Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurentiu Mironescu si alte 36 de persoane, trimisi in judecata

Mircea Banias

Senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurentiu Mironescu si alte 36 de persoane, inspectori vamali, intermediari si reprezentanti ai unor firme, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie.

Acestia sunt judecati in dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanta.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au trimis in judecata 39 de persoane, membri ai unui grup infractional care controla activitatile de import-export din cadrul Directiei regionale vamale Constanta, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamala a marfurilor, indiferent daca erau introduse licit sau ilicit, se arata intr-un comunicat de luni al DNA.

Senatorul Mircea Marius Banias este acuzat de initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, trafic de influenta, instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, a fost trimis in judecata pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, cumparare de influenta, trafic de influenta, instigare la doua infractiuni de dare de mita, complicitate la dare si la luare de mita, precum si pentru instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Citește și
Mircea Banias suna un prieten
Cum se negociaza functiile in Romania. STENOGRAMA discutiei dintre un senator si un ministru
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Laurentiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, va fi judecat pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup si trafic de influenta.

Alaturi de acestia au fost trimisi in judecata Cadir Sunai, fost director al DRAOV Constanta, Liviu-Adrian Durbac, fost sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, in prezent sef al Biroului Vamal Targuri si Expozitii Bucuresti, Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al sefului Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, Liviu Costel Bratu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, ofiterul de politie Adrian Sorin Patrascu, comandant adjunct "Grup de nave" Constanta, in cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, si Ionut Marius Scriosteanu, sef al Biroului Vamal Slobozia, potrivit procurorilor DNA.

In acelasi dosar vor fi judecati lucratorii vamali in cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea Adrian Milea, Valentin Rosculet si Horia Dan Tudoran, precum si inspectorii vamali Adrian Riscu si Ioan Dan Didilescu.

Totodata, procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe Dragos Iulian Tudoran si Valentin Tiripan, asociati la SC Container Clearance Services SRL Constanta, Aurelian Catalin Pilca, administrator al societatii, Lucian Paun, angajat al aceleiasi firme, Andreea Emilia Barbu, manager la SC Yamin Intertrans SRL Bucuresti, Mihai Culea, asociat la SC Mirand International SRL, Sorin Budai, comisionar vamal si asociat in cadrul SC Air & Sea Container Shipping SRL, si Marian Ionut Iordanescu, asociat la SC Marinco SRL si SC Galmondos SRL Constanta.

In cauza vor fi judecati si intermediarii vamali Marin Dodu, actionar la SC Fotbal Club Progresul Bucuresti SA, Mihai Ciobanu, El Haj Ahmed, cetatean libanez, Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, cetatean iordanian, Mohamad Rouchdi, cetatean sirian, Abed Ibrahim El Desouki Othman Ayoub, cu cetatenie romana si egipteana, Ali Amer, precum si Miao Rongsheng, Ni Jinping, angajat la SC Hua Nan International SRL, Ni Jinming, Guo Ning, Zhang Qing, toti cetateni chinezi. Alaturi de acestia vor fi judecati Ion Marius Ionita, Ionela Ionuta, Cezar-Stefan Dragutel, Laurentiu Catargiu, angajat al SC Lemnking Industry Com SRL Parscov, Buzau, si Corneliu Paun, administrator la SC Flavia Com SRL.

Dosarul va fi judecat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul institutiilor vamale si portuare din municipiul Constanta a fost constituit un grup infractional organizat avand ca scop controlul activitatilor de import-export de marfuri, prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta.

Crearea unei "retele de taxare ilicita" a containerelor cu marfuri introduse in tara prin punctele vamale a permis introducerea in tara de marfuri contrafacute, interzise la import, marfuri ce nu sunt insotite de avizele sau autorizatiile necesare, de alta natura sau in alte cantitati decat cele declarate in vama, cu falsificarea sistematica a documentelor de achizitie externa a marfurilor (in scopul diminuarii bazei de taxare vamala a acestora), marfuri flagrant subevaluate sau provenind de la societati comerciale ori din tari ce necesita taxarea anti-dumping, fara perceperea acestor taxe, potrivit procurorilor.

"In cadrul retelei cu un mecanism bine stabilit de colectare si redistribuire a banilor erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vama a marfurilor introduse licit in Romania care, in caz contrar, erau amanate de la controlul vamal", au mai notat procurorii in documentul citat.

Sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre 250 de dolari si 13.000 de dolari pentru fiecare transport.

Membrii gruparii sunt acuzati de dare si luare de mita, trafic de influenta, evaziune fiscala, contrabanda, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, folosirea de documente falsificate la autoritatea vamala sau infractiuni contra drepturilor de marca industriala inregistrata.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Puterea pierde majoritatea in Senat. Cum a inclinat balanta spre Opozitie, dupa demisia lui Banias
Puterea pierde majoritatea in Senat. Cum a inclinat balanta spre Opozitie, dupa demisia lui Banias

Demisia senatorului Mircea Banias din PDL si inscrierea in PC cumulate cu faptul ca senatorul UDMR Verestoy Attila se afla in concediu medical pentru inca o luna indica ca puterea pierde majoritatea in Senat, potrivit Gandul.info .

Cum se negociaza functiile in Romania. STENOGRAMA discutiei dintre un senator si un ministru
Cum se negociaza functiile in Romania. STENOGRAMA discutiei dintre un senator si un ministru

Agentia Mediafax a dat publicitatii o stenograma din dosarul coruptiei din Portul Constanta. Potrivit acestui document, senatorul PDL Mircea Banias a luat legatura cu un ministru, al carui nume nu este precizat, pentru a-i cere un favor.

Mircea Banias, in echipa Blaga la alegerile PDL. Ce avere are demnitarul
Mircea Banias, in echipa Blaga la alegerile PDL. Ce avere are demnitarul

Senatorul Mircea Banias are 3 terenuri, 2 apartamente si o casa in Constanta. Premiera tehnologica in Romania! Stirile ProTv de la ora 19:00 pot fi urmarite LIVE pe mobil, pe orice aparat care are conexiune la internet, abonament sau Wi-Fi.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.