Sorin Patrascu, comandant adjunct "Grup de nave" Constanta, in cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, si Ionut Marius Scriosteanu, sef al Biroului Vamal Slobozia, potrivit procurorilor DNA.

In acelasi dosar vor fi judecati lucratorii vamali in cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea Adrian Milea, Valentin Rosculet si Horia Dan Tudoran, precum si inspectorii vamali Adrian Riscu si Ioan Dan Didilescu.

Totodata, procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe Dragos Iulian Tudoran si Valentin Tiripan, asociati la SC Container Clearance Services SRL Constanta, Aurelian Catalin Pilca, administrator al societatii, Lucian Paun, angajat al aceleiasi firme, Andreea Emilia Barbu, manager la SC Yamin Intertrans SRL Bucuresti, Mihai Culea, asociat la SC Mirand International SRL, Sorin Budai, comisionar vamal si asociat in cadrul SC Air & Sea Container Shipping SRL, si Marian Ionut Iordanescu, asociat la SC Marinco SRL si SC Galmondos SRL Constanta.

In cauza vor fi judecati si intermediarii vamali Marin Dodu, actionar la SC Fotbal Club Progresul Bucuresti SA, Mihai Ciobanu, El Haj Ahmed, cetatean libanez, Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, cetatean iordanian, Mohamad Rouchdi, cetatean sirian, Abed Ibrahim El Desouki Othman Ayoub, cu cetatenie romana si egipteana, Ali Amer, precum si Miao Rongsheng, Ni Jinping, angajat la SC Hua Nan International SRL, Ni Jinming, Guo Ning, Zhang Qing, toti cetateni chinezi. Alaturi de acestia vor fi judecati Ion Marius Ionita, Ionela Ionuta, Cezar-Stefan Dragutel, Laurentiu Catargiu, angajat al SC Lemnking Industry Com SRL Parscov, Buzau, si Corneliu Paun, administrator la SC Flavia Com SRL.

Dosarul va fi judecat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul institutiilor vamale si portuare din municipiul Constanta a fost constituit un grup infractional organizat avand ca scop controlul activitatilor de import-export de marfuri, prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta.

Crearea unei "retele de taxare ilicita" a containerelor cu marfuri introduse in tara prin punctele vamale a permis introducerea in tara de marfuri contrafacute, interzise la import, marfuri ce nu sunt insotite de avizele sau autorizatiile necesare, de alta natura sau in alte cantitati decat cele declarate in vama, cu falsificarea sistematica a documentelor de achizitie externa a marfurilor (in scopul diminuarii bazei de taxare vamala a acestora), marfuri flagrant subevaluate sau provenind de la societati comerciale ori din tari ce necesita taxarea anti-dumping, fara perceperea acestor taxe, potrivit procurorilor.

"In cadrul retelei cu un mecanism bine stabilit de colectare si redistribuire a banilor erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vama a marfurilor introduse licit in Romania care, in caz contrar, erau amanate de la controlul vamal", au mai notat procurorii in documentul citat.

Sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre 250 de dolari si 13.000 de dolari pentru fiecare transport.

Membrii gruparii sunt acuzati de dare si luare de mita, trafic de influenta, evaziune fiscala, contrabanda, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, folosirea de documente falsificate la autoritatea vamala sau infractiuni contra drepturilor de marca industriala inregistrata.

Mircea Banias Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Puterea pierde majoritatea in Senat. Cum a inclinat balanta spre Opozitie, dupa demisia lui Banias
Puterea pierde majoritatea in Senat. Cum a inclinat balanta spre Opozitie, dupa demisia lui Banias
Cum se negociaza functiile in Romania. STENOGRAMA discutiei dintre un senator si un ministru
Cum se negociaza functiile in Romania. STENOGRAMA discutiei dintre un senator si un ministru
Mircea Banias, in echipa Blaga la alegerile PDL. Ce avere are demnitarul
Mircea Banias, in echipa Blaga la alegerile PDL. Ce avere are demnitarul
VIDEO PROTVPLUS.RO
masina in dambovita
Un cuplu a ajuns cu maşina pe fundul Dâmboviţei. Operaţiune de salvare cu scafandri
MApN: "Scămoșarea și decolorarea uniformelor militarilor a fost sesizată"
Un sat din Transilvania a renăscut cu ajutorul fondurilor și voluntarilor din Liechtenstein
Cu cât au crescut salariile în România la privat și în sectorul bugetar
Importul de ciocolată, în creștere. Ce sortimente preferă românii
65% din români vor ca țara să rămână în UE. ”Nu au fost și nu vor fi anti-europeni”
accident ambulanta
ANIMAŢIE GRAFICĂ: Cum a avut loc accidentul produs de un şofer de ambulanţă beat
Ferma fiului lui Liviu Dragnea, executată silit. Nu a mai fost găsit însă niciun porc
Recompense de sute de lei pentru cei care anunță unde sunt porci morți. Cu o condiție
Ce urmează după modificarea Legilor Justiţiei. Toader: "Sunt intepretări diferite"
O casă din județul Brașov a luat foc în urma unui scurtcircuit
Un jandarm din Craiova i-a spus copilului său ce să facă dacă găseşte un portofel pe stradă. Ce i-a adus băiatul a doua zi